Syrran fixade pengarna
Peter Huss fick höra att hörselskadan inte skulle ge rätt till ersättning. Men då trädde hans syster försäkringsinformatören in.
Industriarbetarnas tidning
13 maj, 2019
Skrivet av Anna Julius
Koll på | Arbetsskador Skippar du hörselkåporna? Tänk om. En bullrig miljö kan skada dina öron för livet.
Arbetsmiljöverket har en app, Buller, där du själv kan mäta den ungefärliga ljudnivån.
Ett ihållande pipljud i örat, som också kan orsakas av buller.
Kan komma från till exempel en fläkt. Det är inte farligt för hörseln, men kan göra oss trötta.
Källa: Ann-Christin Johnson, docent i audiologi, Karolinska Institutet.
Det kan ta tio till femton år innan det märks, bullerskador kommer ofta smygande. De allra flesta som jobbar länge i hög ljudnivå drabbas, och då går örat inte att reparera. Det finns mycket både för dig och arbetsgivaren att tänka på.
Om ljudnivån är 85 decibel eller över i snitt under en dag måste du använda hörselskydd. En del behöver skydd vid lägre nivåer. Se till att hörselskyddet sitter på hela tiden.
Både hörselkåpor och öronproppar ger bra skydd, typen av ljud avgör vad som är bäst.
Om ljudnivån är högre än 80 decibel ska arbetsgivaren erbjuda hörselskydd till den som vill, och utbilda om risker. Är nivån över 85 decibel ska ljudnivån mätas regelbundet och det ska finnas en plan för att minska ljudnivån.
Om det finns risk för hörselskador ska anställdas hörsel undersökas regelbundet.
Exempel på saker arbetsgivaren kan göra för att minska ljudnivån är att tänka på ljudet när man köper ny utrustning, kapsla in maskiner, låta anställda sitta i kontrollrum och sätta in ljudabsorberande plattor.
Vissa ljud är farligare, som högfrekventa ljud (till exempel från en sågklinga) och plötsliga ljud (till exempel från plåtslageri eller skott).
Risken för hörselskada kan öka av vibrationer, lösningsmedel, vissa mediciner eller stress.
Ha personliga hörselskydd, så att de sitter bra. Att ha musik eller radio i hörselkåporna är ingen fara vid normal volym – det ökar ofta chansen att du faktiskt har dem på.
Om du jobbar i en hög ljudnivå – var extra rädd om hörseln på fritiden. Använd hörselskydd på konserter och om du jagar och lyssna inte på för hög musik.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.