Hållbart mode visar sig ohållbart
Viskosen är livsfarlig. H&M måste stoppa miljökatastrofen i Indien, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
Ledare Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch.
Snart är det dags för EU-val. I år är det viktigare än någonsin att utnyttja sin rösträtt. Valet handlar om vilket Europa vi vill ha framöver. Den nationalistiska och protektionistiska vågen som vill stänga gränser, montera ned demokratin och minska frihandeln drar fram över Europa. Det är illavarslande för alla som arbetar inom industrin.
Man kan kritisera EU för mycket men faktum är att vår gemensamma union trots allt gagnat freden, öppenheten och demokratin i decennier i ett annars historiskt så krigshärjat Europa. Just genom samarbete över gränserna har EU hållit emot nationalismens farliga idéer.
Tyvärr har EU alltför mycket handlat om att underlätta för kapitalet. Marknads-
liberalismen har varit ledstjärnan och inte jämlikheten. Därför är det så viktigt att bygga vidare på EU:s sociala pelare, som toppmötet i Göteborg 2017 antog under statsminister Stefan Löfvens ledning.
Den sociala pelaren gäller just arbetslivets maktfrågor. Här går den tydligaste politiska skiljelinjen mellan höger och vänster i Europa. I Europaparlamentet röstar de rödgröna partierna oftast för förslag som stärker arbetstagarnas rättigheter och motverkar social dumpning medan de borgerliga och Sverigedemokraterna nästan alltid röstar emot.
Att stärka den sociala pelaren inom EU handlar om att skapa ordning och rättvisa på den gemensamma arbetsmarknaden. Det är inte bara kapitalets utan arbetarnas rättigheter som EU måste värna. Det gäller grundläggande frågor som arbetsmiljö, deltidsarbete, rätt till föräldraledighet, jämställdhet med mera.
Från borgerligt håll påstås ibland att EU:s sociala lagar hotar den svenska modellen men det är fel. EU-reglerna gäller bara minimiregler eller motsvarande kollektivavtal. Flera av EU:s sociala direktiv har dessutom tvingat Sverige till att skapa bättre villkor för arbetarna. Vi tror ofta att vi har hög nivå på vår arbetsrätt och arbetsmiljölagar men det visar sig att EU varit mer progressivt än Sverige på flera områden.
EU:s direktiv ställer krav på din rätt till dygnsvila och raster, på din rätt till säker arbets- och skyddsutrustning, din rätt att få ut lön om företaget skulle stå inför konkurs, din rätt till fackligt inflytande med mera. För dessa direktiv har det krävts politisk kamp. Det spelar roll vilka som sitter i Europaparlamentet.
Om du struntar i EU-valet struntar du i din egen framtid. Gör inte det – var med och värna öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa.
För att få bredare stöd för EU bör den månatliga flyttcirkusen av EU-parlamentet till Strasbourg stoppas och jordbrukspolitiken stegvis avvecklas.
När besluten i EU är fattade och är beslutande, så är det lämpligt att antal riksdagsledamöter reduceras till 150, från nuvarande 349. (Spara, kosta vad det kostar vill.)