Framtiden finns – än så länge
Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT | ARBETSMILJÖ I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.
Linda Forså (till vänster) är arbetsmiljöansvarig och RSO för IF Metall Sörmland och anställd på SSAB.
Victoria Boström är RSO för IF Metall Sörmland och anställd på SSAB i Oxelösund.
Till Svenskt näringsliv och Företagarna
Vi är två regionala skyddsombud för IF Metall. Vi arbetar båda inom industrin och besöker också företag inom industrin runt om i Sörmland. Vi kan vårt arbete eftersom vi spenderar dagar, kvällar och ibland nätter för att läsa på, skriva protokoll, svara i telefon, svara på mail angående arbetsmiljö. Vi arbetar med medlemmar, icke medlemmar och arbetsgivare. Så jag väljer att dela upp det i arbetstagare och arbetsgivare.
Vi har arbetsgivare som ringer för att få rådgivning. Vi har arbetsgivare som ringer för att de vill att vi ska komma ut. Många vill att vi utför skyddsronder som är hårda och vill ha nedslag. Eller så vill dom ha hjälp för att de själva inte reder ut problemen. Arbetsmiljö är inte lätt och varje företag är unikt och behöver hjälp efter sina förutsättningar.
Vi hittar brister, vi ger nedslag och vi kräver ibland också hjälp av arbetsmiljöverket när vi inte får till den samverkan som krävs.
Att behöva begära hjälp av en myndighet är ingen vinst. Vi går inte hem med ett vinnande leende på läpparna. Vi går hem med en klump i magen för att bristerna i samverkan är så stor. Vi stoppar inte arbeten för att förstöra för arbetsgivaren. Vi stoppar arbeten för att det finns en överhängande fara för liv och hälsa.
När olyckan är framme, så kommer den fullständigt strunta i vilken organisation man tillhör.
Vi undrar nu om vi kan få ett par minuter av er tid och få visa upp vad vi faktiskt gör under en skyddsrond. Alla punkter vi ska gå igenom med en inte alltid så vänligt inställd arbetsgivare.
Vi vet inte hur mycket ni själva besöker arbetsplatser, eller vilken typ av arbetsplatser ni besöker. Men jag kan garantera att er verklighet är långt ifrån vår verklighet.
Vi kommer i kontakt med arbetsplatser där det är ett mirakel att ingen mist sitt liv. Vår största rädsla är att få det där samtalet som säger att en person har dött på sitt arbete.
Är er största rädsla att vi regionala skyddsombud kanske skriver in en person i facket?
Vi behöver ett utökat tillträde till arbetsplatser där människor befinner sig minst åtta timmar om dagen. Av den enkla anledningen att alla har rätt till en bra arbetsmiljö oavsett om man är med i facket eller inte. Vi rekryterar inte under pågående skyddsrond. Vi särskiljer inte medlem från icke medlem. För när olyckan är framme, så kommer den fullständigt strunta i vilken organisation man tillhör – eller inte.
Så i stället för att prata om hur mycket Regionala skyddsombuden kostar, så kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar för företagarna. En sanktionsavgift skulle kunna sätta ett företag i konkurs, om inte RSO var där och påtalade bristen innan Arbetsmiljöverket såg den.
Men den allra viktigaste delen: Hur många liv har vi räddat genom att ställa krav på en bra arbetsmiljö!
För er är en arbetares liv kanske billigt? Den arbetaren är vår syster, bror, mor, far, farfar, mormor, partner, barn, vän, släkting eller kollega. För oss är de hela vår värld, eller någon annans hela värld.
Svenskt näringsliv och Företagarna, ni är jättevälkomna att följa med oss ut på en skyddsrond i verkligheten för att se det arbetet vi gör. Sen får ni avgöra om en oberoende arbetsmiljörådgivare hade kunnat få till den samverkan och det förtroendet som vi har på arbetsplatser runt om i Sörmland.
Debattinlägget har tidigare publicerats på Facebook.
Läs Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg här.
Hej.
Ett mycket bra inlägg som stämmer väl överens med hur det ser ut för oss som har uppdrag som RSO.
Man kan hoppas på att även Svenskt Näringsliv inser detta för de företagen som jag besöker delar uppfattningen om att vi gör ett bra jobb och anser att arbetsmiljö inte är en sak de klarar av själva utan behöver vår hjälp.
Genom samverkan löser vi sakerna på bästa sättet.