Industriarbetarnas tidning

KI tror på oförändrad löneökning

16 oktober, 2019

Skrivet av

Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport inför avtalsrörelsen 2020 beskriver samma förutsättningar som många andra redan har lyft fram. Svensk ekonomi befinner sig i en konjunkturavmattning och arbetslösheten har stigit. Lönsamheten i näringslivet ligger nära en historiskt genomsnittlig nivå. Inom industrin har den varit god de senaste åren, men väntas sjunka.

Trots goda år för svensk industri och ekonomi har löneutvecklingen under de senaste åren varit överraskande låga, enligt Konjunkturinstitutet. Avtalen som slöts 2017 gav snittökningar på 2,1 procent i industrin. En ganska låg löneglidning har sedan dragit upp ökningen till 2,5 procent.

I rapporten finns flera troliga förklaringar till de låga löneökningarna, bland annat svag produktivitetstillväxt och låga inflationsförväntningar. Löneutvecklingen i viktiga konkurrentländer har också varit svag.

Konjunkturinstitutets Karolina Holmberg betonade flera gånger under presentationen av rapporten att de inte har någon uppfattning om hur lönerna bör utvecklas. Det är en uppgift som ligger på arbetsmarknadens parter. I rapporten konstaterar de att återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere. Men det försvårar samtidigt för Riksbanken att nå inflationsmålet. För att vara förenliga med inflationsmålet skulle lönerna på sikt behöva ligga mellan 3 och 3,5 procent, skriver Konjunkturinstitutet.

När Konjunkturinstitutet väger samman alla faktorer landar de i bedömningen att vårens avtalsrörelse kommer att ge ungefär samma löneökningar som sist, alltså runt två procent i avtalen som tillsammans med en löneglidning slutar i 2,6 procent.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

Vi har sett det förr i avtalsrörelsens upptakt. Dagarna före jul överlämnar parterna detaljerade krav till varandra. Men den här gången är ingenting är som förut. Läroböckerna stämmer inte längre, skriver DA:s Harald Gatu.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”

”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”

Löneökningar brukade betyda mer pengar i plånboken. Inte längre. Avdelningsordförande Erik Jonsson åkte till Braviken för att uppmana sågverksarbetarna att ändå inte ge upp hoppet.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Lönerna orsakar inte krisen

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.