Industriarbetarnas tidning

Franska facket tar strid mot GE

7 juni, 2019

Skrivet av Anna Trenning-Himmelsbach

Tvist.General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
– Företaget drivs av rent finansiella intressen, säger ombudet Philippe Petitcolin.

Tidigare i år fick General Electric France betala skadestånd till franska staten. 500 miljoner kronor. Företaget straffades för att ha brutit mot ett löfte. När GE tog över Alstoms energiverksamhet för tre år sedan skrevs det papper på att det skulle bli 1000 nya jobb i Frankrike. 

I stället blir det precis tvärtom. Nu meddelar General Electric att 1044 jobb av totalt 16000 i Frankrike, ska bort. 

De flesta försvinner i Belfort, en industristad med 50 000 invånare i nordöstra Frankrike. Regionen är känd för sina högteknologiska fabriker, specialiserade inom energi- och järnvägssektorn. Hos GE tillverkas bland annat enorma gasturbiner för elkraftverk. 

– Turbinerna är stora som ett halvt kärnkraftverk, förklarar Philippe Petitcolin för Dagens Arbete. Han har jobbat på företaget i 17 år, är ombud för facket CFE-CGC, och en av dem som har hörts och setts mest i medierna efter det dystra beskedet. 

Ja, det går dåligt på gasmarknaden i USA. Men inte här. Företaget drivs av rena finansiella intressen.

Philippe Petitcolin fackombud för CFE-CGC.

Arbetsgivaren motiverar beslutet med att det går dåligt för det multinationella amerikanska konglomeratet, som är mitt uppe i en omstrukturering. GE består ju av flera företag, som sinsemellan sysslar med olika saker. Framför allt går det utför på gasmarknaden. Fabriken i Belfort har en överkapacitet, och ingen lysande framtid. Regeringen accepterar argumentet, och lovar att göra allt för att skapa andra jobb i regionen. 

Men facken hävdar att det är ett svepskäl, och att GE är på väg att utlokalisera verksamheten till länder där arbetskraften är billigare. De tror visst att det finns en framtid för gasproduktionen, som det främsta komplementet till förnyelsebara energikällor, särskilt i Europa. 

– Ja, det går dåligt på gasmarknaden i USA. Men inte här. Företaget drivs av rena finansiella intressen, säger Philippe Petitcolin. 

Han berättar att de anställda ska ta till alla tänkbara metoder för att stoppa uppsägningarna. 

– Lyckas vi inte i förhandlingarna blir det maskningsaktioner och blockader. Det kan bli dyrt för företaget. Förseningsavgifterna är 10 miljoner euro om dagen. 

Facken kräver att regeringen utövar påtryckningar för att arbetsgivaren ska infria sina löften. Philippe Petitcolin pekar på att General Electrics största beställare är offentliga institutioner, och statligt ägda företag. De vill också att staten undersöker om GE har brutit mot skatteregler, genom att föra över vinster till Schweiz.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Bilföretaget Peugeot blir först med att använda den omdiskuterade nya arbetslagen för att göra sig av med tusentals anställda. En ny paragraf gör det möjligt med ”avtalsenligt avtalsbrott” utan att visa att det behövs av lönsamhetsskäl. De franska facken är splittrade i frågan.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

Den franska fackföreningsrörelsen är oenig om president Macrons nya arbetslag, som han anser ska öka tillväxten och minska arbetslösheten. Militanta CTG har utlyst generalstrejk på tisdag, medan andra fack är förstående till åtminstone en del av lagförslagen.

Franska arbetare minerar sin fabrik

Franska arbetare minerar sin fabrik

Arbetarna på en fransk underleverantör till Renault och Peugeot har förstört maskiner och hotar att spränga sin fabrik. Aktionen är en protest mot att de franska biljättarna lagt ut produktion utomlands. Nu vädjar de till den nye presidenten om hjälp.

Därför går det så vilt till i Frankrike

Därför går det så vilt till i Frankrike

De hotar att spränga fabriken eller håller sina direktörer fångna. Franska industrihistorien är full av vilda konflikter. Dagen­s Arbete listar några från 2000-talet och söker svaret på frågan: varför?

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

Två månader under jord

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.