Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

12 december, 2019

Skrivet av

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Att ge individen inflytande och makt över sin arbetstid och ledighet är framtiden. Det ska ske genom bra kollektivavtal mellan parterna, inte i lösa överenskommelser mellan dig och din närmaste chef.
Första åren på bruket fick jag lära mig att står det i schemat att du ska jobba så jobbar du. Arbetstidskontot var ännu inte uppfunnet och den första bilen rullade på Norrköpings gator. Nästan.

Det var i alla fall svårt att ta ledigt, framför allt för de som inte jobbade övertid och kunde ta ut komp. Semestern var och är schemalagd för nästan alla skiftarbetare. För de som jobbar dagtid är det ofta utpekat om det är dags för tidig eller sen semester även om det är lite lättare att påverka.

En arbetskamrat, minns att han kallade oss andra för arbetsbekanta, var mer än tydlig med att du jobbar när arbetsgivaren säger det. Det där med att vara livegen passade inte mig men jag jobbade när det stod att F-skift skulle jobba.

De som nu anställs på bruken och de som anställs i framtiden ser det på ett annat sätt. I stället för att livet ständigt ska anpassas ser de att arbetet ska anpassas till livet. De tar inte arbetet mindre seriöst utan kanske till och med på ett större allvar än tidigare generationer. En skillnad är att föräldraledighet och deltagande i barnens fritidsaktiviteter i mycket större utsträckning är en självklarhet.

Inflytande över arbetstid och ledigheter blir allt viktigare. Det är mycket vanligare med personliga byten i dag och ATK (arbetstidskontot) tas ut i ledig tid av det stora flertalet. Det pratas mer och mer om inflytande över semesterns förläggning och individens inflytande över när ledighet kan tas ut. Allt det här förutsätter trygga anställningar.

Den 20 december ska vi byta avtalskrav med arbetsgivarna. Utan att vi i dag vet vad arbetsgivarna vill kan vi ändå lita på att de vill att du ska vara mer flexibel. Att de vill styra ännu mer över när du ska jobba och när du ska vara ledig, det är säkert. För inte länge sedan hörde jag en arbetsgivare som tyckte att du som skiftarbetare ska vara tillgänglig på dina friveckor, inte kan det vara tillåtet att åka till fjällen för att åka skidor eller till Spanien för att sola och bada bara så där.

Kollisionen är nära, det nya möter det gamla. Det utvecklande arbetet ställs mot synen på arbetaren som en tegelsten eller maskin. De livsbejakande möter de bakåtsträvande.

För att vi i kommande förhandlingar ska kunna åstadkomma förbättringar i kollektivavtalet behöver chefer, arbetsledare och HR-direktörer veta vad ni vill och tycker. Berätta för dem att din fritid är viktig och att ditt liv består av mer än arbete. Gå på de möten som Pappers anordnar, berätta också för dina representanter där, stå upp för din åsikt.

Ju fler det kommer på medlemsmöten desto tydligare blir det vad vi vill. Den fackliga styrkan byggs just så.

Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Märket är en urvuxen tvångströja

Vi har länge varit kritiska mot att vårt inflytande är för litet i processen inför avtalsrörelsen. LO måste enas om en bredare modell för lönenivåerna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

Det är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Då och då blixtrar sorgen till

Saknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Ta hand om de nya på jobbet”

Jag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Nytt år – och en ny tvär högergir

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.