Fira rösträtten 100 år med att rösta på söndag”Historien borde lära oss att kampen för demokrati aldrig kan upphöra”, skriver Helle Klein på bloggen.

”Vi behöver fundera över vilken makt vi har över teknologin – och den över oss”Daniel Mathisen om digital ensamhet.

Foto: Fredrik Swartling.
För att klara EU:s utsläppsdirektiv investerade Rusal miljardbelopp för att modernisera ugnarna inuti Verk 2. Foto: Fredrik Swartling.
Trots krisen har Robert Sundin och vännerna i skiftlag fyra fortsatt traditionen att beställa pizza till fabriken sista nattskiftet innan ledigheten. Foto: Fredrik Swartling.
Ugnarna på Verk 2 ska brinna i sju år innan de släcks ner. Ett oplanerat stopp är förödande. Foto: Fredrik Swartling.
”Men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?”, säger Pontus Jansson, anställd på Kubal. Foto: Fredrik Swartling.
”Man går runt och känner sig som en vikarie på jobbet helt plötsligt” säger Tina Östman, huvudskyddsombud på Kubal.

Trumps kamp i Sundsvall

Fabriken mitt i skottlinjen 500 jobb hotades över en natt. Robert Sundin och hans arbetskamrater på Kubal tvingas leva i ständig oro. Allt började med ett beslut i Washington.

Detta har hänt

27 mars 2007

Kubal får ny rysk ägare. Aluminiumverket i Sundsvall ingår i den del av schweiziska Glenncore som slås samman med ryska Sual och Rusal. Det nya företaget får namnet United company rusal.

30 oktober 2008

Den ryska oligarken och storägaren av Kubal, Oleg Deripaska (bilden ovan), räddas från en skuldkris av den ryska statskontrollerade banken VEB. I VEB:s styrelse sitter dåvarande premiärministern Vladimir Putin.

6 mars 2014

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön inför USA:s regering sanktioner mot ryska individer och företag. Sedan dess har de båda länderna legat i storpolitisk konflikt.

17 november 2015

Rusals vd Vladislov Solovjev berättat för nyhetsbyrån Reuters att man kan lägga ner smältverket i Sundsvall. Nedläggningen uteblir.

6 april 2018

USA:s underrättelsetjänst anklagar Ryssland för att ha påverkat presidentvalet 2016. Myndigheten Office of Foreign Assets Control (Ofac), en del av USA:s finansdepartement, tänker införa nya sanktioner mot sju ryska oligarker och deras företag. Däribland Kubals ryska ägare Oleg Deripaska. Sanktionerna ska träda i kraft 5 juni.

18 april 2018

Kubal stängs av från att köpa el till marknadspriser. I efterhand har vd Javier Navia sagt till Sundsvalls Tidning att man var en eller två dagar ifrån att stänga ner fabriken omgående.

23 april 2018

Nytt datum för när sanktionerna träder i kraft. Rusal får tills den 23 oktober att avrunda
pågående affärer. Under nio månaders tid ska sanktionerna skjutas upp ytterligare fem gånger.

12 oktober 2018

Datumet för när sanktionerna träder i kraft skjuts upp ytterligare en månad. ”I slutändan ligger våra öden i USA:s händer”, säger klubbordförande Stefan Hultman till Dagens Arbete.

19 december 2018

Myndigheten Ofac meddelar att man kommer lyfta sanktionerna mot Rusal. USA:s kongress har 30 dagar på sig att upphäva beslutet, en nyhet som DA kunde publicera på nätet 20 december.

17 januari 2019

I representanthuset i USA röstar demokraterna och republikanerna i en enad front om att upphäva Ofac:s beslut, men det räckte inte.

27 januari 2019

Rusal tas bort från Ofac:s lista över sanktionerade företag. Arbetarna i Sundsvall kan andas ut för den här gången.

3 november 2020

USA håller president- och senatorsval. Oleg Deripaskas nära samröre med president Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort har gjort Ofac:s beslut att upphäva sanktionerna till ett hett villebråd i den politiska debatten. Kan Kubal sväva i fara i ett av Demokraterna styrt USA?

Robert Sundin är som vanligt vid fabriksgrindarna en halvtimme innan hans skift börjar klockan sex på morgonen. Han drar på sig ullunderstället och sedan arbetskläderna på det. Det är måndag den 9 april 2018 och Robert börjar sitt första tolvtimmarsskift efter ledigheten.

I den amerikanska huvudstaden Washington har myndigheten Office of foreign assets control, Ofac, kommit ut med ett pressmeddelande. USA anklagar rysk underrättelsetjänst för att ha påverkat presidentvalet i USA 2016. I ett motangrepp kommer myndigheten att sanktionerna sju ryska oligarker med nära band till president Vladimir Putin. En av dem är Oleg Deripaska. Storägare av den ryska aluminiumjätten Rusal.

Företagsledningen på Kubal får nya direktiv från moderbolaget Rusal. Stoppa alla utleveranser av aluminium från fabriken omedelbart.

Ett industrigolv i Sundsvall hamnar mitt i skottelden mellan två världsmakter. Och över en natt hotas helt plötsligt närmare 500 jobb på Kubal av internationell storpolitik. För att inte tala om de hundratals anställda hos underleverantörer.

Trots krisen har Robert Sundin och vännerna i skiftlag fyra fortsatt traditionen att beställa pizza till fabriken sista nattskiftet innan ledigheten. Foto: Fredrik Swartling.

Inne i Verk 2 är Robert Sundin ovetandes om att hans anställning plötsligt är under sanktionshot. Där inne är man avskärmad från resten av världen berättar Robert. Några rader om händelsen kom ut på fabrikens intranät den dagen. Ingenting han tog på större allvar.

– Det var först när man läste skriverierna i tidningarna som man förstod allvaret i situationen, säger Robert Sundin.

Sanktionerna innebär att amerikanska företag inte tillåts att göra affärer med Rusal, men värre är att företag utanför USA hotas med samma typ av sanktioner om de handlar med företaget.

Det första bakslaget kom omedelbart. När de blev utslängda från elmarknaden Nord pool försvann också möjligheterna att handla el till marknadspris. El är den viktigaste komponenten i tillverkningen av aluminium. Och det går åt mycket. Nästan en och en halv procent av Sveriges totala elförbrukning finns hos Kubal.

Fabriken fick köpa el av nätägaren. Svensk lag trumfade hot om amerikanska sanktioner. Men till en kostnad som låg långt över marknadspriserna.

Att jobba på Kubal är att ständigt jobba i motvind säger Robert Sundin halvt på skämt och halvt på allvar. Kriserna avlöser varandra. Han har jobbat på fabriken i över 20 år. 2008 var han en av 120 som varslades. Ett halvår senare var han och de flesta andra som inte hittat nya jobb tillbaka på golvet igen.

– En sådan kris är ju mycket värre. När folk faktiskt förlorar sina jobb. Det har gjort oss på golvet lite luttrade. Den här gången kommer hotet långt bortifrån. Från Trumps USA och Putins Ryssland. Det finns inte mycket vi kan göra här i Sundsvall förutom att jobba vidare, säger Robert Sundin.

Ni var ju dagar, kanske timmar från att behöva stänga ner fabriken, var du aldrig orolig?

– Nej, eller jo, det är klart jag var. Men du måste förstå att här är det alltid någon form av kris. Vi har vant oss att jobba i motvind. Vi skämtar om att vi är som allra bäst när vi har det som sämst.

Är folk där hemma lika förstående?

– Ja, mina andra vänner brukar alltid skämtsamt fråga om det är kris nu igen på jobbet. Men de vet också att jag varit på Kubal i över 20 år. Så allvarliga kan ju kriserna inte vara. Det är förstås lite jobbigt att planera vardagen bara. Resor och så där.

Robert blir mer allvarsam.

– Barnen hade fått för sig att de ville till Cypern, de hade väl hört något om det i skolan. Och det låter kul. Men det är omöjligt att planera en sådan resa. Min fru brukar alltid fråga om det inte är dags att lägga Kubal bakom mig och hitta någon annanstans att jobba. Nu har barnen tagit efter henne.

Det plingar till i Tina Östmans mobiltelefon. Det har det gjort med jämna mellanrum sedan krisen började. Kommer det finnas något jobb kvar att gå till efter ledigheten? Vad ska jag ta mig till om jag blir utan jobb? Hyror måste betalas. Och lån måste amorteras.

Hon är huvudskyddsombud på Kubal, men vet knappast mer än vad någon annan på golvet gör. Informationen är bristfällig, och beslutsfattarna sitter på andra sidan Atlanten.

Sanktionerna som från början skulle träda i kraft den 5 juni dröjer. Det har hunnit bli oktober och datumet för när sanktionerna ska träda i kraft har flyttats fram tre gånger av amerikanska Ofac. Det skulle varit hoppingivande om inte det vore för att väntan på varje nytt besked är en kamp mot klockan. För att Kubal över huvud taget ska ha chansen att överleva de amerikanska sanktionerna måste de börja nedstängningen av aluminiumverket 30 dagar innan sanktionerna ska träda i kraft. Om aluminiumet fryser inne finns det inget hopp om att starta om verket i framtiden.

Tina Östman förstår att folk blir oroliga. Nyheterna om att datumet för sanktionerna skjuts upp kommer oftast dagarna innan de måste börja släcka ner fabriken. Hon försöker peppa de anställda så gott det går. Men flera är oroliga över att inte hitta en anställning om de blir utan jobb. Medelåldern bland arbetarna på aluminiumverket är 43 år. Och många saknar någon annan typ av arbetserfarenhet.

– Vi är den enda arbetsplatsen av sitt slag i Sverige, säger Tina Östman.

Hon fortsätter.

– Men det är viktigt att påminna folk att man lär sig mycket här på Kubal. Kunskapen är överförbar till andra industrier.

”Men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?”, säger Pontus Jansson, anställd på Kubal. Foto: Fredrik Swartling.
”Man går runt och känner sig som en vikarie på jobbet helt plötsligt”, säger Tina Östman, huvudskyddsombud på Kubal. Foto: Fredrik Swartling.

Tina har fyllt 61 och har börjat tänka på livet efter jobbet. För två år sedan bestämde hon sig för att ta ett lån för att köpa ett nytt hus på landet. Ett hem där hon kan påta i rabatten och ta hand om hönor. Vad skulle hon säga till banken om hon helt plötsligt skulle stå utan ett jobb?

En del valde att lämna Kubal. Under hösten försvann ett fyrtiotal anställda, ett tio-tal av dem satt på kritiska tjänster. Och att anställa ny personal var i princip omöjligt. Vem vill jobba på en arbetsplats som kanske inte finns kvar om några månader?

En svensk övertalningskampanj mobiliserades i ett försök att lätta på sanktionerna. Kubals framtid hade hamnat på regeringens dagordning. Amerikanska kongressledamöter och senatorer påmindes om att det fanns över 500 svenska arbetare som hamnat i kläm.

Och i Ryssland började Oleg Deripaska och Rusal förhandla med den amerikanska staten om vilka åtgärder de skulle behöva vidta för att kringgå sanktionerna helt och hållet. Men förhandlingarna tog tid, vilket medförde att sanktionerna gång på gång sköts upp under hösten. En månads förlängning i taget.

Knappt en vecka innan julafton kom beskedet. När Stefan Hultman mötte det utgående nattskiftet på morgonen den 20 december var det glada nyheter han bar på. Stefan är ordförande på Kubalfacket och sitter också i IF Metalls förbundsstyrelse. Han var tidig med att försöka lyfta frågan hos regeringen. Och nu kunde han berätta att USA bestämt sig för att avblåsa sanktionerna mot Rusal.

Pontus Jansson sitter vid matbordet när ena barnet kommer hem från skolan. Vanligtvis jobbar han inne på Verk 2 i samma skiftlag som kompisen Robert Sundin.
Han minns tillbaka när han fick höra att USA meddelade att man tänkte släppa sanktionerna mot Rusal. En sorts tidig julklapp. Men glädjen var på sätt och vis kortvarig. Nio månader under ständigt hot sätter sina spår.

Det är mitten av februari när vi träffar Pontus. Sanktionerna är borta. Men oron hänger fortfarande i luften. För honom har en av de stora fördelarna med att jobba på Kubal varit att han ibland kunnat vara hemma när barnen kommer hem från skolan. Nu vill man omförhandla skiftgången. Motiveringen har varit att man nu måste jobba effektivare.

– Jag har alltid kunnat leva med att det krisar då och då. På ett märkligt sätt tillhör det vardagen. Men jag upplever att något annat har hänt den här senaste tiden. Sakta har man börjat skruva upp på arbetstempot, säger Pontus Jansson.

Han medger att det blir allt svårare att motivera både för sig själv och för familjen varför han ska stanna kvar på Kubal. Han trivs med sina kollegor. Han pekar på soffan där Robert en gång somnat när vännerna i det fjärde skiftlaget hade festat till hemma hos honom.

Men 25 år på golvet har satt sina spår på Pontus. Stora delar av 2017 var han sjukskriven på grund av ett diskbråck. Nu är han tillbaka på 100 procent. Men känningarna i ryggen har han inte blivit av med ännu.

– Om jag måste fortsätta jobba på det här viset kommer situationen till sist bli ohållbar. Visst jag kan nog jobba några år till, men det kanske finns en poäng att gå med flaggan i topp?

För att klara EU:s utsläppsdirektiv investerade Rusal miljardbelopp för att modernisera ugnarna inuti Verk 2. Foto: Fredrik Swartling.
Ugnarna på Verk 2 ska brinna i sju år innan de släcks ner. Ett oplanerat stopp är förödande. Foto: Fredrik Swartling.

Kubal grundades 1942. Mitt under en av mänsklighetens värsta kriser. Robert Sundin är övertygad om att fabriken även kommer att kunna överleva den här krisen. Han älskar sitt jobb.

Pontus och de andra vännerna bidrar till den gemenskapen på fabriken som betyder så mycket för honom. Men han förstår också hur Pontus resonerar.

– I går fick jag höra att en av mina kompisar som oroat sig ett tag till sist lämnade in sin uppsägningsbegäran. Han hittade ett jobb någon annanstans.

 


rb@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

3

Ladda ner DA nr 5 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Las ska utredas på ett år

Regeringen har nu tillsatt utredningen som på ett år ska föreslå ändringar i lagen om anställningstrygghet, bland annat ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men om parterna under tiden kan enas om en förändrad Las kan deras förslag bli lag i stället för utredarens.

8

”Nästa års avtalsrörelse började i dag”

PerspektivSvensk basindustri har svårt att hitta rätt arbetskraft och hämmas av höga lönekostnader och krångliga tillståndsprocesser, enligt Industriarbetsgivarna. DA:s Harald Gatu har läst nya rapporten och konstaterar att nästa års avtalsrörelse redan har börjat.

1

Månadsklocka ska ge färre ­olyckor

ARBETSMILJÖ Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

KRÖNIKATrots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

1

Tyskar ska bygga elbilar i Trollhättan

Det tyska företaget Sonos ska börja tillverka elbilar på Nevs fabrik i Trollhättan – 260 000 under åtta år. ”Så här nära bilproduktion har vi inte varit på många år”, säger Stefan Larsson, ordförande för 170 IF Metallare på Nevs.

Lång kamp för ett erkännande

FÖRSÄKRINGSPENGARHon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

1

Så tar du hand om pannan

Tips från proffsetEn äkta gjutjärnspanna äger man inte – man lånar den av sina barn. Månadens läsarproffs visar hur du får den att hålla länge.

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Regeringen ger i sin vårbudget bland annat ökat stöd till klimatsmart industri och satsar extra för att utrikes födda kvinnor ska få en chans till jobb. Men man tar också bort kravet på kollektivavtal för nystartsjobb och slopar skattesubventionen på gruvdieseln.

1

”Några över 55 år erbjöds 3000 kronor”

Vad hände sen?Britta Åhs-Niska blev efter 45 år av med jobbet när Electrolux flyttade tillverkningen utomlands. Nu är hon pensionär och nybliven hundägare.

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

PENSIONSAVGÅNGAREtt samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

Parterna överens om ABB

Tvisten vid ABB är löst. I de centrala förhandlingarna kom facket och arbetsgivarna överens om en lösning. Uppgörelsen är sekretessbelagd.

BONUS I INDUSTRIN

Slopad bonus blev flextid

På Volvo Powertrain i Skövde och Köping byttes bonusen mot flextid efter en omröstning bland medlemmarna. Det ger bättre skydd i dåliga tider, säger Lars Ask, klubbordförande i Skövde.

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Verkstad, kontor eller fritidsgård?

ÖGONBLICKETKlockan är 16.25 på Mineteam i Gällivare. Vd:n Oskar Spets, i keps och Anton Joensuu tar en skejtpaus i företagets lokaler.

DA nomineras för sin förklarande journalistik

Dagens Arbete har chans att vinna tre av åtta klasser i Fackföreningspressens pris i år. Det står klart sedan vi nominerats även för ”Bästa avslöjande” och ”Bästa förklarande text”.

DA:s fotograf dubbelt prisad i Årets Bild

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark tog hem två priser i finalen av Årets Bild-tävlingen i Jönköping. Han vann klassen ”Årets porträtt” och fick också pris för sitt uppmärksammade reportage om dödsolyckor.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.