Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Med tåg – och tid – genom Europa

27 september, 2019

Skrivet av Anneli Jordahl

Anneli Jordahl är författare.

KRÖNIKA. När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil.

Med viss oro bokade jag och min man ett tågluffarpaket. Vi hade hyrt en lägenhet vid den kroatiska kusten. Flyg var inte tänkbart. Föreställde mig att Greta skulle hemsöka mig om nätterna med flätorna formade till strypsnara.

Det blev sammanlagt 36 timmar på tåg ner, och förstås lika många hem. Läste om de kroatiska tågens långsamhet och opålitlighet. Hur skulle det gå med mina rastlösa ben och oförmågan att sova på nattåg? Hur många anknytningar skulle vi missa?
Jag avskyr strapatser.

När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil. ­Resväska, hatt och snygg kavaj. Dobre dan ­Zagreb!

Jag vill rekommendera tågsemester till alla. Men det stora kruxet
är priset.

Så blev det. Och vilken tur vi hade. Allt ­fungerade prickfritt. Och jag sov bitvis i den gnissliga men ­bekväma gamla vagnen. Det var mysigt att vakna på morgonen, dra upp rullgardinen. Sitta under täcket och spana ut över lummiga ­dalgångar med betande getter. Vid varje liten station i obygden klev en stins ut iförd röd uniformkeps. Vinkade oss vidare. Konduktören knackade på med en frukostbricka med te och choklad­croissant.
Ville hela Europa till kroatiska kusten den här sommaren? Jag fick en bild av ordet ”överturism” i Trogirs medeltida gränder. När jag simmade i Adriatiska havet drabbades jag av tvivel. Flygplan flög ovanför mitt huvud var ­tionde minut. Lätt att tänka: Vad är det bra för? Flyget hade inneburit extra dagar på klipporna vid pinjeträdet.

Å andra sidan hade jag inte fått ­uppleva Zagrebs fotomuseum med tema kriget. Omskakande. Eller de kroatiska tågens meditativa långsamhet över de branta bergen. Inget wifi. Bredvid oss i vagnen satt konduktören och löste korsord, åt kexchoklad och rökte e-cigarett. En fint fårad man visade med hela sitt kroppsspråk att på nästa station stannar vi tio minuter. Gå av och rök! Kroater ­röker. De röker inne på kaféer.

Jag vill rekommendera tågsemester till alla. Men det stora kruxet är priset. Två personer i en sovvagn kostar mer än en hotellnatt. Resan blev dyr. ­Flyget hade säkert gått på halva summan. När jag var ung var det tvärtom. Flyget var ­svindyrt om det inte gällde charter. ­Flyga långt och reguljärt var en klass­fråga. Nu är det tvärtom. Tågluff är för välbeställda.Politikerna i Europa gör nu en tåg­satsning. Hoppas på bättre priser och
att vi snart återigen kan välja kölapp för inrikes eller utrikes på central­stationerna.
Jag spelade in cikadornas gnissel­orkester i pinjeträden. Tänker lyssna på dem i vinter när allt blir is och mörker. Nästa sommar blir det hemester.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu krävs fanimej proportioner

Nu krävs fanimej proportioner

Kommunens förskoleanställda fick en hundring i belöning efter pandemin. Postnords vd fick lite mer, skriver författaren Anneli Jordahl.

Rynkor gör sig bäst i slitjobben, eller?

Åldersdebatten som förs av mediekvinnor avslöjar en avgrund mellan folk och folk, skriver författaren Anneli Jordahl.

Morfar hade stått på skogens sida

Där granarna planterats i sina täta rader kan inget annat växa, skriver Anneli Jordahl.

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Det här borde väl alla chefer fatta

Att ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Du går inte ensam

Det där att en författare har satt ord på läsarens eget liv och arbete kan ge en självförtroende, skriver Anneli Jordahl.

När börjar Putin sticka?

När börjar Putin sticka?

”I Chiles huvudstad Santiago samlas män för att gå kurser i stickning.” Anneli Jordahl skriver om att bryta påtvingade könsroller.

Att håna någons hem är inte ok

”’Sveriges fulaste stad’ är utsedd. Men vilka är det som har gjort det?” Författaren Anneli Jordahl reagerar på att det nästan alltid är arbetarstäder som utnämns till något nedsättande.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.