Så skyddar du öronen
Skippar du hörselkåporna? Tänk om, bullerskador kommer ofta smygande – men kan skada dina öron för livet.
Industriarbetarnas tidning
7 augusti, 2019
Skrivet av Anna Julius
Arbetsskador Jo, hörselskadan berodde visst på jobbet. Peter Huss fick 36 000 kronor i försäkringspengar. Det kan han tacka sin syster för.
Peter Huss har varit plåtslagare och bilmekaniker sedan 1970-talet. Miljön har varit högljudd och hörselskydd ovanliga.
– Det förekom väl, men ingen upplyste om att man skulle använda det.
Gradvis märkte han hur hörseln blev sämre. 2010 fick han hörapparat.
– Jag frågade på lasarettet om de trodde jag kunde ha rätt till skadestånd, men det trodde de inte. Jag tänkte att det var väl som det var.
Där hade det stannat för de flesta, men inte för Peter. Han har nämligen en syster som är försäkringsinformatör på IF Metall Östra Skaraborg.
Marie Olsson har sett en hel del arbetsskador och hon vet vilken ljudnivå industriarbetare kan utsättas för. Ska du inte pröva i alla fall? frågade hon.
Peter skickade in sitt audiogram till Afa Försäkring, tillsammans med blanketter om sin hörselskada och vad han jobbat med.
Jag har själv jobbat i industrin, så jag vet hur det slarvades med hörselskydden förr.
Afa kunde se att det visst var en bullerskada. Peter fick 36 000 kronor i ersättning för medicinsk invaliditet.
Fackets avdelningstidning skrev om syskonparet.
– Jag fick väldigt mycket att göra efter det! berättar systern Marie Olsson.
Hon gissar att det kan finnas flera som missar att deras hörselnedsättning är en arbetsskada.
– Man ska alltid skicka in och sen får Afa avgöra, tycker hon.
När man söker vård och arbetsskadeersättning är det viktigt att tala om vad man har jobbat med tidigare i livet, säger hon. En hörselskada kan märkas först efter flera decennier.
– Jag har ju själv jobbat i industrin, så jag vet hur det slarvades med hörselskydden förr, säger Marie Olsson.
Och utan henne hade Peter knappast fått sina pengar.
– Man ska ha lite tur i bland, säger han.
Försäkrad genom jobbet
Om du har kollektivavtal på din arbetsplats är du försäkrad mot arbetsskador (olycksfall och sjukdomar) genom TFA i Afa Försäkring. Bullerskador räknas som en arbetssjukdom.
Kontakta läkare
Om du misstänker att du fått en hörselskada, kontakta företagshälsan eller vårdcentralen. Glöm inte att tala om att du jobbar eller har jobbat i en bullrig miljö.
Anmäl till Afa
Har du en hörselnedsättning som du tror beror på jobbet kan du anmäla det till Afa för att pröva om det ger rätt till arbetsskadeersättning.
Mäter invaliditet
När ersättningen beräknas mäts graden av invaliditet. För att du ska kunna komma ifråga för ersättning ska hörselskadan ge minst fem procents medicinsk invaliditet. Det är svårt att avgöra själv, så skicka anmälan i vilket fall som helst.
För att kunna göra bedömningen behöver Afa ha ett audiogram, ett diagram som visar resultatet av ett hörseltest. Med hjälp av det kan man skilja på olika typer av hörselskador.
Då kan du få ersättning
Hörselskada på grund av buller finns med på den så kallade ILO-listan över arbetssjukdomar som man kan få ersättning för. Du kan få ersättning om skadan kvarstår 180 dagar efter att den visade sig.
Få tillbaka pengar
Du kan få ersättning för till exempel läkarbesök. Om skadan är bestående kan du få ersättning för medicinsk invaliditet (lyte och men) och i vissa fall inkomstförlust.
Hörseln kan bli sämre
Fick du nej från arbetsskadeförsäkringen för att hörseln inte var ”tillräckligt” dålig? Försök igen efter några år. Hörselskador kan bli värre med tiden.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.