”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Foto: Fredrik Swartling.
För att klara EU:s utsläppsdirektiv investerade Rusal miljardbelopp för att modernisera ugnarna inuti Verk 2. Foto: Fredrik Swartling.
Trots krisen har Robert Sundin och vännerna i skiftlag fyra fortsatt traditionen att beställa pizza till fabriken sista nattskiftet innan ledigheten. Foto: Fredrik Swartling.
Ugnarna på Verk 2 ska brinna i sju år innan de släcks ner. Ett oplanerat stopp är förödande. Foto: Fredrik Swartling.
”Men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?”, säger Pontus Jansson, anställd på Kubal. Foto: Fredrik Swartling.
”Man går runt och känner sig som en vikarie på jobbet helt plötsligt” säger Tina Östman, huvudskyddsombud på Kubal.

Trumps kamp i Sundsvall

Fabriken mitt i skottlinjen 500 jobb hotades över en natt. Robert Sundin och hans arbetskamrater på Kubal tvingas leva i ständig oro. Allt började med ett beslut i Washington.

Detta har hänt

27 mars 2007

Kubal får ny rysk ägare. Aluminiumverket i Sundsvall ingår i den del av schweiziska Glenncore som slås samman med ryska Sual och Rusal. Det nya företaget får namnet United company rusal.

30 oktober 2008

Den ryska oligarken och storägaren av Kubal, Oleg Deripaska (bilden ovan), räddas från en skuldkris av den ryska statskontrollerade banken VEB. I VEB:s styrelse sitter dåvarande premiärministern Vladimir Putin.

6 mars 2014

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön inför USA:s regering sanktioner mot ryska individer och företag. Sedan dess har de båda länderna legat i storpolitisk konflikt.

17 november 2015

Rusals vd Vladislov Solovjev berättat för nyhetsbyrån Reuters att man kan lägga ner smältverket i Sundsvall. Nedläggningen uteblir.

6 april 2018

USA:s underrättelsetjänst anklagar Ryssland för att ha påverkat presidentvalet 2016. Myndigheten Office of Foreign Assets Control (Ofac), en del av USA:s finansdepartement, tänker införa nya sanktioner mot sju ryska oligarker och deras företag. Däribland Kubals ryska ägare Oleg Deripaska. Sanktionerna ska träda i kraft 5 juni.

18 april 2018

Kubal stängs av från att köpa el till marknadspriser. I efterhand har vd Javier Navia sagt till Sundsvalls Tidning att man var en eller två dagar ifrån att stänga ner fabriken omgående.

23 april 2018

Nytt datum för när sanktionerna träder i kraft. Rusal får tills den 23 oktober att avrunda
pågående affärer. Under nio månaders tid ska sanktionerna skjutas upp ytterligare fem gånger.

12 oktober 2018

Datumet för när sanktionerna träder i kraft skjuts upp ytterligare en månad. ”I slutändan ligger våra öden i USA:s händer”, säger klubbordförande Stefan Hultman till Dagens Arbete.

19 december 2018

Myndigheten Ofac meddelar att man kommer lyfta sanktionerna mot Rusal. USA:s kongress har 30 dagar på sig att upphäva beslutet, en nyhet som DA kunde publicera på nätet 20 december.

17 januari 2019

I representanthuset i USA röstar demokraterna och republikanerna i en enad front om att upphäva Ofac:s beslut, men det räckte inte.

27 januari 2019

Rusal tas bort från Ofac:s lista över sanktionerade företag. Arbetarna i Sundsvall kan andas ut för den här gången.

3 november 2020

USA håller president- och senatorsval. Oleg Deripaskas nära samröre med president Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort har gjort Ofac:s beslut att upphäva sanktionerna till ett hett villebråd i den politiska debatten. Kan Kubal sväva i fara i ett av Demokraterna styrt USA?

Robert Sundin är som vanligt vid fabriksgrindarna en halvtimme innan hans skift börjar klockan sex på morgonen. Han drar på sig ullunderstället och sedan arbetskläderna på det. Det är måndag den 9 april 2018 och Robert börjar sitt första tolvtimmarsskift efter ledigheten.

I den amerikanska huvudstaden Washington har myndigheten Office of foreign assets control, Ofac, kommit ut med ett pressmeddelande. USA anklagar rysk underrättelsetjänst för att ha påverkat presidentvalet i USA 2016. I ett motangrepp kommer myndigheten att sanktionerna sju ryska oligarker med nära band till president Vladimir Putin. En av dem är Oleg Deripaska. Storägare av den ryska aluminiumjätten Rusal.

Företagsledningen på Kubal får nya direktiv från moderbolaget Rusal. Stoppa alla utleveranser av aluminium från fabriken omedelbart.

Ett industrigolv i Sundsvall hamnar mitt i skottelden mellan två världsmakter. Och över en natt hotas helt plötsligt närmare 500 jobb på Kubal av internationell storpolitik. För att inte tala om de hundratals anställda hos underleverantörer.

Trots krisen har Robert Sundin och vännerna i skiftlag fyra fortsatt traditionen att beställa pizza till fabriken sista nattskiftet innan ledigheten. Foto: Fredrik Swartling.

Inne i Verk 2 är Robert Sundin ovetandes om att hans anställning plötsligt är under sanktionshot. Där inne är man avskärmad från resten av världen berättar Robert. Några rader om händelsen kom ut på fabrikens intranät den dagen. Ingenting han tog på större allvar.

– Det var först när man läste skriverierna i tidningarna som man förstod allvaret i situationen, säger Robert Sundin.

Sanktionerna innebär att amerikanska företag inte tillåts att göra affärer med Rusal, men värre är att företag utanför USA hotas med samma typ av sanktioner om de handlar med företaget.

Det första bakslaget kom omedelbart. När de blev utslängda från elmarknaden Nord pool försvann också möjligheterna att handla el till marknadspris. El är den viktigaste komponenten i tillverkningen av aluminium. Och det går åt mycket. Nästan en och en halv procent av Sveriges totala elförbrukning finns hos Kubal.

Fabriken fick köpa el av nätägaren. Svensk lag trumfade hot om amerikanska sanktioner. Men till en kostnad som låg långt över marknadspriserna.

Att jobba på Kubal är att ständigt jobba i motvind säger Robert Sundin halvt på skämt och halvt på allvar. Kriserna avlöser varandra. Han har jobbat på fabriken i över 20 år. 2008 var han en av 120 som varslades. Ett halvår senare var han och de flesta andra som inte hittat nya jobb tillbaka på golvet igen.

– En sådan kris är ju mycket värre. När folk faktiskt förlorar sina jobb. Det har gjort oss på golvet lite luttrade. Den här gången kommer hotet långt bortifrån. Från Trumps USA och Putins Ryssland. Det finns inte mycket vi kan göra här i Sundsvall förutom att jobba vidare, säger Robert Sundin.

Ni var ju dagar, kanske timmar från att behöva stänga ner fabriken, var du aldrig orolig?

– Nej, eller jo, det är klart jag var. Men du måste förstå att här är det alltid någon form av kris. Vi har vant oss att jobba i motvind. Vi skämtar om att vi är som allra bäst när vi har det som sämst.

Är folk där hemma lika förstående?

– Ja, mina andra vänner brukar alltid skämtsamt fråga om det är kris nu igen på jobbet. Men de vet också att jag varit på Kubal i över 20 år. Så allvarliga kan ju kriserna inte vara. Det är förstås lite jobbigt att planera vardagen bara. Resor och så där.

Robert blir mer allvarsam.

– Barnen hade fått för sig att de ville till Cypern, de hade väl hört något om det i skolan. Och det låter kul. Men det är omöjligt att planera en sådan resa. Min fru brukar alltid fråga om det inte är dags att lägga Kubal bakom mig och hitta någon annanstans att jobba. Nu har barnen tagit efter henne.

Det plingar till i Tina Östmans mobiltelefon. Det har det gjort med jämna mellanrum sedan krisen började. Kommer det finnas något jobb kvar att gå till efter ledigheten? Vad ska jag ta mig till om jag blir utan jobb? Hyror måste betalas. Och lån måste amorteras.

Hon är huvudskyddsombud på Kubal, men vet knappast mer än vad någon annan på golvet gör. Informationen är bristfällig, och beslutsfattarna sitter på andra sidan Atlanten.

Sanktionerna som från början skulle träda i kraft den 5 juni dröjer. Det har hunnit bli oktober och datumet för när sanktionerna ska träda i kraft har flyttats fram tre gånger av amerikanska Ofac. Det skulle varit hoppingivande om inte det vore för att väntan på varje nytt besked är en kamp mot klockan. För att Kubal över huvud taget ska ha chansen att överleva de amerikanska sanktionerna måste de börja nedstängningen av aluminiumverket 30 dagar innan sanktionerna ska träda i kraft. Om aluminiumet fryser inne finns det inget hopp om att starta om verket i framtiden.

Tina Östman förstår att folk blir oroliga. Nyheterna om att datumet för sanktionerna skjuts upp kommer oftast dagarna innan de måste börja släcka ner fabriken. Hon försöker peppa de anställda så gott det går. Men flera är oroliga över att inte hitta en anställning om de blir utan jobb. Medelåldern bland arbetarna på aluminiumverket är 43 år. Och många saknar någon annan typ av arbetserfarenhet.

– Vi är den enda arbetsplatsen av sitt slag i Sverige, säger Tina Östman.

Hon fortsätter.

– Men det är viktigt att påminna folk att man lär sig mycket här på Kubal. Kunskapen är överförbar till andra industrier.

”Men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?”, säger Pontus Jansson, anställd på Kubal. Foto: Fredrik Swartling.
”Man går runt och känner sig som en vikarie på jobbet helt plötsligt”, säger Tina Östman, huvudskyddsombud på Kubal. Foto: Fredrik Swartling.

Tina har fyllt 61 och har börjat tänka på livet efter jobbet. För två år sedan bestämde hon sig för att ta ett lån för att köpa ett nytt hus på landet. Ett hem där hon kan påta i rabatten och ta hand om hönor. Vad skulle hon säga till banken om hon helt plötsligt skulle stå utan ett jobb?

En del valde att lämna Kubal. Under hösten försvann ett fyrtiotal anställda, ett tio-tal av dem satt på kritiska tjänster. Och att anställa ny personal var i princip omöjligt. Vem vill jobba på en arbetsplats som kanske inte finns kvar om några månader?

En svensk övertalningskampanj mobiliserades i ett försök att lätta på sanktionerna. Kubals framtid hade hamnat på regeringens dagordning. Amerikanska kongressledamöter och senatorer påmindes om att det fanns över 500 svenska arbetare som hamnat i kläm.

Och i Ryssland började Oleg Deripaska och Rusal förhandla med den amerikanska staten om vilka åtgärder de skulle behöva vidta för att kringgå sanktionerna helt och hållet. Men förhandlingarna tog tid, vilket medförde att sanktionerna gång på gång sköts upp under hösten. En månads förlängning i taget.

Knappt en vecka innan julafton kom beskedet. När Stefan Hultman mötte det utgående nattskiftet på morgonen den 20 december var det glada nyheter han bar på. Stefan är ordförande på Kubalfacket och sitter också i IF Metalls förbundsstyrelse. Han var tidig med att försöka lyfta frågan hos regeringen. Och nu kunde han berätta att USA bestämt sig för att avblåsa sanktionerna mot Rusal.

Pontus Jansson sitter vid matbordet när ena barnet kommer hem från skolan. Vanligtvis jobbar han inne på Verk 2 i samma skiftlag som kompisen Robert Sundin.
Han minns tillbaka när han fick höra att USA meddelade att man tänkte släppa sanktionerna mot Rusal. En sorts tidig julklapp. Men glädjen var på sätt och vis kortvarig. Nio månader under ständigt hot sätter sina spår.

Det är mitten av februari när vi träffar Pontus. Sanktionerna är borta. Men oron hänger fortfarande i luften. För honom har en av de stora fördelarna med att jobba på Kubal varit att han ibland kunnat vara hemma när barnen kommer hem från skolan. Nu vill man omförhandla skiftgången. Motiveringen har varit att man nu måste jobba effektivare.

– Jag har alltid kunnat leva med att det krisar då och då. På ett märkligt sätt tillhör det vardagen. Men jag upplever att något annat har hänt den här senaste tiden. Sakta har man börjat skruva upp på arbetstempot, säger Pontus Jansson.

Han medger att det blir allt svårare att motivera både för sig själv och för familjen varför han ska stanna kvar på Kubal. Han trivs med sina kollegor. Han pekar på soffan där Robert en gång somnat när vännerna i det fjärde skiftlaget hade festat till hemma hos honom.

Men 25 år på golvet har satt sina spår på Pontus. Stora delar av 2017 var han sjukskriven på grund av ett diskbråck. Nu är han tillbaka på 100 procent. Men känningarna i ryggen har han inte blivit av med ännu.

– Om jag måste fortsätta jobba på det här viset kommer situationen till sist bli ohållbar. Visst jag kan nog jobba några år till, men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?

För att klara EU:s utsläppsdirektiv investerade Rusal miljardbelopp för att modernisera ugnarna inuti Verk 2. Foto: Fredrik Swartling.
Ugnarna på Verk 2 ska brinna i sju år innan de släcks ner. Ett oplanerat stopp är förödande. Foto: Fredrik Swartling.

Kubal grundades 1942. Mitt under en av mänsklighetens värsta kriser. Robert Sundin är övertygad om att fabriken även kommer att kunna överleva den här krisen. Han älskar sitt jobb.

Pontus och de andra vännerna bidrar till den gemenskapen på fabriken som betyder så mycket för honom. Men han förstår också hur Pontus resonerar.

– I går fick jag höra att en av mina kompisar som oroat sig ett tag till sist lämnade in sin uppsägningsbegäran. Han hittade ett jobb någon annanstans.

 

Läs mer:


rb@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Avtal 2020

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Det är vi som får Sverige att funka

KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

1

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Debatt arbetsmiljö

Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

1

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.