Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

26 september, 2019

DEBATT | ARBETSMILJÖ I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

Om skribenterna:

Linda Forså (till vänster) är arbetsmiljöansvarig och RSO för IF Metall Sörmland och anställd på SSAB.

Victoria Boström är RSO för IF Metall Sörmland och anställd på SSAB i Oxelösund.

Till Svenskt näringsliv och Företagarna

Vi är två regionala skyddsombud för IF Metall. Vi arbetar båda inom industrin och besöker också företag inom industrin runt om i Sörmland. Vi kan vårt arbete eftersom vi spenderar dagar, kvällar och ibland nätter för att läsa på, skriva protokoll, svara i telefon, svara på mail angående arbetsmiljö. Vi arbetar med medlemmar, icke medlemmar och arbetsgivare. Så jag väljer att dela upp det i arbetstagare och arbetsgivare.

Vi har arbetsgivare som ringer för att få rådgivning. Vi har arbetsgivare som ringer för att de vill att vi ska komma ut. Många vill att vi utför skyddsronder som är hårda och vill ha nedslag. Eller så vill dom ha hjälp för att de själva inte reder ut problemen. Arbetsmiljö är inte lätt och varje företag är unikt och behöver hjälp efter sina förutsättningar.

Vi hittar brister, vi ger nedslag och vi kräver ibland också hjälp av arbetsmiljöverket när vi inte får till den samverkan som krävs.

Att behöva begära hjälp av en myndighet är ingen vinst. Vi går inte hem med ett vinnande leende på läpparna. Vi går hem med en klump i magen för att bristerna i samverkan är så stor. Vi stoppar inte arbeten för att förstöra för arbetsgivaren. Vi stoppar arbeten för att det finns en överhängande fara för liv och hälsa.

När olyckan är framme, så kommer den fullständigt strunta i vilken organisation man tillhör.

Vi undrar nu om vi kan få ett par minuter av er tid och få visa upp vad vi faktiskt gör under en skyddsrond. Alla punkter vi ska gå igenom med en inte alltid så vänligt inställd arbetsgivare.

Vi vet inte hur mycket ni själva besöker arbetsplatser, eller vilken typ av arbetsplatser ni besöker. Men jag kan garantera att er verklighet är långt ifrån vår verklighet.

Vi kommer i kontakt med arbetsplatser där det är ett mirakel att ingen mist sitt liv. Vår största rädsla är att få det där samtalet som säger att en person har dött på sitt arbete.

Är er största rädsla att vi regionala skyddsombud kanske skriver in en person i facket?

Vi behöver ett utökat tillträde till arbetsplatser där människor befinner sig minst åtta timmar om dagen. Av den enkla anledningen att alla har rätt till en bra arbetsmiljö oavsett om man är med i facket eller inte. Vi rekryterar inte under pågående skyddsrond. Vi särskiljer inte medlem från icke medlem. För när olyckan är framme, så kommer den fullständigt strunta i vilken organisation man tillhör – eller inte.

Så i stället för att prata om hur mycket Regionala skyddsombuden kostar, så kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar för företagarna. En sanktionsavgift skulle kunna sätta ett företag i konkurs, om inte RSO var där och påtalade bristen innan Arbetsmiljöverket såg den.

Men den allra viktigaste delen: Hur många liv har vi räddat genom att ställa krav på en bra arbetsmiljö!

För er är en arbetares liv kanske billigt? Den arbetaren är vår syster, bror, mor, far, farfar, mormor, partner, barn, vän, släkting eller kollega. För oss är de hela vår värld, eller någon annans hela värld.

Svenskt näringsliv och Företagarna, ni är jättevälkomna att följa med oss ut på en skyddsrond i verkligheten för att se det arbetet vi gör. Sen får ni avgöra om en oberoende arbetsmiljörådgivare hade kunnat få till den samverkan och det förtroendet som vi har på arbetsplatser runt om i Sörmland.

Debattinlägget har tidigare publicerats på Facebook.

Läs Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg här. 

En kommentar till “Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

  • Hej.
    Ett mycket bra inlägg som stämmer väl överens med hur det ser ut för oss som har uppdrag som RSO.
    Man kan hoppas på att även Svenskt Näringsliv inser detta för de företagen som jag besöker delar uppfattningen om att vi gör ett bra jobb och anser att arbetsmiljö inte är en sak de klarar av själva utan behöver vår hjälp.
    Genom samverkan löser vi sakerna på bästa sättet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

Det vore en stor olycka för både löntagare och arbetsgivare om de borgerliga partierna inklusive SD lyckas förstöra en väl fungerande RSO-verksamhet, skriver Sten Gellerstedt, tidigare utredare på LO.

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

”Saboterar ett bra system”

”Saboterar ett bra system”

LO-utredaren Sten Gellerstedt hävdar att Svenskt Näringslivs förslag om att skilja facket från skyddsombuden saboterar ett väl fungerande system, och reducerar skyddsombuden till ”ordningsmän för arbetsgivarna”.

Du som är skyddsombud – TACK!

Du som är skyddsombud – TACK!

”Hur många liv vi räddat i vårt förebyggande arbete går bara att spekulera i. Men vi behöver bli många fler. Slarvande företag måste straffas hårdare, facken måste bättre på att stå upp för dem som tar fighten.” Det skriver skyddsombudet Claes Thim.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.