Industriarbetarnas tidning

Franska facket tar strid mot GE

7 juni, 2019

Skrivet av Anna Trenning-Himmelsbach

Tvist.General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
– Företaget drivs av rent finansiella intressen, säger ombudet Philippe Petitcolin.

Tidigare i år fick General Electric France betala skadestånd till franska staten. 500 miljoner kronor. Företaget straffades för att ha brutit mot ett löfte. När GE tog över Alstoms energiverksamhet för tre år sedan skrevs det papper på att det skulle bli 1000 nya jobb i Frankrike. 

I stället blir det precis tvärtom. Nu meddelar General Electric att 1044 jobb av totalt 16000 i Frankrike, ska bort. 

De flesta försvinner i Belfort, en industristad med 50 000 invånare i nordöstra Frankrike. Regionen är känd för sina högteknologiska fabriker, specialiserade inom energi- och järnvägssektorn. Hos GE tillverkas bland annat enorma gasturbiner för elkraftverk. 

– Turbinerna är stora som ett halvt kärnkraftverk, förklarar Philippe Petitcolin för Dagens Arbete. Han har jobbat på företaget i 17 år, är ombud för facket CFE-CGC, och en av dem som har hörts och setts mest i medierna efter det dystra beskedet. 

Ja, det går dåligt på gasmarknaden i USA. Men inte här. Företaget drivs av rena finansiella intressen.

Philippe Petitcolin fackombud för CFE-CGC.

Arbetsgivaren motiverar beslutet med att det går dåligt för det multinationella amerikanska konglomeratet, som är mitt uppe i en omstrukturering. GE består ju av flera företag, som sinsemellan sysslar med olika saker. Framför allt går det utför på gasmarknaden. Fabriken i Belfort har en överkapacitet, och ingen lysande framtid. Regeringen accepterar argumentet, och lovar att göra allt för att skapa andra jobb i regionen. 

Men facken hävdar att det är ett svepskäl, och att GE är på väg att utlokalisera verksamheten till länder där arbetskraften är billigare. De tror visst att det finns en framtid för gasproduktionen, som det främsta komplementet till förnyelsebara energikällor, särskilt i Europa. 

– Ja, det går dåligt på gasmarknaden i USA. Men inte här. Företaget drivs av rena finansiella intressen, säger Philippe Petitcolin. 

Han berättar att de anställda ska ta till alla tänkbara metoder för att stoppa uppsägningarna. 

– Lyckas vi inte i förhandlingarna blir det maskningsaktioner och blockader. Det kan bli dyrt för företaget. Förseningsavgifterna är 10 miljoner euro om dagen. 

Facken kräver att regeringen utövar påtryckningar för att arbetsgivaren ska infria sina löften. Philippe Petitcolin pekar på att General Electrics största beställare är offentliga institutioner, och statligt ägda företag. De vill också att staten undersöker om GE har brutit mot skatteregler, genom att föra över vinster till Schweiz.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Bilföretaget Peugeot blir först med att använda den omdiskuterade nya arbetslagen för att göra sig av med tusentals anställda. En ny paragraf gör det möjligt med ”avtalsenligt avtalsbrott” utan att visa att det behövs av lönsamhetsskäl. De franska facken är splittrade i frågan.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

Den franska fackföreningsrörelsen är oenig om president Macrons nya arbetslag, som han anser ska öka tillväxten och minska arbetslösheten. Militanta CTG har utlyst generalstrejk på tisdag, medan andra fack är förstående till åtminstone en del av lagförslagen.

Franska arbetare minerar sin fabrik

Franska arbetare minerar sin fabrik

Arbetarna på en fransk underleverantör till Renault och Peugeot har förstört maskiner och hotar att spränga sin fabrik. Aktionen är en protest mot att de franska biljättarna lagt ut produktion utomlands. Nu vädjar de till den nye presidenten om hjälp.

Franska bil­arbetare pressas hårdare

Franska bil­arbetare pressas hårdare

De franska bilföretagen går bra men kräver högre produktivitet. Nu går de anställda med på tuffare arbetsförhållanden för att behålla jobben.

Därför går det så vilt till i Frankrike

Därför går det så vilt till i Frankrike

De hotar att spränga fabriken eller håller sina direktörer fångna. Franska industrihistorien är full av vilda konflikter. Dagen­s Arbete listar några från 2000-talet och söker svaret på frågan: varför?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Bilarbetarstrejken i USA påminner om värdet av rikstäckande kollektivavtal med minimilöner, skriver DA:s Harald Gatu.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.