Industriarbetarnas tidning

Mästarens guide till den perfekta grillen

5 juli, 2019

Skrivet av Ricardo Burrows

Foto: Fredrik Swartling

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4. Här berättar han om …

Saman Nazar

Ålder: 40 år.

Familj: Fru och två barn.

Jobbar: Volvo lastvagnar Tuve Göteborg.

Medverkan i Grillmästarna

”Det var tack vare min kusin Lavin Eskandar. Han jobbade själv med film och han ville så gärna att jag skulle vara med. Så han pushade mig att åka till uttagningarna i Borås. Han fortsatte att följa med mig under resan hela vägen till semifinalen i Stockholm.

Han var en inspiration för alla, tyvärr miste han livet i skolattacken i Trollhättan. Jag tänker mycket på honom när jag grillar.”

Hur han började grilla

”Min svärfar köpte en liten klotgrill för 325 spänn när jag och min fru flyttade ihop 2001. Hemma var det alltid min mamma som grillade. Hon gjorde det på irakiskt vis. Köttet och grönsakerna på spett över glödande kol. Och den kärleken för grillning fick jag med mig.

Jag tror det är något vi har gemensamt i alla länder emellan. När grillen är i gång, då är det fest, då kan man chilla.”

Att grilla åt kollegorna

”Många kollegor vill att vi ska grilla tillsammans. Min chef ville att vi skulle grilla på en kick-off. Så jag packade släpet med mina grillar. Satte upp tält och långbord i hans trädgård. Till sist stod han bara och kollade på mig ”Vad händer? Ska du öppna restaurang eller?” Men det är så jag jobbar. Jag ville visa den sidan av mig.”

Grillad citron – ett säkert kort! Foto: Fredrik Swartling
Grilla grönt

Glöm spetten om du vill imponera med dina grönsaker. Grönsaker grillar man i så stora delar som möjligt.

Grilla först fram en fin yta direkt över glöden. Sen kan du flytta bort grönsakerna från direkt värme så de kan lagas klart utan att brännas vid. Det tar längre tid men väntan är värd när du serverar krispiga men saftiga grönsaker.

 

Grillfaderns recept

Kahi – grillad smördeg

Imponera på dina vänner genom att laga efterrätt på grillen. Kahi är en traditionell
irakisk frukostbakelse som passar utmärkt med kaffe efter middagen. Här är min enkla variant som du kan göra hemma. Röken från briketterna och veden gifter sig väl med honungen och osten.

Foto: Fredrik Swartling

Ca 4 portioner

Ingredienser: 
4 smördegsplattor
2 msk honung
8 tsk mascarpone (2 tsk per platta)
500 g skalade pistagenötter

I grillen:
1 rökchunk (hickory eller ek)

1. Börja med att förbereda pistagenötterna genom att hacka dem i mindre bitar.

2. Baka smördegsplattorna på en grillplanka i grillen.
Plattorna är klara när smördegen puffat upp sig.

3. Dela smördegsplattorna på längden och lägg en ordentlig klick mascarpone på mitten. Ringla på lite honung innan du sätter ihop halvorna igen.

4. Avsluta med att dekorera toppen med pistagekrossen och lite mer honung.

 

Irakiskt bondbönsris

Passar till det mesta som läggs på grillen men också som ensamrätt. Vill du gå på det veganska spåret så kan du byta ut det skirade smöret mot kokosfett. 

Ca 4 portioner

Ingredienser:
2 gula lökar
2 msk farinsocker
3 dl mandel
2 dl torkade tranbär
5 dl basmatiris
2 msk skirat smör (eller kokosfett)
500 g bondbönor
2 tsk curry
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
3 tsk salt

1. Fräs gul lök, strö över brun farin och låt karamellisera. Lyft löken åt sidan.

2. Rosta mandel. Tillsätt tranbär en stund innan mandeln rostat klart. Lägg sedan mandel och tranbär åt sidan.

3. Koka basmatiris med vatten, skirat smör (eller kokosfett) och bondbönor. Om du använder frysta bondbönor läggs de i med riset från början, använder du färska bondbönor lägger du i dem efter halva koktiden.

4. Krydda med curry, torkad dill, gurkmeja, chilliflakes och salt.

6. Blanda i löken, tranbären och mandeln.

 

Samans grillfärsspett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
600 g lammfärs
400 g nötfärs (gärna högrev)
1 gul lök
1 röd lök
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 
2 kvisttomater

1. Riv löken, helst i en juicepress – enklast för du ska kunna skilja på bitarna och vätskan.

2. Blanda lökhacket och några matskedar av lökvätskan (spara lite vätska till grillningen) med färsen, salta och peppra.

3. Riv ner tomaterna. Blanda och låt stå i kylen i 2 timmar.

4. Krama färsen runt spetten eller om du inte använder spett: forma färsen till med hjälp av en sked.

5. Grilla över kol. Håll koll så att köttet inte bränns. Pensla med lökvätska under grillningen.

6. Servera med bondbönsriset eller med tunnbröd.

 

Samans kyckling på spett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
1 hel kyckling, styckad i bitar
1–2 klyftor vitlök
4 msk turkisk yoghurt 
3 msk soja 
2 msk olivolja 
1 citron
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 

1. Blanda pressad vitlök, turkisk yoghurt, soja, olivolja, saft från citronen, lite av citronskalet (rivet), salt och peppar. Marinera kycklingen i detta, helst en dag i förväg.

2. Ta fram och rumstemperera kycklingen före grillningen.

3. Grilla kycklingen (helst på spett men det går också bra att grilla bitar) indirekt på 160 grader.

4. Toppa med chiliflakes när kycklingen är klar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Daniel tar sina egna stjärnbilder

Daniel tar sina egna stjärnbilder

Månadens profil Daniel Sundström berättar om när han byggde sig ett observatorium.

Far och son tog svart bälte ihop

Far och son tog svart bälte ihop

Pappersarbetaren Stefan Ekdahl och hans pappa Rolf har tagit svart bälte i karate tillsammans.

Benjamin blir en diva på scenen

Benjamin blir en diva på scenen

Traktorfantasten och dragqueen-artisten Benjamin Bryntesson brukar säga att han är en helt vanlig kille i Bengtsfors.

”De kan leva upp till 90 år”

”De kan leva upp till 90 år”

Robert Lustig har tio fåglar och tre katter – och drömmer om flera djur.

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Bin är Kenneth Ungers passion. Men med ett stick kan det sluta riktigt illa. Därför är medicinen alltid med i fickan när honungen ska skördas.

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Smart design avgörande i DA:s grilltest

Dyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.