Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

16 december, 2019

Skrivet av Darko Davidovic 

Debatt Lagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att orsaken till ett eventuellt narkotikamissbruk alltid ska utredas och att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Om skribenten:

Darko Davidovic är förbundsjurist på IF Metall.

Missbruk i olika former är ett stort samhällsproblem. Dagens Arbetes granskning tyder tyvärr också på att det är ett problem, som även på ett nytt sätt har börjat leta sig in på våra arbetsplatser.

Samma slutsats har även vi på IF Metall tvingats dra när vi de senaste åren har fått kännedom om allt fler fall där anställda testat positivt i drogtester. Arbetsgivarnas reaktion är då ofta en reflexmässig omplacering, uppsägning eller till och med ett avskedade.

Det här är en sorglig utveckling på så många vis.

Till att börja med är det mycket viktigt att slå fast att droger inte under några omständigheter hör hemma på en arbetsplats. Den som arbetar drogpåverkad utsätter inte bara sig själv, utan även sina arbetskamrater för oerhörda arbetsmiljörisker. Rent brottslig verksamhet, som exempelvis försäljning av narkotika, ska givetvis polisanmälas och få en rättslig påföljd.

Men som fackförbund verkar vi för att medlemmar som lider av ett narkotikamissbruk får samma typ av stöd och hjälp som de som har alkoholrelaterade problem. Så är inte fallet idag. Företaget väljer i stället ofta den enkla vägen: Skilja den anställde från jobbet. På så sätt tror man att problemen är ur världen.

Det finns säkert flera förklaringar till att narkotikarelaterade problem hanteras så dåligt, och till viss del har vi i facket länge själva duckat för problemet.

Men lagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att orsaken till ett eventuellt narkotikamissbruk alltid ska utredas och att rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk. Därför har IF Metall gjort en handledning för hur vi, i samarbete med arbetsgivaren, kan arbeta mot droger på arbetsplatserna:

• Hur samarbetar vi för att arbetsplatsen ska vara drogfri?
• Behövs det utbildning för att vi ska kunna hålla droger borta?
• Hur hanterar vi resultatet av drogtester – vilken expertis behövs för det?
• Vilken rehabilitering kan företaget erbjuda den som missbrukar?

Det finns säkert flera förklaringar till att narkotikarelaterade problem hanteras så dåligt, och till viss del har vi i facket länge själva duckat för problemet. Narkotika är fortfarande mer stigmatiserande än den välkända drogen alkohol, som förkommit i alla tider och där missbruk är klassat som sjukdom. Dessutom är bruk av narkotika olagligt, vilket kan få både arbetsgivare och fackliga företrädare att reagera med ryggmärgen. Man resonerar att den anställde begått brott, alltså är det ett skäl för uppsägning.

Men det håller inte. Arbetsgivaren är inte åklagare, och i flera fall som hamnat på vårt bord har uppsägningar haft oerhört lösa grunder. Många tester som visar positivt på narkotika säger i själva verket ingenting alls om den anställdes förmåga att sköta sitt arbete. De kan däremot vara tecken på mer djupgående problem, fysiska eller psykiska, som kan behöva professionell behandling snarare är ett avsked på grått papper.

Det är arbetsgivarnas ansvar att se till att arbetsmiljön är säker. Men arbetsgivaren har som vi ser det även ansvar för rehabilitering av anställda med drogrelaterade problem. Tillsammans kan fack och arbetsgivare hjälpas åt att få bort drogerna från våra arbetsplatser – i stället för människan som behöver hjälp.

Darko Davidovic
förbundsjurist, IF Metall

En kommentar till “Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen

  • Fast antar man att all bruk av narkotika är ett missbruk? Så är ju inte fallet.

    Har ett flertal bekanta som röker cannabis ibland på helger, ibland på vardagarna. Är dom missbrukare? Knappast.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.