Industriarbetarnas tidning

Ylva Johansson: Regeringen borde agerat snabbare mot skugg­samhället

2 september, 2019

Skrivet av

”Vi har varit naiva.” Det säger avgående arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, och listar goda råd till sin efterträdare för att få bukt med kriminella aktörer och svartarbete.

Boken "Vi, skuggorna" av Elinor Torp

Mer i ny bok

I oktober fortsätter granskningen i Dagens Arbete. Då släpps också boken om skuggsamhället och arbetarna längst ner. Vi, skuggorna (Leopard förlag).

Där kan du läsa hela intervjun med arbetsmarknadsministern.

DA har i en serie artiklar beskrivit skuggsamhället, där utländska arbetare utan tillstånd jobbar under mycket svåra förhållanden. En rad politiska beslut, slopade kontroller, minskad tillsyn samt bristande samordning mellan myndigheter har banat vägen för det (se faktaruta).

Avgående arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger nu till DA att regeringen borde ha agerat tidigare.

– Jag kom in på det här departementet 2014. Jag måste säga att vi har varit naiva. Förändringen i samhället har gått fort. Politiker generellt, regeringen nu, och den tidigare regeringen som genomförde reformer som pang öppnade upp för det här har varit mer än lovligt naiva med till exempel förändringen av arbetskraftsinvandringen med ingen kontroll och inga sanktioner. Och vi har fortfarande samma lagstiftning …

Du har haft fem år på dig. Varför har inte mer gjorts?

– Regeringen borde ha agerat snabbare. Nu har vi ändå börjat. Men mycket är fortfarande ogjort.

Byggboomen har lockat till sig kriminella aktörer och svartarbete. Borde regeringen ha skaffat sig mer kunskap om hur verklighetens arbetsplatser ser ut?

– Det var nödvändigt att bygga mer. Samtidigt är branschen en av de värsta. När Arbetsmiljöverket frågar arbetsgivare inom bygg och restaurang svarar en stor andel att man inte klarar sig om man följer reglerna. Det är jättefarligt. Det betyder att man tappar även de som vill följa reglerna men anser att det inte går att klara sig i konkurrensen.

Så vad är lösningen?

– Entreprenörsansvar. Att få ordning på det. Att ändra utstationeringsreglerna. Och fortsätta med de myndighetsgemensamma inspektionerna ”Osund konkurrens”. Reglerna för arbetskraftsinvandringen behöver också förändras.

Att vara arbetslivsskurk i Sverige ska kosta, anser arbetsmarknadsministern.

– I dag drabbas individer, arbetarna själva. Inte arbetsgivaren.

SÅ SKAPADES SKUGGSAMHÄLLET

  • Kontroller slopas. 2008 inför Alliansen och Miljöpartiet nya regler för arbetskraftsinvandring. Arbetsförmedlingen slutar kontrollera. Företagen får själva bestämma behoven av utländsk arbetskraft.
  • Fusket ökar. Från 2009 räcker det att man avser att driva verksamhet för att få F-skattsedel.
  • Migrationsuppgörelsen. Den borgerliga regeringen går ihop med Miljöpartiet 2011: Det ska vara lätt att komma till Sverige och försörja sig som anställd eller företagare.
  • Byggboom. Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering 2014. Det är högkonjunktur och det byggs överallt. Företagen rekryterar tiotusentals utländska arbetare.
  • Nedskärning. Arbetsmiljöverket minskar sin tillsyn kraftigt, från 35 000 till 20 000 inspektioner på fem år. Företag med dålig arbetsmiljö kommer undan.

Finns det andra sätt att skydda utnyttjade arbetare på?

– I allmänhet saknas inte bara kollektivavtal. Man bryter mot allt. Det är kriminell verksamhet. Jag har förberett ett lagförslag där skyddsombud får komma ut på arbetsplatser även om man inte har medlemmar. Sedan får du naturligtvis inte utsätta människor för brott bara för att de är här illegalt. Man är inte rättslös. Du får inte utnyttja, slå eller våldta någon för att de är papperslösa.

Samtidigt måste Sverige få bättre koll.

– Vi måste säkerställa att vi vet vilka som är i landet.

Ylva Johansson viker in på ett närliggande område. Samråd.

– När någon får en subventionerad anställning eller kommer ut på praktik ska Arbetsförmedlingen samråda med facken. Det systemet är inte tillräckligt bra och ska göras om. Vi skulle behöva hjälp av facken där de säger: Det här är ju fan en skurk. Så att vi inte skickar ut skattesubventioner till kriminella verksamheter.

Vad är det första din efterträdare bör ta tag i för att få till en förändring?

– Fortsätta att bygga ut arbetet mot osund konkurrens. Få ordning på det här med samrådet. Lägga fram lagstiftningen om utstationering från första dan. Lägga fram lagstiftningen om tillträde för regionala skyddsombud på platser utan medlemmar. Det är några av de saker som ligger helt förberedda att göra.

En kommentar till “Ylva Johansson: Regeringen borde agerat snabbare mot skugg­samhället

  • Naiva är väl bara förnamnet. Saknas kunskap i toppskikt, ägnats för mycket tid åt eget navelskådande. Brist på självrannsakan är nog största problemet, en förlorad generation sitter med svarte petter…

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.