Industriarbetarnas tidning

Mästarens guide till den perfekta grillen

5 juli, 2019

Skrivet av

Foto: Fredrik Swartling

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4. Här berättar han om …

Saman Nazar

Ålder: 40 år.

Familj: Fru och två barn.

Jobbar: Volvo lastvagnar Tuve Göteborg.

Medverkan i Grillmästarna

”Det var tack vare min kusin Lavin Eskandar. Han jobbade själv med film och han ville så gärna att jag skulle vara med. Så han pushade mig att åka till uttagningarna i Borås. Han fortsatte att följa med mig under resan hela vägen till semifinalen i Stockholm.

Han var en inspiration för alla, tyvärr miste han livet i skolattacken i Trollhättan. Jag tänker mycket på honom när jag grillar.”

Hur han började grilla

”Min svärfar köpte en liten klotgrill för 325 spänn när jag och min fru flyttade ihop 2001. Hemma var det alltid min mamma som grillade. Hon gjorde det på irakiskt vis. Köttet och grönsakerna på spett över glödande kol. Och den kärleken för grillning fick jag med mig.

Jag tror det är något vi har gemensamt i alla länder emellan. När grillen är i gång, då är det fest, då kan man chilla.”

Att grilla åt kollegorna

”Många kollegor vill att vi ska grilla tillsammans. Min chef ville att vi skulle grilla på en kick-off. Så jag packade släpet med mina grillar. Satte upp tält och långbord i hans trädgård. Till sist stod han bara och kollade på mig ”Vad händer? Ska du öppna restaurang eller?” Men det är så jag jobbar. Jag ville visa den sidan av mig.”

Grillad citron – ett säkert kort! Foto: Fredrik Swartling
Grilla grönt

Glöm spetten om du vill imponera med dina grönsaker. Grönsaker grillar man i så stora delar som möjligt.

Grilla först fram en fin yta direkt över glöden. Sen kan du flytta bort grönsakerna från direkt värme så de kan lagas klart utan att brännas vid. Det tar längre tid men väntan är värd när du serverar krispiga men saftiga grönsaker.

 

Grillfaderns recept

Kahi – grillad smördeg

Imponera på dina vänner genom att laga efterrätt på grillen. Kahi är en traditionell
irakisk frukostbakelse som passar utmärkt med kaffe efter middagen. Här är min enkla variant som du kan göra hemma. Röken från briketterna och veden gifter sig väl med honungen och osten.

Foto: Fredrik Swartling

Ca 4 portioner

Ingredienser: 
4 smördegsplattor
2 msk honung
8 tsk mascarpone (2 tsk per platta)
500 g skalade pistagenötter

I grillen:
1 rökchunk (hickory eller ek)

1. Börja med att förbereda pistagenötterna genom att hacka dem i mindre bitar.

2. Baka smördegsplattorna på en grillplanka i grillen.
Plattorna är klara när smördegen puffat upp sig.

3. Dela smördegsplattorna på längden och lägg en ordentlig klick mascarpone på mitten. Ringla på lite honung innan du sätter ihop halvorna igen.

4. Avsluta med att dekorera toppen med pistagekrossen och lite mer honung.

 

Irakiskt bondbönsris

Passar till det mesta som läggs på grillen men också som ensamrätt. Vill du gå på det veganska spåret så kan du byta ut det skirade smöret mot kokosfett. 

Ca 4 portioner

Ingredienser:
2 gula lökar
2 msk farinsocker
3 dl mandel
2 dl torkade tranbär
5 dl basmatiris
2 msk skirat smör (eller kokosfett)
500 g bondbönor
2 tsk curry
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
3 tsk salt

1. Fräs gul lök, strö över brun farin och låt karamellisera. Lyft löken åt sidan.

2. Rosta mandel. Tillsätt tranbär en stund innan mandeln rostat klart. Lägg sedan mandel och tranbär åt sidan.

3. Koka basmatiris med vatten, skirat smör (eller kokosfett) och bondbönor. Om du använder frysta bondbönor läggs de i med riset från början, använder du färska bondbönor lägger du i dem efter halva koktiden.

4. Krydda med curry, torkad dill, gurkmeja, chilliflakes och salt.

6. Blanda i löken, tranbären och mandeln.

 

Samans grillfärsspett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
600 g lammfärs
400 g nötfärs (gärna högrev)
1 gul lök
1 röd lök
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 
2 kvisttomater

1. Riv löken, helst i en juicepress – enklast för du ska kunna skilja på bitarna och vätskan.

2. Blanda lökhacket och några matskedar av lökvätskan (spara lite vätska till grillningen) med färsen, salta och peppra.

3. Riv ner tomaterna. Blanda och låt stå i kylen i 2 timmar.

4. Krama färsen runt spetten eller om du inte använder spett: forma färsen till med hjälp av en sked.

5. Grilla över kol. Håll koll så att köttet inte bränns. Pensla med lökvätska under grillningen.

6. Servera med bondbönsriset eller med tunnbröd.

 

Samans kyckling på spett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
1 hel kyckling, styckad i bitar
1–2 klyftor vitlök
4 msk turkisk yoghurt 
3 msk soja 
2 msk olivolja 
1 citron
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 

1. Blanda pressad vitlök, turkisk yoghurt, soja, olivolja, saft från citronen, lite av citronskalet (rivet), salt och peppar. Marinera kycklingen i detta, helst en dag i förväg.

2. Ta fram och rumstemperera kycklingen före grillningen.

3. Grilla kycklingen (helst på spett men det går också bra att grilla bitar) indirekt på 160 grader.

4. Toppa med chiliflakes när kycklingen är klar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Varslet var inte helt oväntat”

”Varslet var inte helt oväntat”

Elbilsföretaget Nevs varslade i veckan 320 av 340 anställda på fabriken i Trollhättan. IF Metall-klubbens ordförande Boris Tuzla säger att varslet inte kommer helt oväntat, och att det som tur är finns gott om andra jobb i regionen.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.