Rösta på en industriarbetare
En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika. Industrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn.
Stålarbetarna i Luleå tänker rädda världen. Det var rubriken på en av Aftonbladets ledare i somras.
Tidningens Ingvar Persson hade besökt staden och berättade om Hybrit, en gemensam satsning från SSAB, LKAB och Vattenfall för att ta bort kolet ur stålproduktionen. Målet är att inte släppa ut någon koldioxid alls. Eftersom stålindustrin står för en tiondel av Sveriges koldioxidutsläpp skulle det betyda mycket för att rädda klimatet.
Det här är ett utmärkt exempel på hur industrin vill vara med och lösa klimatkrisen. Industrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn. Det är jag säker på att många av IF Metalls medlemmar håller med mig om. Vi är snarare en del av lösningen. Om industrin får ner användningen av fossila bränslen kommer det att göra en enorm skillnad för klimatet.
För att lyckas med klimatomställningen behöver industrin politikernas stöd. Forskning och ny teknik är ofta dyr. Rent företagsekonomiskt är framtidsinvesteringar inte alltid lönsamma på kort sikt. Därför är det viktigt att samhället stöttar industrins klimatomställning.
I IF Metalls rapport ”Svensk industri för klimatet” listar vi flera politiska åtgärder som är nödvändiga. Här är tre av dem:
Greta Thunberg har uppmanat facken att klimatstrejka. Hennes opinionsbildning är viktig, hon reser en akut framtidsfråga och får hela världen att lyssna. IF Metall vill delta i klimatkampen genom att driva på industrins omställning. Vi tror att det är ett bättre sätt för oss att göra skillnad än att strejka.
Det är precis som det stod i Aftonbladet: Vi industriarbetare tänker vara med och rädda världen.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.