Industriarbetarnas tidning

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

7 oktober, 2019

Skrivet av

DA frågar. I vår går kollektivavtalen för 2,8 miljoner arbetstagare ut och innan dess ska de förhandlas om.

Vi frågade några industriarbetare vad de tycker är viktigast att facken driver i förhandlingarna, och hur de tror att signalerna om en avmattad konjunktur påverkar nivån på löneökningarna.

Nu vill vi höra vad DU har att säga.

Mejla våra reportrar!

Vilken eller vilka frågor tycker du är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsrörelsen, och varför? Hör av dig till någon av våra avtalsreportrar och berätta.


Marie Edholm
GS:s branscher
me@da.se


Anna Julius

IF Metalls branscher
aj@da.se

Pontus Ohlin
Pappers branscher
po@da.se

Vad vill du veta mer om? Mejla reportrarna dina frågor och funderingar om Avtal 2020, så blir vår bevakning mer relevant för dig.

Bertil Mårtensson, CA Anderssons tryckeri i Malmö.

– Skyddsfrågorna och stressen är viktigast. Den stressrelaterade ohälsan verkar bara öka.

– Konjunkturen påverkar säkert lönenivån men förhoppningsvis inte så mycket.


Kristina Sjöblom, Metsä Board i Husum.

– Fortsatt avsättning till deltidspension och till ATK.

– Konjunkturen har en förmåga att alltid lugna ner sig inför löneförhandlingarna. Det är klart att det kommer påverka, men jag tror att industrin som går före och sätter märket påverkar oss mest.


Erik Eklund, Scania i Södertälje.

– Rätten till sin egen fritid. Arbetsgivarens rätt att beordra övertid är alldeles för stark och övertidstaket är för högt.

– Vi kan inte ha konjunkturanpassade löner. Det man skulle tjäna på att betala lägre löner förlorar man på bristande intresse från folk att jobba här.


Gabriel Jöngren, Katrinefors bruk i Mariestad

– En viktig sak är möjligheten till vidareutbildning och att företagen tar ett ordentligt ansvar där.

– Det kommer inte underlätta att få upp lönerna. Samtidigt jobbar vi i en industri som har gått ohyggligt bra utan att vi har fått ta del av de vinsterna riktigt.

Det blir svårt när det inte känns som att löneutrymmet är kopplat till industrin man jobbar i.

4 kommentarer till “Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

  • Att få ned arbetstiden bör vara prio.
    Vi har på papper 8 timmars arbetsdag i landet i vekligheten är vi på jobbet 9 timmar det bör införas att pauser/raster igår i de 8 timmarna man är där.
    Vi bör även sikta på att få ned arbetstiden till 6 timmars dagar detta givetvis med samma månadslöner som vi har idag.

    Det borde även skrivas in i avtalen att en visstidsanställning får max pågå i 12 månader innan personen blir tillsvidareanställd, att företagen får ta 24 månader på sig att bedöma om en person är lämplig eller inte visar på att de inte har koll på sin personal.

    Det bör även finnas en skrivelse om att företagen måste ge personalen möjlighet att byta arbetsuppgifter internt på företagen då många av våra medlemmar blir kvar på samma ställe trots viljan att utvecklas inom verksamheten.

  • Arbetsskadeförsäkringen är det absolut viktigaste, och sedan kommer arbetslöshetsförsäkring som båda borde stärkas och ges tänder igen. Som det är nu vet du inte om man har det skydd man trodde sig ha när man gick med på att undertecknande denna/dessa försäkringar.

    Arbetsskadeförsäkringen har inga som helst krafter att ge hjälp eller stöd i form av en advokat eller jurist i villkoren och detta borde vara en självklarhet på 2000-talet.

    Frågan är väl mer om våra företrädare vågor ta i denna röta som börjat stinka och lukta illa sedan 2 – 3 decennier. Ingen av alla 150 000 arbetsskadade som går runt i sverige med garantipension på 8000 kronor i månaden efter skatt uppskattar den dåliga och urholkade rättstrygghet och rättssäkerhet som man har erbjudits i denna arbetsskadeförsäkring.

  • På våran arbetsplats är det viktigaste att alla anställda kan få möjlighet att gå deltid och inte några få utvalda.Det finns personal med stora hälsoproblem som äter medicin för att orka när fullt friska har deltid. Dessa avtal har facket varit med och medverkat till och ja,detta är år 2019. Skamligt och otroligt att det får förekomma. Prio 1 är lika villkor för alla anställda.

  • Driv kravet på sex timmars arbetsdag! Sjukskrivningar skulle bli färre, antagligen även arbetsskadorna eftersom belastningen minskar och folk som är trötta oftare råkar ut för olyckor. Folk skulle orka arbeta längre upp i åldrarna. Småbarnsföräldrar skulle hämta ungarna tidigare från förskolan, förkylningar och andra sjukdomar skulle förmodligen minska, framförallt skulle stressen för föräldrarna bli mindre. Kostnader för vab-dagar och andra liknande samhällskostnader skulle med största sannorlikhet bli mindre och antagl. skulle även miljön gynnas av kortare arbetsdagar eftersom trafikintensiteten skulle förändras. Jobben skulle bli fler dessutom! Argumenten mot sextimmarsdag är likadan som när man gick från tolv till tio och sen, från tio till åtta timmar – och lika fel, nu som då! Nej, Sverige gick inte under – och kommer inte att göra det med sex timmars arbetsdag heller! Sex timmars arbetsdag är ett krav för ett modernt Sverige, ett Sverige i tiden!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

Lönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

”Kommer gå åt. Finns många stora hål att fylla”

”Kommer gå åt. Finns många stora hål att fylla”

Okej nivå, kanske bättre än förväntat. Men kostnadsökningarna äter snabbt upp kommande löneökningar. Det tycker arbetarna på Scanias lastbilsfabrik i Södertälje.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

Striden om tiden har börjat – igen

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”