Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?
I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.
Industriarbetarnas tidning
23 oktober, 2019
Skrivet av Marie Edholm
GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.
LO-plattformen är presenterad och 12 av 14 LO-förbund har ställt sig bakom den. Nu fortsätter arbetet med förberedelserna för Facken inom industrin, som lägger fram sina gemensamma mål i samband med att de och LO sätter en siffra på lönekraven i början av december. GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman tycker att förslagen i LO-plattformen är väl värda att samordna sig kring.
Låglönesatsningen som gjordes sist berörde knappt era medlemmar. Nu blir det samma modell igen.
– Det är fortsatt så att den inte träffar jättemånga av våra medlemmar. Men jag tror att den är oerhört viktig, för den innebär att de förbund som berörs inte ska behöva betala för satsningen genom att sälja ut andra villkor i sina avtal. Det tycker jag har glömts bort i den här diskussionen, att då gäller solidariteten från de andra LO-förbunden hela vägen ut.
Är frågorna om avtalspensionen och försäkringarna som LO ska driva något som era medlemmar har lyft?
– Det är frågor som prioriterades redan i förra omgången när vi gjorde ett försök. Det är väldigt viktiga frågor för alla arbetare. Att det blir ordning och reda är en trovärdighetsfråga, man ska känna sig säker på att arbetsgivarna sköter sina åtaganden. Sen kräver vi avsättning till avtalspension från första till sista intjänade krona. Jag tror att det är nödvändigt för att våra medlemmar ska känna sig trygga med att de har sjysta villkor och sen en sjyst pension.
Under LO:s presskonferens efter representantskapet deltog Fastighets, HRF, IF Metall och Handels. Fokus låg på låglönesatsningen, som enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson omfattar knappt hälften av arbetarna.
Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handels, är mycket nöjd med modellen:
– Handels är det största kvinnodominerade förbundet i samordningen. Vi har en stor andel unga och de allra flesta är kvinnor. Låglönesatsningen kommer att ge extra utdelning just till de som tjänar allra minst och det är vi oerhört nöjda med i dag.
Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall, sade att hon är glad att de är 12 förbund som har valt att samordna sig och att det är starkt att de fortsätter med modellen för låglönesatsning.
– Bilden av IF Metall är att vi bara har välavlönade män, men vi är faktiskt LO:s tredje största kvinnoförbund. Modellen har hjälpt oss att lyfta kvinnors löner och på vårt största avtalsområde har de fått mer och lönegapet har börjat stängas.
Att IF Metall ställde sig bakom Kommunals krav på en särskilt satsning på undersköterskorna 2016, men inte den här gången, beror enligt Marie Nilsson på att det då inte fanns något annat förslag till låglönesatsning.
– Sedan dess har vi prövat den här modellen och den har fallit bra ut och har acceptans i de breda lagren. Dessutom har Kommunal gått från att omfatta undersköterskorna och breddat det till att alla med yrkesutbildning ska få mer.
– Det blir lite svårt när grupp efter grupp vill ha mer.
Kommunals ordförande Tobias Baudin sa under LO:s repskap att den låglönesatsning som LO föreslår inte innebär mer än en Skogaholmslimpa i månaden för undersköterskor. Vad tänker du om det?
– Ja, jag kan inte kommentera den bedömningen, jag vet inte vad den grundar sig på. Och LO-samordningen handlar inte bara om lön, det är många andra frågor.
Vad säger ni om avtalets längd?
– Vi ställer alltid krav på ett ettårsavtal som utgångspunkt. Sen förhandlar vi. Det är fem månader kvar, det kan hända saker som kan påverka det. Det handlar också om hur innehållet blir. Vi vill inte låsa oss vid en viss längd.