Industriarbetarnas tidning

Anders, 22, sparar till pensionen

5 december, 2019

Skrivet av

Tjänstepension.När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Anders Engberg

Ålder: 22 år. Bor: Vindeln. Gör: Tjänstledig från Svenska Fönster i Edsbyn för att studera byggnadsvård. Sparmål: Ekonomisk trygghet och möjlighet att gå ner i arbetstid senare i livet. Spardröm: Att kunna leva på avkastningen och bli ekonomiskt oberoende.

Anders Engberg, 22, stod vid monteringslinan på Svenska Fönster i Edsbyn. Han och arbetskamraten Linus Svensson satte tätningslister på fönsterbågarna. Samtidigt lyssnade de på en podd. Den här gången pratades det om pension och alla delar som den består av. Tjänstepensionen till exempel, som alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in för sina anställda. Men det var en detalj som kändes märklig bland all fakta som redovisades, och den pratade Anders och Linus om lite senare under en rast.
– Vi förstod att det fanns tjänstepension på jobbet, men de hade sagt i podden att det brukar vara så att det inte betalas in några premier förrän man fyller 25. Det tyckte vi var jättekonstigt.

Jag sa att jag ville ha en ändring, men fick veta att det är LO som har bestämt det och att mitt fack inte kan ändra på det.

Han kollade med fackklubben på jobbet, och jo det visade sig stämma. Innan man fyller 25 betalas inte en krona in till tjänstepensionen.
– Jag sa att jag ville ha en ändring, men fick veta att det är LO som har bestämt det och att mitt fack inte kan ändra på det.
Det handlar nog inte om så mycket pengar, tänkte Anders, men matade ändå in sin lön i ett kalkylverktyg han hittade på en hemsida. När räkneverket stannade plingade en siffra upp på skärmen – en miljon kronor. Så mycket mindre pengar blir det till pensionen, jämfört med om den som börjar jobba vid 18 års ålder får pensionspremierna inbetalda från första arbetsdagen.
– Den där ränta- på räntaeffekten har en fantastisk förmåga att få det att växa, säger Anders.

Han räknade med sin egen lön strax under 25 000 kronor och att han skulle ha placerat pensionspengarna i fonder som ger en avkastning på 7–8 procent. Det är högre än vad försäkringsbolagen brukar räkna med, men Anders är ovanligt intresserad och insatt och följer sina egna placeringar väldigt noga. Han har dock inte räknat med inflationen, som gör att den där miljonen kommer att vara mindre värd i framtiden. (Se faktaruta nedan.)

En tusenlapp mer i månaden

  • Drygt tusen kronor mer i pension varje månad livet ut, eller totalt 230 000 krono­r mer i pensionskapital. Så stor skulle skillnaden bli för den som börjar jobba vid 18, om premierna för avtalspensionen betalades in från första arbetsdagen.
  • Beräkningen är utförd av Min Pension, som har räknat med en lön på 25 000 kronor för en person som börjar jobba vid 18 års ålder och går i pension vid 68.
  • Alla försäkringsbolag som gör pensionsberäkningar räknar med en årli­g rea­l tillväxt på kapitalet enligt branschens standard 2,1 procent. I den siffran ingår även förväntad inflation.

Nyfikenheten väcktes nog redan när han som barn satt intill sin pappa som kollade aktiekurser på text-tv.
– Han sparade i aktier under hela min uppväxt.
Föräldrarna har sparat åt honom i fonder ända sedan han var liten och fick han pengar i julklapp så bestämde de att de också skulle sättas in i fonder.
– Jag hade väl inget val då tror jag, men jag är väldigt glad för det i dag i alla fall.

Nu sparar Anders själv i fonder och aktier, och det har vuxit till ett intresse. Han lyssnar på poddar om privatekonomi och tycker inte att det är jobbigt att följa och ha koll på hur det går med fonderna.
– Nej, det är mest kul att se hur det går upp.

Folk tänker att det löser sig, men man skulle kunna få så mycket mer i pension om det sattes av från första arbetsdagen.

Han är medveten om att det kommer tider då kurserna viker nedåt och placeringarna minskar i värde. Då ska man bara hålla sig lugn och absolut inte ta ut pengarna, säger han.
– När kurserna har gått ner ska man köpa mer, då är det rea. Det gäller att vara långsiktig. Man ska också ha ett vanligt sparkonto med en buffert som man kan använda om man skulle behöva pengar.

Anders Engberg, 22 år, har hjälpt flera kompisar att komma i gång med
ett sparande. Foto: Malin Grönborg

Anders tillhör undantagen. Det är få människor, särskilt i hans ålder, som är insatta i kollektivavtal och pensionsavsättningar så det är få som protesterar mot åldersgränsen på 25 år.
– Man får inte lära sig något om det i skolan. Det är okunskap helt enkelt, man vet inte hur det fungerar.
Ibland har han provat att prata med jämnåriga om det.
– Men då möts man antingen med ångest eller att de försöker skratta bort det. Folk tänker att det löser sig, men man skulle kunna få så mycket mer i pension om det sattes av från första arbetsdagen.

Nu tänker LO trots allt försöka göra något åt den där åldersgränsen för tjänstepensionen. De vill förhandla med Svenskt Näringsliv om att premierna ska betalas in redan från första arbetsdagen.
– Det låter jättebra det. Kul att de försöker, sen får vi väl se hur det går, säger Anders.

Anders Engbergs bästa spartips

Anders Engberg har hjälpt flera kompisar att komma i gång med ett sparande.
Här är hans bästa tips till den som vill bygga upp ett privat sparande till pensionen.

  • Börja med någon globalfond med låg avgift (information om förvaltningsavgift ska finnas för varje fond).
  • Sprid sedan riskerna genom att placera i flera olika fonder.
  • Spara en liten summa varje månad. Det är bättre än att försöka tajma marknaden för att köpa när det är som bäst, det är omöjligt att förutse.
  • Ett ISK-konto i din bank funkar bra.
  • Få inte ont i magen om kurserna går ner. Ta inte ut pengarna, köp mer i stället när kurserna är låga.  
  • Börja spara så tidigt som möjligt och låna inte till konsumtion.  Ha också ett vanligt buffertkonto med pengar som du kan ta ut om du behöver.
Daniel Lundqvist är ungdomsansvarig på IF Metall i Mälardalen. När han håller kurse­r brukar han ha med sig sitt hemgjorda lag- och avtalsspel – en idé han lånat från Handel­s. Deltagarna får gissa vilka saker de har rätt till genom lag, och vad de bara har rätt till om det finns ett avtal. I synnerhet bland de gymnasieelever han träffar är det många som tror att tjänstepension är en lag. Daniel skulle önska att de unga inte tog så många förmåner för givna. När han hålle­r kurs för nya IF Metall-medlemmar i Eskilstun­a verkar dock deltagarna Ali Sadk­i, Hanna Boström Karlsson och Ahmed Malasai­d ha koll på att tjänstepensionen ingår i kollektiv­avtalet.

LO kräver att 25 års-regeln tas bort

Varför får jag inte pensionsinbetalningar förrän jag fyller 25? LO:s pensionsexpert Renée Andersson får ofta frågan av personer som tycker att det är märkligt.

För tio år sedan ville LO förbättra avtalspensionerna och Svenskt Näringsliv erbjöd då samma lösning som finns för privatanställda tjänstemän: Mer pengar, men samtidigt att de betalades in från 25 års ålder i stället för 21. LO räknade på förslaget.

– Man såg att på totalen skulle det bli högre avsättning för en LO-medlem under ett helt yrkesliv. Det var därför man gick med på 25-årsgränsen, säger Renée Andersson. I avtalsrörelsen kräver LO flera förstärkningar av avtalsförsäkringarna, bland annat att 25-årsregeln tas bort.

– All inkomst man har ska generera pensioner. Dessutom börjar LO:s medlemsgrupper jobba tidigare.

Dagens Arbete har sökt Svenskt Näringsliv, men ingen där vill kommentera 25-årsgränsen. Enligt Renée Andersson brukar LO få höra från arbetsgivarna att det skulle göra det dyrare att anställa unga. Arbetsgivare med unga anställda, som i hotell- och restaurang-branschen, skulle drabbas. Det är argument som hon inte avfärdar.

– Det är en nöt vi behöver knäcka om vi kan hitta ett sätt att jämna ut kostnaden över hela kollektivet. Renée Andersson säger att det finns ett stort tryck både från förbunden och medlemmarna att förstärka försäkringarna.

Är det här en fråga ni är beredda att gå i strejk för?

– Det kan jag inte svara på, det finns inget sådant beslut taget. Vi hoppas nå framgång i förhandlingarna utan att ta konflikt.

Avtalskrav 2020

I avtalsrörelsen nästa år vill LO driva kravet på att ta bort åldersgränserna i tjänstepensionen, så att även anställda under 25 och över 65 får inbetalningar. Men det är inte säkert att de får möjlighet att driva kraven.

Det finns bestämmelser (en så kallad förhandlingsordning) som säger att frågor om tjänstepension och andra avtalsförsäkringar ska hållas utanför de vanliga förhandlingarna. LO har sagt upp förhandlingsordningen för att kunna förhandla om försäkringarna. Svenskt Näringsliv har sagt att det inte går. Vem som får rätt ska snart avgöras i en skiljenämnd. Om LO får rätt kan tjänstepensionen bli en stor fråga i avtalsrörelsen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingar om försäkringar igång

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.