”Är du under 35 – vi behöver dig!”
Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika ”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
Regeringen har nu tillsatt den utredning som ska komma med förslag på hur en ny anställningsskyddslag ska se ut. Bara genom att läsa direktiven kan man ana sig till att en ny lag förmodligen kommer att ge arbetsgivaren större inflytande över hur en uppsägningsprocess ska gå till i framtiden.
Det är fortfarande obegripligt för mig hur Centern och Liberalerna tänker sig att svensk arbetsmarknad ska fungera bättre om man försämrar anställningsskyddet för löntagarna. Om vi står inför en lagstiftningsförändring riskerar januariavtalet att bli en verkligt dyrköpt kompromiss för arbetarrörelsen i Sverige.
Det osynade kortet i det här spelet är de förhandlingar som står för dörren mellan arbetsmarknadens parter. Utredningen om Las kan falla undan om parterna kommer överens om avtalade regler för ett framtida anställningsskydd. I skrivande stund pågår diskussioner mellan LO-förbunden om vilka ingångar vi ska ha i en sådan förhandling.
Vi har sedan tidigare begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv under rubriken Trygghet och Omställning där vi berör frågor med utgångspunkt att vi behöver stärka löntagarnas skydd på arbetsmarknaden. Det är naturligt att fortsätta dessa förhandlingar även om själva lagen nu ska utredas.
Det är självfallet höga insatser i dessa förhandlingar. Vi vet att en lagstiftning väntar runt hörnet. En lagstiftning som i stort kommer att vara präglad av borgarnas syn på anställningsskydd. Ännu värre är att våra motparter också vet detta.
Så vad ska vi göra? Vi får helt enkelt göra det som fackföreningsrörelsen gjort så många gånger förut. Nämligen kavla upp skjortärmarna och göra det bästa av situationen.
Det finns ett stort behov av att stärka arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden. Kan vi få förhandlingarna med våra motparter att handla om dessa frågor så finns det också mycket att vinna på ett nytt avtal om hur framtidens anställningsskydd ska utformas.
Om vi ska lyckas med detta krävs det att vi bryter den felaktiga föreställningen om att det är turordningsreglerna som är roten till allt ont. Men framför allt krävs det att vi håller ihop. Om LO:s medlemsförbund kan kroka arm och mobilisera medlemmarna för ett nytt avtal så finns det egentligen ingen som kan stå i vägen.
Det handlar helt enkelt om att vi står upp för varandra. Det har vi gjort förut och det kan vi göra igen.
Per-Olof Sjöö