Industriarbetarnas tidning

Trumps kamp i Sundsvall

23 april, 2019

Skrivet av

Fabriken mitt i skottlinjen 500 jobb hotades över en natt. Robert Sundin och hans arbetskamrater på Kubal tvingas leva i ständig oro. Allt började med ett beslut i Washington.

Robert Sundin är som vanligt vid fabriksgrindarna en halvtimme innan hans skift börjar klockan sex på morgonen. Han drar på sig ullunderstället och sedan arbetskläderna på det. Det är måndag den 9 april 2018 och Robert börjar sitt första tolvtimmarsskift efter ledigheten.

I den amerikanska huvudstaden Washington har myndigheten Office of foreign assets control, Ofac, kommit ut med ett pressmeddelande. USA anklagar rysk underrättelsetjänst för att ha påverkat presidentvalet i USA 2016. I ett motangrepp kommer myndigheten att sanktionerna sju ryska oligarker med nära band till president Vladimir Putin. En av dem är Oleg Deripaska. Storägare av den ryska aluminiumjätten Rusal.

Företagsledningen på Kubal får nya direktiv från moderbolaget Rusal. Stoppa alla utleveranser av aluminium från fabriken omedelbart.

Ett industrigolv i Sundsvall hamnar mitt i skottelden mellan två världsmakter. Och över en natt hotas helt plötsligt närmare 500 jobb på Kubal av internationell storpolitik. För att inte tala om de hundratals anställda hos underleverantörer.

Trots krisen har Robert Sundin och vännerna i skiftlag fyra fortsatt traditionen att beställa pizza till fabriken sista nattskiftet innan ledigheten. Foto: Fredrik Swartling.

Inne i Verk 2 är Robert Sundin ovetandes om att hans anställning plötsligt är under sanktionshot. Där inne är man avskärmad från resten av världen berättar Robert. Några rader om händelsen kom ut på fabrikens intranät den dagen. Ingenting han tog på större allvar.

– Det var först när man läste skriverierna i tidningarna som man förstod allvaret i situationen, säger Robert Sundin.

Sanktionerna innebär att amerikanska företag inte tillåts att göra affärer med Rusal, men värre är att företag utanför USA hotas med samma typ av sanktioner om de handlar med företaget.

Det första bakslaget kom omedelbart. När de blev utslängda från elmarknaden Nord pool försvann också möjligheterna att handla el till marknadspris. El är den viktigaste komponenten i tillverkningen av aluminium. Och det går åt mycket. Nästan en och en halv procent av Sveriges totala elförbrukning finns hos Kubal.

Fabriken fick köpa el av nätägaren. Svensk lag trumfade hot om amerikanska sanktioner. Men till en kostnad som låg långt över marknadspriserna.

Att jobba på Kubal är att ständigt jobba i motvind säger Robert Sundin halvt på skämt och halvt på allvar. Kriserna avlöser varandra. Han har jobbat på fabriken i över 20 år. 2008 var han en av 120 som varslades. Ett halvår senare var han och de flesta andra som inte hittat nya jobb tillbaka på golvet igen.

– En sådan kris är ju mycket värre. När folk faktiskt förlorar sina jobb. Det har gjort oss på golvet lite luttrade. Den här gången kommer hotet långt bortifrån. Från Trumps USA och Putins Ryssland. Det finns inte mycket vi kan göra här i Sundsvall förutom att jobba vidare, säger Robert Sundin.

Ni var ju dagar, kanske timmar från att behöva stänga ner fabriken, var du aldrig orolig?

– Nej, eller jo, det är klart jag var. Men du måste förstå att här är det alltid någon form av kris. Vi har vant oss att jobba i motvind. Vi skämtar om att vi är som allra bäst när vi har det som sämst.

Är folk där hemma lika förstående?

– Ja, mina andra vänner brukar alltid skämtsamt fråga om det är kris nu igen på jobbet. Men de vet också att jag varit på Kubal i över 20 år. Så allvarliga kan ju kriserna inte vara. Det är förstås lite jobbigt att planera vardagen bara. Resor och så där.

Robert blir mer allvarsam.

– Barnen hade fått för sig att de ville till Cypern, de hade väl hört något om det i skolan. Och det låter kul. Men det är omöjligt att planera en sådan resa. Min fru brukar alltid fråga om det inte är dags att lägga Kubal bakom mig och hitta någon annanstans att jobba. Nu har barnen tagit efter henne.

Det plingar till i Tina Östmans mobiltelefon. Det har det gjort med jämna mellanrum sedan krisen började. Kommer det finnas något jobb kvar att gå till efter ledigheten? Vad ska jag ta mig till om jag blir utan jobb? Hyror måste betalas. Och lån måste amorteras.

Hon är huvudskyddsombud på Kubal, men vet knappast mer än vad någon annan på golvet gör. Informationen är bristfällig, och beslutsfattarna sitter på andra sidan Atlanten.

Sanktionerna som från början skulle träda i kraft den 5 juni dröjer. Det har hunnit bli oktober och datumet för när sanktionerna ska träda i kraft har flyttats fram tre gånger av amerikanska Ofac. Det skulle varit hoppingivande om inte det vore för att väntan på varje nytt besked är en kamp mot klockan. För att Kubal över huvud taget ska ha chansen att överleva de amerikanska sanktionerna måste de börja nedstängningen av aluminiumverket 30 dagar innan sanktionerna ska träda i kraft. Om aluminiumet fryser inne finns det inget hopp om att starta om verket i framtiden.

Tina Östman förstår att folk blir oroliga. Nyheterna om att datumet för sanktionerna skjuts upp kommer oftast dagarna innan de måste börja släcka ner fabriken. Hon försöker peppa de anställda så gott det går. Men flera är oroliga över att inte hitta en anställning om de blir utan jobb. Medelåldern bland arbetarna på aluminiumverket är 43 år. Och många saknar någon annan typ av arbetserfarenhet.

– Vi är den enda arbetsplatsen av sitt slag i Sverige, säger Tina Östman.

Hon fortsätter.

– Men det är viktigt att påminna folk att man lär sig mycket här på Kubal. Kunskapen är överförbar till andra industrier.

Tina har fyllt 61 och har börjat tänka på livet efter jobbet. För två år sedan bestämde hon sig för att ta ett lån för att köpa ett nytt hus på landet. Ett hem där hon kan påta i rabatten och ta hand om hönor. Vad skulle hon säga till banken om hon helt plötsligt skulle stå utan ett jobb?

En del valde att lämna Kubal. Under hösten försvann ett fyrtiotal anställda, ett tio-tal av dem satt på kritiska tjänster. Och att anställa ny personal var i princip omöjligt. Vem vill jobba på en arbetsplats som kanske inte finns kvar om några månader?

En svensk övertalningskampanj mobiliserades i ett försök att lätta på sanktionerna. Kubals framtid hade hamnat på regeringens dagordning. Amerikanska kongressledamöter och senatorer påmindes om att det fanns över 500 svenska arbetare som hamnat i kläm.

Och i Ryssland började Oleg Deripaska och Rusal förhandla med den amerikanska staten om vilka åtgärder de skulle behöva vidta för att kringgå sanktionerna helt och hållet. Men förhandlingarna tog tid, vilket medförde att sanktionerna gång på gång sköts upp under hösten. En månads förlängning i taget.

Knappt en vecka innan julafton kom beskedet. När Stefan Hultman mötte det utgående nattskiftet på morgonen den 20 december var det glada nyheter han bar på. Stefan är ordförande på Kubalfacket och sitter också i IF Metalls förbundsstyrelse. Han var tidig med att försöka lyfta frågan hos regeringen. Och nu kunde han berätta att USA bestämt sig för att avblåsa sanktionerna mot Rusal.

Pontus Jansson sitter vid matbordet när ena barnet kommer hem från skolan. Vanligtvis jobbar han inne på Verk 2 i samma skiftlag som kompisen Robert Sundin.
Han minns tillbaka när han fick höra att USA meddelade att man tänkte släppa sanktionerna mot Rusal. En sorts tidig julklapp. Men glädjen var på sätt och vis kortvarig. Nio månader under ständigt hot sätter sina spår.

Det är mitten av februari när vi träffar Pontus. Sanktionerna är borta. Men oron hänger fortfarande i luften. För honom har en av de stora fördelarna med att jobba på Kubal varit att han ibland kunnat vara hemma när barnen kommer hem från skolan. Nu vill man omförhandla skiftgången. Motiveringen har varit att man nu måste jobba effektivare.

– Jag har alltid kunnat leva med att det krisar då och då. På ett märkligt sätt tillhör det vardagen. Men jag upplever att något annat har hänt den här senaste tiden. Sakta har man börjat skruva upp på arbetstempot, säger Pontus Jansson.

Han medger att det blir allt svårare att motivera både för sig själv och för familjen varför han ska stanna kvar på Kubal. Han trivs med sina kollegor. Han pekar på soffan där Robert en gång somnat när vännerna i det fjärde skiftlaget hade festat till hemma hos honom.

Men 25 år på golvet har satt sina spår på Pontus. Stora delar av 2017 var han sjukskriven på grund av ett diskbråck. Nu är han tillbaka på 100 procent. Men känningarna i ryggen har han inte blivit av med ännu.

– Om jag måste fortsätta jobba på det här viset kommer situationen till sist bli ohållbar. Visst jag kan nog jobba några år till, men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?

Kubal grundades 1942. Mitt under en av mänsklighetens värsta kriser. Robert Sundin är övertygad om att fabriken även kommer att kunna överleva den här krisen. Han älskar sitt jobb.

Pontus och de andra vännerna bidrar till den gemenskapen på fabriken som betyder så mycket för honom. Men han förstår också hur Pontus resonerar.

– I går fick jag höra att en av mina kompisar som oroat sig ett tag till sist lämnade in sin uppsägningsbegäran. Han hittade ett jobb någon annanstans.

Detta har hänt

27 mars 2007

Kubal får ny rysk ägare. Aluminiumverket i Sundsvall ingår i den del av schweiziska Glenncore som slås samman med ryska Sual och Rusal. Det nya företaget får namnet United company rusal.

30 oktober 2008

Den ryska oligarken och storägaren av Kubal, Oleg Deripaska (bilden ovan), räddas från en skuldkris av den ryska statskontrollerade banken VEB. I VEB:s styrelse sitter dåvarande premiärministern Vladimir Putin.

6 mars 2014

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön inför USA:s regering sanktioner mot ryska individer och företag. Sedan dess har de båda länderna legat i storpolitisk konflikt.

17 november 2015

Rusals vd Vladislov Solovjev berättat för nyhetsbyrån Reuters att man kan lägga ner smältverket i Sundsvall. Nedläggningen uteblir.

6 april 2018

USA:s underrättelsetjänst anklagar Ryssland för att ha påverkat presidentvalet 2016. Myndigheten Office of Foreign Assets Control (Ofac), en del av USA:s finansdepartement, tänker införa nya sanktioner mot sju ryska oligarker och deras företag. Däribland Kubals ryska ägare Oleg Deripaska. Sanktionerna ska träda i kraft 5 juni.

18 april 2018

Kubal stängs av från att köpa el till marknadspriser. I efterhand har vd Javier Navia sagt till Sundsvalls Tidning att man var en eller två dagar ifrån att stänga ner fabriken omgående.

23 april 2018

Nytt datum för när sanktionerna träder i kraft. Rusal får tills den 23 oktober att avrunda
pågående affärer. Under nio månaders tid ska sanktionerna skjutas upp ytterligare fem gånger.

12 oktober 2018

Datumet för när sanktionerna träder i kraft skjuts upp ytterligare en månad. ”I slutändan ligger våra öden i USA:s händer”, säger klubbordförande Stefan Hultman till Dagens Arbete.

19 december 2018

Myndigheten Ofac meddelar att man kommer lyfta sanktionerna mot Rusal. USA:s kongress har 30 dagar på sig att upphäva beslutet, en nyhet som DA kunde publicera på nätet 20 december.

17 januari 2019

I representanthuset i USA röstar demokraterna och republikanerna i en enad front om att upphäva Ofac:s beslut, men det räckte inte.

27 januari 2019

Rusal tas bort från Ofac:s lista över sanktionerade företag. Arbetarna i Sundsvall kan andas ut för den här gången.

3 november 2020

USA håller president- och senatorsval. Oleg Deripaskas nära samröre med president Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort har gjort Ofac:s beslut att upphäva sanktionerna till ett hett villebråd i den politiska debatten. Kan Kubal sväva i fara i ett av Demokraterna styrt USA?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Första glädjebeskedet för Kubal

Första glädjebeskedet för Kubal

USA:s finansdepartementet har föreslagit att ta bort sanktionerna mot Rysslandsägda aluminiumverket Kubal i Sundsvall. Sedan i april har de 500 anställda levt under hotet att bli av med jobben. Det slutliga beslutet tas av amerikanska kongressen efter nyår.

Fortsatt oro vid Kubal

För femte gången har den amerikanska regeringen givit uppskov med sanktionerna mot de ryska ägarna av Kubal i Sundsvall. Kommer inget nytt besked nästa fredag får de anställda börja släcka ner sin fabrik lagom till jul.

Hoppet lever för de anställda på Kubal

De närmare 500 anställda på aluminiumverket Kubal i Sundsvall kan producera ännu en månad. USA har återigen skjutit upp sanktionerna mot en av företagets ryska ägare.

Kubal nära att stängas ner

USA och Ryssland fortsätter att ryka ihop på den världspolitiska arenan. En kamp som nu kan få ödesdigra konsekvenser för ett aluminiumverk i Sundsvall.

Så räddade regeringen jobben på Kubal – och en av Putins närmaste män

Så räddade regeringen jobben på Kubal – och en av Putins närmaste män

Augustprisnominerade Knut Kainz Rognerud skriver om Kubals ryska ägare Oleg Deripaska.

När jobbet försvinner

När jobbet försvinner

Hur känns det att plötsligt bli varslad? Att snart förlora jobbet? DA åkte till Sundsvall, där det första stora varslet inom pappersindustrin kom, och pratade med några som vet.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

700 jobb i fara när SCA drar ner i Ortviken

700 jobb i fara när SCA drar ner i Ortviken

700 anställda riskerar att förlora jobbet när Ortviken ställer om till massaproduktion.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.