”Värna framtidens pappersarbetare”Helle Klein om parternas gemensamma ansvar för kompetensförsörjningen.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Grillspecial

Foto: Fredrik Swartling

Mästarens guide till den perfekta grillen

Foto: Fredrik Swartling

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4. Här berättar han om …

Saman Nazar

Ålder: 40 år.

Familj: Fru och två barn.

Jobbar: Volvo lastvagnar Tuve Göteborg.

Medverkan i Grillmästarna

”Det var tack vare min kusin Lavin Eskandar. Han jobbade själv med film och han ville så gärna att jag skulle vara med. Så han pushade mig att åka till uttagningarna i Borås. Han fortsatte att följa med mig under resan hela vägen till semifinalen i Stockholm.

Han var en inspiration för alla, tyvärr miste han livet i skolattacken i Trollhättan. Jag tänker mycket på honom när jag grillar.”

Hur han började grilla

”Min svärfar köpte en liten klotgrill för 325 spänn när jag och min fru flyttade ihop 2001. Hemma var det alltid min mamma som grillade. Hon gjorde det på irakiskt vis. Köttet och grönsakerna på spett över glödande kol. Och den kärleken för grillning fick jag med mig.

Jag tror det är något vi har gemensamt i alla länder emellan. När grillen är i gång, då är det fest, då kan man chilla.”

Att grilla åt kollegorna

”Många kollegor vill att vi ska grilla tillsammans. Min chef ville att vi skulle grilla på en kick-off. Så jag packade släpet med mina grillar. Satte upp tält och långbord i hans trädgård. Till sist stod han bara och kollade på mig ”Vad händer? Ska du öppna restaurang eller?” Men det är så jag jobbar. Jag ville visa den sidan av mig.”

Grillad citron – ett säkert kort! Foto: Fredrik Swartling

Grilla grönt

Glöm spetten om du vill imponera med dina grönsaker. Grönsaker grillar man i så stora delar som möjligt.

Grilla först fram en fin yta direkt över glöden. Sen kan du flytta bort grönsakerna från direkt värme så de kan lagas klart utan att brännas vid. Det tar längre tid men väntan är värd när du serverar krispiga men saftiga grönsaker.

 

Grillfaderns recept

Kahi – grillad smördeg

Imponera på dina vänner genom att laga efterrätt på grillen. Kahi är en traditionell
irakisk frukostbakelse som passar utmärkt med kaffe efter middagen. Här är min enkla variant som du kan göra hemma. Röken från briketterna och veden gifter sig väl med honungen och osten.

Foto: Fredrik Swartling

Ca 4 portioner

Ingredienser: 
4 smördegsplattor
2 msk honung
8 tsk mascarpone (2 tsk per platta)
500 g skalade pistagenötter

I grillen:
1 rökchunk (hickory eller ek)

1. Börja med att förbereda pistagenötterna genom att hacka dem i mindre bitar.

2. Baka smördegsplattorna på en grillplanka i grillen.
Plattorna är klara när smördegen puffat upp sig.

3. Dela smördegsplattorna på längden och lägg en ordentlig klick mascarpone på mitten. Ringla på lite honung innan du sätter ihop halvorna igen.

4. Avsluta med att dekorera toppen med pistagekrossen och lite mer honung.

 

Irakiskt bondbönsris

Passar till det mesta som läggs på grillen men också som ensamrätt. Vill du gå på det veganska spåret så kan du byta ut det skirade smöret mot kokosfett. 

Ca 4 portioner

Ingredienser:
2 gula lökar
2 msk farinsocker
3 dl mandel
2 dl torkade tranbär
5 dl basmatiris
2 msk skirat smör (eller kokosfett)
500 g bondbönor
2 tsk curry
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
3 tsk salt

1. Fräs gul lök, strö över brun farin och låt karamellisera. Lyft löken åt sidan.

2. Rosta mandel. Tillsätt tranbär en stund innan mandeln rostat klart. Lägg sedan mandel och tranbär åt sidan.

3. Koka basmatiris med vatten, skirat smör (eller kokosfett) och bondbönor. Om du använder frysta bondbönor läggs de i med riset från början, använder du färska bondbönor lägger du i dem efter halva koktiden.

4. Krydda med curry, torkad dill, gurkmeja, chilliflakes och salt.

6. Blanda i löken, tranbären och mandeln.

 

Samans grillfärsspett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
600 g lammfärs
400 g nötfärs (gärna högrev)
1 gul lök
1 röd lök
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 
2 kvisttomater

1. Riv löken, helst i en juicepress – enklast för du ska kunna skilja på bitarna och vätskan.

2. Blanda lökhacket och några matskedar av lökvätskan (spara lite vätska till grillningen) med färsen, salta och peppra.

3. Riv ner tomaterna. Blanda och låt stå i kylen i 2 timmar.

4. Krama färsen runt spetten eller om du inte använder spett: forma färsen till med hjälp av en sked.

5. Grilla över kol. Håll koll så att köttet inte bränns. Pensla med lökvätska under grillningen.

6. Servera med bondbönsriset eller med tunnbröd.

 

Samans kyckling på spett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
1 hel kyckling, styckad i bitar
1–2 klyftor vitlök
4 msk turkisk yoghurt 
3 msk soja 
2 msk olivolja 
1 citron
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 

1. Blanda pressad vitlök, turkisk yoghurt, soja, olivolja, saft från citronen, lite av citronskalet (rivet), salt och peppar. Marinera kycklingen i detta, helst en dag i förväg.

2. Ta fram och rumstemperera kycklingen före grillningen.

3. Grilla kycklingen (helst på spett men det går också bra att grilla bitar) indirekt på 160 grader.

4. Toppa med chiliflakes när kycklingen är klar.


rb@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

GrilltipsEn stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

”Det är fränt på riktigt”

ProfilenSuget i magen och känslan att flyga och inte veta var bilen landar. Kartläsaren Frida Lindström berättar om kontroll och åksjuka, och hur hon håller reda på höger och vänster.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

”Det slutade inte blöda”

PROFILENOliver Szabo jobbar på V-Tabs tryckeri i Västerås men är också en flitigt anlitad hockeyfotograf – ett uppdrag som ibland är på allra blodigaste allvar.

”Jag vill göra det jag älskar”

PROFILENMiran ”Dewana” Raouf kom till Sverige 2015 från irakiska delen av Kurdistan. Nu jobbar han på Finnskogsvalsen i Torsby och har hunnit bygga en dröm – en mobil frisersalong.

”Jag cyklar 500 mil om året, både landsväg och mountainbike”, berättar Tomas Olsson. Foto: David Lundmark

”Jag har avverkat några cyklar”

ProfilenI sommar cyklar truckföraren Tomas Olsson Vätternrundan för trettionde gången.

”Vi är många kvinnor som styr”

ProfilenVad gör man i Vimmerby en onsdagskväll i november? Går på hockey så klart. Anita Westerback ser till att det blir möjligt.

”Mamma var tokig i bas”

ProfilenABB-arbetaren Joakim Galle har spelat bas runt Europa så att händerna blev fulla av blåsor. Nu har han ett nytt band hemma i Västerås.

Johan Sandberg tränar kampsporten kempo. För ett och ett halvt år sedan tog han svart bälte. Foto: David Lundmark

”Man blir ödmjuk av fighting”

ProfilenTräning och kampsport är en stor del av Johan Sandbergs liv. Som ny på IF Metalls förbundskontor hoppas han kunna locka fler ombudsmän till gymmet.

Ola Dahlgren håller i årets sjunde lamm, bara en vecka gammalt. Djuren får inga namn längre. De är för många. Foto: David Lundmark

Olas fritid fylls av får

ProfilenNär lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Processoperatören Ola Dahlgren har 20 tackor och 2 baggar.

”Det är drag i den – mycket mer fart”

VM-PROFILENMagnus Östling jobbar ständig natt på Atlas Copco i Tierp men som Sungen får han Facebook att skratta genom att gorma om sakernas tillstånd. Lyssna på hans egen låt inför Fotbolls-VM och läs vad han tycker om Gyllene Tiders officiella dänga ...

1

”Många barnböcker är för gulliga”

ProfilenSom ung drömde Rainer Paakkinen om att gå på Konstfack, han blev pappersarbetare i stället och får guldklocka nästa år. Men drivet kom tillbaka, i sex år har han tecknat varje dag och har nu illustrerat sin första barnbok.

Henrik Källman började med stand up efter att han deltagit i en tävling som heter Bungycomedy där kravet var att man aldrig stått på scen och skämtat förut. Han gick vidare till final, även om han inte vann.

Med allvarligt intresse för humor

ProfilenHumorn hjälpte honom genom de tunga skiften på kullagerfabriken i Katrineholm. Nu uppträder Henrik Källman på Sveriges mest klassiska stand up-scen, Norra Brunn i Stockholm.

”Starten måste vara explosiv”

ProfilenVerkstadsmontören Karolin Andersson i Jämtland är en av världens bästa armbryterskor. Det krävs explosivitet och handstyrka, men hon får också motståndaren att släppa garden genom att vara – glad!

”Brädspelen gör stor nytta”

ProfilenElectroluxmontören Markus Nilsson tror att brädspel får folk att umgås på riktigt. Själv är han helsåld sedan fem år, han har 150 stycken spel i egna samlingen: "Det är kul att pröva nya sätt att tänka."

”Blåbärsölen blev väldigt god”

Ett av Sveriges hundratals mikrobryggerier finns på gamla bruksområdet i Frövi. Här gör Billerudselektrikern Urban Åhlgren lager, IPA och ibland en öl med blåbärssmak.

”Det är som en sorts terapi”

ProfilenFarfarsfar, farfar och far jobbade vid järnvägen, men för Michael Kroon på Mörrums bruk stannade det vid en hobby. Nu har han flera stycken av den lyxmodell han drömde om som barn.

De ska ge Kebnekaise en match

Från pub-träffar till toppbestigning. Lagledaren på Lindbäcks Bygg i Piteå fick en ingivelse som har fått hela arbetslaget på fötter.

Ett knivskarpt intresse

ProfilenPappersarbetaren Kimmo Liljas knivar är ett hett byte både bland jägare och samlare. Se hans arbete och hör honom berätta om sin vassa hobby.

Tryckare med känsla för takt

ProfilenNär han tar trumpinnarna och sätter sig bakom trumsetet känner han lycka. Tryckaren Lennart Törnqvist berättar om hur föräldrar reagerar när deras barn vill börja spela trummor, och om att ha sin hobby som jobb.

Han håller kurser som det osar om

ProfilenMarkku Ohvo tröttnade på pizza och hamburgare. Började läsa kokböcker och nu har han gett ut sin egen, som ni DA-läsare kan vinna.

Kopplar av med hårt handarbete

ProfilenHan kan inte få nog av sten. När han inte hugger ut kantstenar hjälper han konstnärer att forma skulpturer. Christer Olsson berättar om avkopplingen, konstintresset och sin värsta arbetsskada.

"Jag kan inte döda ett gulligt rådjur"

ProfilenFarmor tog henne till skjutbanan – och där blev hon kvar. Operatören Pernilla Diddilié berättar om hur man blir en bra skytt och sin syn på söta rådjur.

Träning på höga höjder

ProfilenPå jobbet är hon omgiven av män, hemma av kaniner. Processoperatören Melina Svensk berättar om hur hon får sina djur att hoppa högre med beröm i stället för mutor.

Han tar semester i kohagen

ProfilenLennart Carlsson är montören som växlar om till bonde. På semestern tar han hand om svågerns kvigor. Här berättar Lennart om lugnet, kofisarna och att ta över ett föräldrahem.

"Det handlar om att överlista fisken"

PROFILEN Patrik Forslund lägger mycket tid och en hel del pengar på sin hobby. Men så är han också med i svenska landslaget i flugfiske och ska tävla i VM i USA.

"Det blir vad jag har lust till"

PROFILENEfter jobbet varvar montören Kristina Axelsson i värmländska Töcksfors gärna ned med pennor och penslar.

Det litterära andningshålet

På dagarna krigar Jan-Olov Carlsson för bättre villkor för medlemmarna på Volvo Lastvagnar. På kvällar och helger beger han sig till ett bokcafé och förkovrar sig i litteratur. Jan-Olov Carlsson berättar om bokcaféet som blivit hans plats för avkoppling och pepp.

"Jag köpte på mig en låda utan att veta vad det var"

ProfilenLinjeoperatör Fredrik Klärcke berättar om varför han spelar Warhammer.

Mark syr kungens stövlar

ProfilenMark Beabey är skomakaren som blev CNC-operatör. Nu visar han hur han tillverkar hovets drabantstövlar hemma i källaren i Målilla.

agility

"Man ska vara enkel och tydlig"

ProfilenFackligt arbete har oväntat många likheter med att träna hundar. Det krävs ­tålamod, envishet och tid. Det vet skyddsombudet Linda Eriksson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.