Industriarbetarnas tidning

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

17 september, 2019

Skrivet av

Avtalsupptakt Lönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

Madelene Engman, avtalssekreterare för GS, tror på att förbunden inom LO ska kunna samordna sig. Foto: Marie Edholm

Det är en dryg månad kvar till LO:s representantskap i oktober. Antingen kommer de rekommendera LO-förbunden att samordna sig och driva gemensamma krav i avtalsrörelsen. Eller så konstaterar de att samordningen inte håller och att varje förbund driver sina egna förhandlingar.

– Än så länge pågår ett intensivt arbete för att komma överens om gemensamma krav, sade Madelene Engman, avtalssekreterare för GS, när hon inledde förbundets avtalsupptakt i måndags.

Samtidigt har utspelen från framför allt fackligt håll varit många inför den här avtalsrörelsen. I förra veckan gick Kommunal ut med att de kräver högre löneökningar till sina medlemmar än vad andra får. För två veckor sedan gick Pappers ut med ett krav på fyraprocentiga löneökningar för sina medlemmar. Och sedan länge finns en kritik, från de fem LO-förbunden inom 6F, mot att fack och arbetsgivare inom industrin bestämmer hur stora löneökningarna ska bli.

– Vi kan inte hindra någon från att säga vad de tycker, men det är viktigt att vi tar en sån diskussion gemensamt inom LO-förbunden, för att alla ska få diskutera och lägga fram sina synpunkter, säger Madelene Engman, som fortfarande tror på en samordning.

Det är inte bara lönerna som ska förhandlas i avtalsrörelsen, även om det alltid är de som till slut hamnar i centrum. Om LO-förbunden går gemensamt in i avtalsrörelsen är möjligheten större att flytta fram positionerna i andra frågor, menar Madelene Engman.

Mikael Malm. Foto: Marie Edholm

Under GS avtalsupptakt samlades alla avtalsdelegationer för att gå igenom de förslag till förbättringar i avtalen som medlemmarna har skickat in.

Förutom lönenivån handlar många förslag om inflytandet över arbetstid och fritid, berättar Mikael Malm som sitter i delegationen för träindustriavtalet.

– Rör inte ATK:n, säger många. Och bygg gärna ut den.

Arbetstidskonto eller arbetstidsförkortning, som ATK står för, är en tidbank som fylls med ett visst antal timmar varje år beroende på vilket kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen. Den anställde kan välja mellan att ta ut timmarna som ledig tid, som pengar eller som extra premier till avtalspensionen. De senaste avtalsrörelserna har pressen från arbetsgivarna varit hård för att valmöjligheterna ska inskränkas, och helst bara omfatta ett pensionsval. Men motståndet från fackens medlemmar är hårt.

Sebastian Mozdzynsky och Jennie Iderfjell. Foto: Marie Edholm

Jennie Iderfjell och Sebastian Mozdzynsky i delegationen för infomedia- och förpackningsavtalen har fått in liknande önskemål.

– Det har kommit förslag på sex timmars arbetsdag. Man vill behålla ATK:n och vill inte att vi utökar den följsamma arbetstiden. De vill se en utökad varseltid vid förändring av skift, säger Sebastian Mozdzynsky.

– Det handlar mycket om tiden, man vill behålla den lediga tid som man en gång har förhandlat till sig, säger Jennie Iderfjell.

Krav på ordentliga löneökningar finns också, berättar Erik Jonsson i delegationen för sågverksavtalet.

– Jag upplever en frustration bland medlemmarna ibland. Det blir väl inte mer än en femöring igen, tycker man.

Erik Jonsson. Foto: Marie Edholm

Att förklara hur det fungerar med industriavtalet och den förhandlingsmodell som har gällt i drygt 20 år är svårt, tycker han. Det är inte lätt att förklara varför facken inom branscher som går för högtryck inte kan kräva högre löner än andra. Det kan leda till besvikelse och ifrågasättande av vad facket egentligen gör för nytta, tror han.

– Men om man ser på det lite större och vad arbetsgivarna kräver, som vi lyckas stoppa, så förstår man hur viktigt det är.

LO presenterar sina gemensamma krav – dock ej lönekrav – en bit in i oktober. Framåt november går även Facken inom industrin ut med sin avtalsplattform och ett siffersatt lönekrav.

Fack och arbetsgivare byter sedan ytterligare krav för varje enskilt kollektivavtal strax innan jul. I januari inleds förhandlingarna som ska leda fram till nya avtal. De flesta avtal går ut den sista mars 2020.

Fotnot: Facken inom industrin består av GS, IF Metall, Unionen, Livs och Sveriges Ingenjörer.

En kommentar till “Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

  • Var är villkoren för arbetsskadeförsäkringen? För denna försäkring talas det aldrig om och den har otroligt stora brister vad det ankommer på rättssäkerhet och rättstryggheten! Denna försäkring blir aldrig uppmärksammad när det komer till förhandlingar eller villkor. Man funderar ju över varför detta tillstånd är så lite ifrågasatt? Kan det bero på att alla dem som har skadats inte kommer till tals och tystat ner?

    Kritik finns men när alla dom som jobbar inte blir skadade så finns ingen debatt i facken eller organisationerna. man sopar helt enkelt undan problemet med arbetsskadeförsäkringen under mattan!

    Man får ingen som helst juridisk hjälp eller advokat som kan företräda den skadade och försäkringen täcker inte advokatkostnaderna ens. När det sedan kommer till förhandlingar i domstolen står den försäkrade och skadade medlem som betalat in sina avgifter till denna försäkring helt ensam mot statens verk, i detta fallet, försäkringskassan och dess kader av jurister och advokater. Det är detta som borde fungera i en försäkring man betalar, men icke. Man är utlämnad till godtycke då sjuka/skadade inte har den kompetens som behövs för att driva juridiska och komplicerade mål mot staten.

    Men fackliga rörelsen hjälper inte längre sina skadade/ sjuka medlemmar.

    Varför går det annars över 150 000 arbetsskadade medlemmar utan ekonomisk ersättning eller livränta för sina arbetsskador?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Fyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Här stolpar Pappers fler krav inför avtalsrörelsen

Här stolpar Pappers fler krav inför avtalsrörelsen

Bättre pensioner, utbyggd ATK och mindre övertid. Det är några av de krav som Pappers tycker är viktiga i avtalsrörelsen. Plus högre löner förstås.  

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.