Avtalsrörelsen från a till ö
Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.
Industriarbetarnas tidning
Avtal 2020 Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen. De har inte fått gehör för kravet om extra lönesatsning på yrkesutbildade inom välfärden. Djupt olyckligt, tycker Pappers.
Kommunal väljer att ställa sig utanför LO-samordningen i årets avtalsrörelse. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. Bakgrunden är att Kommunal inte har fått stöd för sitt krav på en extra lönesatsning för yrkesutbildade i välfärden.
– Kompetensförsörjningsbehoven i välfärden är gigantiska. Det finns ett skriande behov på arbetskraft, och med det förslaget skulle kärntrupperna i välfärden – barnskötare, undersköterskor – inte få mer än två tior i extra satsning, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till Ekot.
LO-styrelsen samlades i går måndag för att försöka hitta fram till ett förslag till samordning som kan läggas fram till LO:s representantskap nu på onsdag. Men Kommunal väljer att driva sina krav vidare själva.
– Våra medlemmar är värda högre löner och det kommer vi fortsätta att driva fram, speciellt inom vård, skola och omsorg, säger Tobias Baudin till Ekot.
Frågan om hur orättvisa löneskillnader ska byggas bort kommer upp i varje avtalsrörelse. Den har skapat splittring mellan LO-förbunden tidigare. I förra avtalsrörelsen 2017 prövades en ny modell, som efter varsel om strejk, gick igenom. IF Metall hör till LO-förbunden som tycker att modellen har fungerat bra, medan Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund menar att den satsningen inte tog ett tillräckligt stort kliv framåt.
– De har väldigt låga löner jämfört med den utbildning som krävs, sade hon till Dagens Arbete i en tidigare intervju om modellen.
LO kommer inte att kommentera Kommunals besked i dag, men säger till tidningen Arbetet att de övriga 13 LO-förbunden fortsätter sina diskussioner om en eventuell samordning.
Pappers avtalsansvariga Marcus Bolin vill inte gå in på åsikter om själva frågorna innan LO:s representantskap haft sitt möte.
– Det är djupt olyckligt. Vi är för samordning, säger han.
Många kollektivavtal går ut samtidigt och då samlas arbetsmarknadens parter (fackförbund och arbetsgivarorganisationer) för att förhandla fram nya kollektivavtal. Senaste avtalsrörelsen gav treåriga avtal, och de flesta går ut den sista mars 2020. Totalt 485 kollektivavtal går ut nästa år. Förhandlingarna berör 2,8 miljoner löntagare.
De 14 LO-förbunden enas om några gemensamma krav samt en lönenivå som de alla ska driva i förhandlingarna.
Lär dig mer om avtalssvenska i vår ordlista.
Tror du det kommer bli någon LO-samordning i morgon?
– Jag hoppas det. Det är i morgon beslutet ska tas, vad som helst kan hända fram till dess.
Han berättar att Pappers hade ett långt styrelsemöte i går där de diskuterar olika scenarion och vad det betyder för dem.
– Om någonting skulle förändras under vägen har vi en bra beredskap för det.
Står ni krav på kravet på 4 procents löneökningar?
– Vi har sagt att vår bransch tål 4 procent.
Vad tror du kommer att hända i morgon?
– Ja du, jag vill inte spekulera. Beslut fattas i morgon, jag hoppas att det är ett beslut vi tycker är positivt.
Vad hoppas du på?
– En samordning.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vill inte kommentera Kommunals avhopp i nuläget.
De sämst betalda ska få mer – men hur? När Kommunal nu lämnar LO-samordningen är det långt ifrån första gången den frågan orsakat konflikt mellan LO:s förbund.
Är det alla med lägst lön som ska få högst påslag? Eller är det lågbetalda kvinnor? Eller de som är ”felavlönade” – har för låg lön i förhållande till sin kompetens? Och hur mycket? Så här har det sett ut de senaste åren.
2007
En jämställdhetspott beräknades utifrån andelen lågavlönade kvinnor på varje avtalsområde. Mansdominerade IF Metall gick motvilligt med på kraven. I slutändan gav det mer pengar till anställda inom handeln och hotell och restaurang.
2010
En pott skulle tillfalla avtalsområden med lägre snittlön än 21 300.
2011
LO-förbunden lyckades inte enas om storleken på jämställdhetspotten. Tre förbund med IF Metall i spetsen lämnade samordningen. Potten skulle gå till avtal med en snittlön under 22 400 kronor. IF Metall ansåg att det gjorde att många av förbundets lågavlönade skulle gå miste om pengar.
2013
LO-förbunden lyckades enas igen. Denna gång gick låglönesatsningen till personer som jobbade under avtal som hade en snittlön under 25 000. Det gjorde att lågavlönade på till exempel teknikavtalet inte fick något.
2016
LO-samordningen sprack återigen om låglönesatsningen.
IF Metall ställde sig bakom Kommunals krav på extra pengar till undersköterskor.
2017
Personer med en lön under 24 000 kronor 2016 bidrog till potten (lokal pott eller branschpott) som om de tjänade 24 000. 2017 höjdes gränsen till 24 528 och 2018 till 25 043 kronor.Det finns ingen garanti att pengarna kommer just dem till del, men även lågavlönade på avtal som annars har hög snittlön omfattas.2017 höjdes gränsen till 24 528 och 2018 till 25 043 kronor.