Industriarbetarnas tidning

Mästarens guide till den perfekta grillen

5 juli, 2019

Skrivet av

Foto: Fredrik Swartling

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4. Här berättar han om …

Saman Nazar

Ålder: 40 år.

Familj: Fru och två barn.

Jobbar: Volvo lastvagnar Tuve Göteborg.

Medverkan i Grillmästarna

”Det var tack vare min kusin Lavin Eskandar. Han jobbade själv med film och han ville så gärna att jag skulle vara med. Så han pushade mig att åka till uttagningarna i Borås. Han fortsatte att följa med mig under resan hela vägen till semifinalen i Stockholm.

Han var en inspiration för alla, tyvärr miste han livet i skolattacken i Trollhättan. Jag tänker mycket på honom när jag grillar.”

Hur han började grilla

”Min svärfar köpte en liten klotgrill för 325 spänn när jag och min fru flyttade ihop 2001. Hemma var det alltid min mamma som grillade. Hon gjorde det på irakiskt vis. Köttet och grönsakerna på spett över glödande kol. Och den kärleken för grillning fick jag med mig.

Jag tror det är något vi har gemensamt i alla länder emellan. När grillen är i gång, då är det fest, då kan man chilla.”

Att grilla åt kollegorna

”Många kollegor vill att vi ska grilla tillsammans. Min chef ville att vi skulle grilla på en kick-off. Så jag packade släpet med mina grillar. Satte upp tält och långbord i hans trädgård. Till sist stod han bara och kollade på mig ”Vad händer? Ska du öppna restaurang eller?” Men det är så jag jobbar. Jag ville visa den sidan av mig.”

Grillad citron – ett säkert kort! Foto: Fredrik Swartling
Grilla grönt

Glöm spetten om du vill imponera med dina grönsaker. Grönsaker grillar man i så stora delar som möjligt.

Grilla först fram en fin yta direkt över glöden. Sen kan du flytta bort grönsakerna från direkt värme så de kan lagas klart utan att brännas vid. Det tar längre tid men väntan är värd när du serverar krispiga men saftiga grönsaker.

 

Grillfaderns recept

Kahi – grillad smördeg

Imponera på dina vänner genom att laga efterrätt på grillen. Kahi är en traditionell
irakisk frukostbakelse som passar utmärkt med kaffe efter middagen. Här är min enkla variant som du kan göra hemma. Röken från briketterna och veden gifter sig väl med honungen och osten.

Foto: Fredrik Swartling

Ca 4 portioner

Ingredienser: 
4 smördegsplattor
2 msk honung
8 tsk mascarpone (2 tsk per platta)
500 g skalade pistagenötter

I grillen:
1 rökchunk (hickory eller ek)

1. Börja med att förbereda pistagenötterna genom att hacka dem i mindre bitar.

2. Baka smördegsplattorna på en grillplanka i grillen.
Plattorna är klara när smördegen puffat upp sig.

3. Dela smördegsplattorna på längden och lägg en ordentlig klick mascarpone på mitten. Ringla på lite honung innan du sätter ihop halvorna igen.

4. Avsluta med att dekorera toppen med pistagekrossen och lite mer honung.

 

Irakiskt bondbönsris

Passar till det mesta som läggs på grillen men också som ensamrätt. Vill du gå på det veganska spåret så kan du byta ut det skirade smöret mot kokosfett. 

Ca 4 portioner

Ingredienser:
2 gula lökar
2 msk farinsocker
3 dl mandel
2 dl torkade tranbär
5 dl basmatiris
2 msk skirat smör (eller kokosfett)
500 g bondbönor
2 tsk curry
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
3 tsk salt

1. Fräs gul lök, strö över brun farin och låt karamellisera. Lyft löken åt sidan.

2. Rosta mandel. Tillsätt tranbär en stund innan mandeln rostat klart. Lägg sedan mandel och tranbär åt sidan.

3. Koka basmatiris med vatten, skirat smör (eller kokosfett) och bondbönor. Om du använder frysta bondbönor läggs de i med riset från början, använder du färska bondbönor lägger du i dem efter halva koktiden.

4. Krydda med curry, torkad dill, gurkmeja, chilliflakes och salt.

6. Blanda i löken, tranbären och mandeln.

 

Samans grillfärsspett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
600 g lammfärs
400 g nötfärs (gärna högrev)
1 gul lök
1 röd lök
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 
2 kvisttomater

1. Riv löken, helst i en juicepress – enklast för du ska kunna skilja på bitarna och vätskan.

2. Blanda lökhacket och några matskedar av lökvätskan (spara lite vätska till grillningen) med färsen, salta och peppra.

3. Riv ner tomaterna. Blanda och låt stå i kylen i 2 timmar.

4. Krama färsen runt spetten eller om du inte använder spett: forma färsen till med hjälp av en sked.

5. Grilla över kol. Håll koll så att köttet inte bränns. Pensla med lökvätska under grillningen.

6. Servera med bondbönsriset eller med tunnbröd.

 

Samans kyckling på spett

Ca 4 portioner

Ingredienser:
1 hel kyckling, styckad i bitar
1–2 klyftor vitlök
4 msk turkisk yoghurt 
3 msk soja 
2 msk olivolja 
1 citron
2 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 

1. Blanda pressad vitlök, turkisk yoghurt, soja, olivolja, saft från citronen, lite av citronskalet (rivet), salt och peppar. Marinera kycklingen i detta, helst en dag i förväg.

2. Ta fram och rumstemperera kycklingen före grillningen.

3. Grilla kycklingen (helst på spett men det går också bra att grilla bitar) indirekt på 160 grader.

4. Toppa med chiliflakes när kycklingen är klar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Boden, Nazuk Turdieva.

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Varslet var inte helt oväntat”

”Varslet var inte helt oväntat”

Elbilsföretaget Nevs varslade i veckan 320 av 340 anställda på fabriken i Trollhättan. IF Metall-klubbens ordförande Boris Tuzla säger att varslet inte kommer helt oväntat, och att det som tur är finns gott om andra jobb i regionen.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.