Förhandlingar om försäkringar igång
LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.
Industriarbetarnas tidning
5 december, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Tjänstepension.När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.
Ålder: 22 år. Bor: Vindeln. Gör: Tjänstledig från Svenska Fönster i Edsbyn för att studera byggnadsvård. Sparmål: Ekonomisk trygghet och möjlighet att gå ner i arbetstid senare i livet. Spardröm: Att kunna leva på avkastningen och bli ekonomiskt oberoende.
Anders Engberg, 22, stod vid monteringslinan på Svenska Fönster i Edsbyn. Han och arbetskamraten Linus Svensson satte tätningslister på fönsterbågarna. Samtidigt lyssnade de på en podd. Den här gången pratades det om pension och alla delar som den består av. Tjänstepensionen till exempel, som alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in för sina anställda. Men det var en detalj som kändes märklig bland all fakta som redovisades, och den pratade Anders och Linus om lite senare under en rast.
– Vi förstod att det fanns tjänstepension på jobbet, men de hade sagt i podden att det brukar vara så att det inte betalas in några premier förrän man fyller 25. Det tyckte vi var jättekonstigt.
Jag sa att jag ville ha en ändring, men fick veta att det är LO som har bestämt det och att mitt fack inte kan ändra på det.
Han kollade med fackklubben på jobbet, och jo det visade sig stämma. Innan man fyller 25 betalas inte en krona in till tjänstepensionen.
– Jag sa att jag ville ha en ändring, men fick veta att det är LO som har bestämt det och att mitt fack inte kan ändra på det.
Det handlar nog inte om så mycket pengar, tänkte Anders, men matade ändå in sin lön i ett kalkylverktyg han hittade på en hemsida. När räkneverket stannade plingade en siffra upp på skärmen – en miljon kronor. Så mycket mindre pengar blir det till pensionen, jämfört med om den som börjar jobba vid 18 års ålder får pensionspremierna inbetalda från första arbetsdagen.
– Den där ränta- på räntaeffekten har en fantastisk förmåga att få det att växa, säger Anders.
Han räknade med sin egen lön strax under 25 000 kronor och att han skulle ha placerat pensionspengarna i fonder som ger en avkastning på 7–8 procent. Det är högre än vad försäkringsbolagen brukar räkna med, men Anders är ovanligt intresserad och insatt och följer sina egna placeringar väldigt noga. Han har dock inte räknat med inflationen, som gör att den där miljonen kommer att vara mindre värd i framtiden. (Se faktaruta nedan.)
Nyfikenheten väcktes nog redan när han som barn satt intill sin pappa som kollade aktiekurser på text-tv.
– Han sparade i aktier under hela min uppväxt.
Föräldrarna har sparat åt honom i fonder ända sedan han var liten och fick han pengar i julklapp så bestämde de att de också skulle sättas in i fonder.
– Jag hade väl inget val då tror jag, men jag är väldigt glad för det i dag i alla fall.
Nu sparar Anders själv i fonder och aktier, och det har vuxit till ett intresse. Han lyssnar på poddar om privatekonomi och tycker inte att det är jobbigt att följa och ha koll på hur det går med fonderna.
– Nej, det är mest kul att se hur det går upp.
Folk tänker att det löser sig, men man skulle kunna få så mycket mer i pension om det sattes av från första arbetsdagen.
Han är medveten om att det kommer tider då kurserna viker nedåt och placeringarna minskar i värde. Då ska man bara hålla sig lugn och absolut inte ta ut pengarna, säger han.
– När kurserna har gått ner ska man köpa mer, då är det rea. Det gäller att vara långsiktig. Man ska också ha ett vanligt sparkonto med en buffert som man kan använda om man skulle behöva pengar.
Anders tillhör undantagen. Det är få människor, särskilt i hans ålder, som är insatta i kollektivavtal och pensionsavsättningar så det är få som protesterar mot åldersgränsen på 25 år.
– Man får inte lära sig något om det i skolan. Det är okunskap helt enkelt, man vet inte hur det fungerar.
Ibland har han provat att prata med jämnåriga om det.
– Men då möts man antingen med ångest eller att de försöker skratta bort det. Folk tänker att det löser sig, men man skulle kunna få så mycket mer i pension om det sattes av från första arbetsdagen.
Nu tänker LO trots allt försöka göra något åt den där åldersgränsen för tjänstepensionen. De vill förhandla med Svenskt Näringsliv om att premierna ska betalas in redan från första arbetsdagen.
– Det låter jättebra det. Kul att de försöker, sen får vi väl se hur det går, säger Anders.
Anders Engberg har hjälpt flera kompisar att komma i gång med ett sparande.
Här är hans bästa tips till den som vill bygga upp ett privat sparande till pensionen.
Varför får jag inte pensionsinbetalningar förrän jag fyller 25? LO:s pensionsexpert Renée Andersson får ofta frågan av personer som tycker att det är märkligt.
För tio år sedan ville LO förbättra avtalspensionerna och Svenskt Näringsliv erbjöd då samma lösning som finns för privatanställda tjänstemän: Mer pengar, men samtidigt att de betalades in från 25 års ålder i stället för 21. LO räknade på förslaget.
– Man såg att på totalen skulle det bli högre avsättning för en LO-medlem under ett helt yrkesliv. Det var därför man gick med på 25-årsgränsen, säger Renée Andersson. I avtalsrörelsen kräver LO flera förstärkningar av avtalsförsäkringarna, bland annat att 25-årsregeln tas bort.
– All inkomst man har ska generera pensioner. Dessutom börjar LO:s medlemsgrupper jobba tidigare.
Dagens Arbete har sökt Svenskt Näringsliv, men ingen där vill kommentera 25-årsgränsen. Enligt Renée Andersson brukar LO få höra från arbetsgivarna att det skulle göra det dyrare att anställa unga. Arbetsgivare med unga anställda, som i hotell- och restaurang-branschen, skulle drabbas. Det är argument som hon inte avfärdar.
– Det är en nöt vi behöver knäcka om vi kan hitta ett sätt att jämna ut kostnaden över hela kollektivet. Renée Andersson säger att det finns ett stort tryck både från förbunden och medlemmarna att förstärka försäkringarna.
Är det här en fråga ni är beredda att gå i strejk för?
– Det kan jag inte svara på, det finns inget sådant beslut taget. Vi hoppas nå framgång i förhandlingarna utan att ta konflikt.
I avtalsrörelsen nästa år vill LO driva kravet på att ta bort åldersgränserna i tjänstepensionen, så att även anställda under 25 och över 65 får inbetalningar. Men det är inte säkert att de får möjlighet att driva kraven.
Det finns bestämmelser (en så kallad förhandlingsordning) som säger att frågor om tjänstepension och andra avtalsförsäkringar ska hållas utanför de vanliga förhandlingarna. LO har sagt upp förhandlingsordningen för att kunna förhandla om försäkringarna. Svenskt Näringsliv har sagt att det inte går. Vem som får rätt ska snart avgöras i en skiljenämnd. Om LO får rätt kan tjänstepensionen bli en stor fråga i avtalsrörelsen.