Industriarbetarnas tidning

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

18 november, 2019

Skrivet av

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

Så vill LO förändra avtalsförsäkringarna

Ta bort den så kallade vållandeprövningen för arbetssjukdomar. I dag måste en person som fått sin arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan också bevisa i Vållandenämnden att arbetsgivaren varit vållande till sjukdomen för att få ersättning från Afa.

Gränsen vid 75 år för att få ersättning vid asbestsjukdomar bör tas bort eller höjas.

Omställningsstöd för personer som blivit uppsagda av personliga skäl.

Månadsvis beräkning av premier till avtalspensionen (i stället för årsvisa).

Premier till avtalspensionen ska betalas in under all anställningstid, inte som i dag från 25 till 65 års ålder.

Förstärkningar av avtalsförsäkringarna står högt på LO:s önskelista inför avtalsrörelsen: Mer generös arbetsskadeförsäkring, fler inbetalningar till tjänstepensionen, bättre omställning. Hittills har det gått trögt. Och det är inte säkert att facket får möjlighet att förhandla om försäkringarna nu heller.

Svenskt Näringsliv har länge velat att sådana frågor ska hanteras utanför den vanliga avtalsrörelsen – den som handlar om lön och andra arbetsvillkor. Därför skapades det 2013 en förhandlingsordning – bestämmelser om hur förhandlingar går till – som säger att försäkringarna ska förhandlas för sig.

2017 började parterna en förhandling som bara handlade om avtalsförsäkringar. Den pågick tills LO tröttnade, eftersom man inte tyckte att den ledde någonstans.

– Vi försökte förhandla om ett antal saker. Vi nådde ingen framgång med det. Och vi har ingen möjlighet till något strejkvapen, för att sätta någon press på arbetsgivarna, säger LO:s pensionsexpert och utredare Renée Andersson.

Resultatet blev att LO sa upp förhandlingsordningen i september 2018. Organisationen ville inte längre hålla försäkringarna utanför avtalsrörelsen. Då saknade man det starkaste påtryckningsmedel som facket har: Konflikt.

Det avspeglas också i kraven som radades upp i LO-samordningen från oktober (se faktaruta). Nu krävde facket både inbetalning av tjänstepensionspremier hela arbetslivet och att den så kallade vållandeprövningen vid arbetssjukdomar skulle tas bort.

– Det här är ett av de viktigaste kraven vid sidan av lön, jag känner att alla förbunden är väldigt ”committade”, och att det finns ett stort tryck bland deras medlemmar, säger Renée Andersson.

Och bakom kraven finns nu konfliktvapnet.

Riktigt så enkelt är det dock inte, och de närmaste veckorna blir avgörande för om denna plan går i stöpet.

Svenskt Näringsliv godtar nämligen inte att LO säger upp förhandlingsordningen. Den kan inte sägas upp utan att man samtidigt säger upp själva försäkringarna, anser organisationen. De hänger ihop.

Nu ska en nämnd – Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar – avgöra om LO hade rätt att säga upp förhandlingsordningen. Överläggningar sker tisdag och onsdag denna vecka, och beslutet lär komma några veckor senare. Då avgörs om avtalsförsäkringarna blir den stora fråga i avtalsrörelsen som LO hoppas.

Skulle LO vinna så lyfts försäkringarna in i avtalsrörelsen. Renée Andersson säger att man hoppas förhandla klart dem innan det hettar till ordentligt i själva lönekampen.

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Skulle Svenskt Näringsliv vinna är läget mer oklart. Då kan inte facket förhandla avtalspension och arbetsskadeförsäkring i avtalsrörelsen rakt av. Ett alternativ som skulle kunna vara att faktiskt säga upp avtalsförsäkringarna. Det skulle i sådana fall behöva göras före årsskiftet. Då slutar försäkringarna att gälla vid halvårsskiftet 2020.

– Det finns inget beslut i den frågan än, säger Renée Andersson.

Det skulle antagligen göra avtalsrörelsen ännu stökigare – bland annat eftersom försäkringarna och de vanliga kollektivavtalen löper ut vid olika tid.

Dagens Arbete har varit i kontakt med Svenskt Näringsliv, som inte vill kommentera avtalsförsäkringarna eller tvisten om förhandlingsordningen. När LO sa upp förhandlingsordningen i september 2018 kommenterade dåvarande förhandlingschefen Peter Jeppsson det så här enligt TT:

– Det stökar ju till saker och ting i sådana fall och det vore väldigt olämpligt tycker jag.

Om LO:s frustration över att inte nå framgång i förhandlingarna om avtalsförsäkringar sa han:

– Men då måste man vara beredd att ge något också.

2 kommentarer till “Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

  • Det är väl ändå inte Svenskt Näringsliv som skall bestämma om LO vill driva försäkringsfrågan eller inte!
    Självklart skall LO driva medlemmarnas frågor rakt av och utan krusiduller! Man skall bevaka medlemmarnas rätt till ett tryggt arbetsliv och ge alla rättvisa och trygghet.

    Stå upp för kollektivet och inte vika ner sig för svenskt näringsliv denna gången och även i framtiden ta strid för ett långt och försäkrat arbetsliv.

    LO borde använda sig av sin möjlighet att demonstrera sin styrka och visa solidaritet. En avtalsrörelse är till för att plana ut motsatsförhållande och i ingenting annat. Man skall inte lägga sig platt. Kör hårt nu.

  • Att ens gå med på att ha en förhandlingsordning om försäkringar utanför avtalsrörelsen från första början måste ses som ett gigantiskt misstag av LO. De borde ha räknat ut att Svenskt Näringsliv enbart säger ”nej” till alla förbärrtingar för arbetare ifall det kostar minsta lilla krona, som skulle kunna användas till aktieutdelning istället för till personalen. Det är väl bara att säga upp försäkringarna. Seriösa arbetsgivare kommer garanterat att vilja ha kvar bra försäkringar, de oseriösa kan lika gärna få gå i konkurs, då de kommer att få väldigt svårt att rekrytera personal ifall de inte har några försäkringar. Så kör bara kör nu LO, sluta vika ner er för minsta lilla motstånd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.