Tvist.General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
– Företaget drivs av rent finansiella intressen, säger ombudet Philippe Petitcolin.
Tidigare i år fick General Electric France betala skadestånd till franska staten. 500 miljoner kronor. Företaget straffades för att ha brutit mot ett löfte. När GE tog över Alstoms energiverksamhet för tre år sedan skrevs det papper på att det skulle bli 1000 nya jobb i Frankrike.
I stället blir det precis tvärtom. Nu meddelar General Electric att 1044 jobb av totalt 16000 i Frankrike, ska bort.
De flesta försvinner i Belfort, en industristad med 50 000 invånare i nordöstra Frankrike. Regionen är känd för sina högteknologiska fabriker, specialiserade inom energi- och järnvägssektorn. Hos GE tillverkas bland annat enorma gasturbiner för elkraftverk.
– Turbinerna är stora som ett halvt kärnkraftverk, förklarar Philippe Petitcolin för Dagens Arbete. Han har jobbat på företaget i 17 år, är ombud för facket CFE-CGC, och en av dem som har hörts och setts mest i medierna efter det dystra beskedet.
Ja, det går dåligt på gasmarknaden i USA. Men inte här. Företaget drivs av rena finansiella intressen.
Philippe Petitcolin fackombud för CFE-CGC.
Arbetsgivaren motiverar beslutet med att det går dåligt för det multinationella amerikanska konglomeratet, som är mitt uppe i en omstrukturering. GE består ju av flera företag, som sinsemellan sysslar med olika saker. Framför allt går det utför på gasmarknaden. Fabriken i Belfort har en överkapacitet, och ingen lysande framtid. Regeringen accepterar argumentet, och lovar att göra allt för att skapa andra jobb i regionen.
Men facken hävdar att det är ett svepskäl, och att GE är på väg att utlokalisera verksamheten till länder där arbetskraften är billigare. De tror visst att det finns en framtid för gasproduktionen, som det främsta komplementet till förnyelsebara energikällor, särskilt i Europa.
– Ja, det går dåligt på gasmarknaden i USA. Men inte här. Företaget drivs av rena finansiella intressen, säger Philippe Petitcolin.
Han berättar att de anställda ska ta till alla tänkbara metoder för att stoppa uppsägningarna.
– Lyckas vi inte i förhandlingarna blir det maskningsaktioner och blockader. Det kan bli dyrt för företaget. Förseningsavgifterna är 10 miljoner euro om dagen.
Facken kräver att regeringen utövar påtryckningar för att arbetsgivaren ska infria sina löften. Philippe Petitcolin pekar på att General Electrics största beställare är offentliga institutioner, och statligt ägda företag. De vill också att staten undersöker om GE har brutit mot skatteregler, genom att föra över vinster till Schweiz.