Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Meningen med livet är att ha något att göra

18 juni, 2019

Skrivet av Carl-Einar Häckner

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

Krönika Kulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Så kom jag hem till kulturhuset Blå Stället i Angered centrum och deras 40-årsjubileum. När jag var tolv år uppträdde jag som trollkarl på samma scen, i samma rum, i Cabaré blå månen.

Nu stod jag där många år senare backstage, bakom scenen, och blir pissnervös, för jag vill göra bra ifrån mig, när Angered sitter i publiken.

Med trumpet och fanfar startade vårt jubileum. För framtiden, för berättelserna som ska komma och påminnelsen om att livet är något skört, och när det blir 80-årsjubileum, kommer många i det rummet inte finnas kvar. Barnen kommer vara vuxna.

Allt detta självklara får mig att tänka efter på närvaron i att fånga ögonblicket och göra det bästa av sitt liv. Det räknas direkt. Det finns många tolvåringar i dag som borde få, ha, ta chansen till ett bra liv.

Det är många från min barndom i Gårdsten som inte längre finns kvar i livet. Som har gått bort. Tagit livet av sig eller bara haft en jävla otur.

Livet är nu. Vi är våra handlingar. Även som tolvåring. Jag är tacksam för att jag hittade något att hålla på med. Att jag började trolla så tidigt och haft lust att fortsätta. För det är meningen med livet. Att ha något att göra.

Blir glad över min lille trollkarl, som var med i Cabaré blå månen för så länge sedan.
Så himla knäppt och lustigt att vara där igen så många år senare. Därför hade jag, speciellt för detta tillfälle, förberett trick från den trolleriakt jag gjorde som barn för länge sen.

Den Norske Tryllstocke, Kinesiska stavarna, Färgförvandlande duken, Tärningslådan och så skulle jag sjunga min låt Glenn och trolla bort en banan. Men det är min text på fjorton minuter om min uppväxt i Gårdsten, som gör att jag plötsligt blir nervös så in i helvete. På ett bra sätt. För det betyder så mycket att vara här.

Mitt liv. Hur jag minns mig. Känns inne i bröstet. Jag blir glad att jag känner något. Det är så starkt. Blå Stället ger hopp inför framtiden.

Såna kulturhus ska det finnas i hela Sverige, överallt. En plats där man kan lära sig saker, göra grejer ihop, snacka, ventilera, skapa saker.

Vilken tur att jag fick uppträda där som tolvåring.

Viktlös bortom havet ser jag livet

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.