Mångfaldens motsats är enfald
Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
12 december, 2019
Skrivet av Pontus Georgsson
Krönika Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.
Att ge individen inflytande och makt över sin arbetstid och ledighet är framtiden. Det ska ske genom bra kollektivavtal mellan parterna, inte i lösa överenskommelser mellan dig och din närmaste chef.
Första åren på bruket fick jag lära mig att står det i schemat att du ska jobba så jobbar du. Arbetstidskontot var ännu inte uppfunnet och den första bilen rullade på Norrköpings gator. Nästan.
Det var i alla fall svårt att ta ledigt, framför allt för de som inte jobbade övertid och kunde ta ut komp. Semestern var och är schemalagd för nästan alla skiftarbetare. För de som jobbar dagtid är det ofta utpekat om det är dags för tidig eller sen semester även om det är lite lättare att påverka.
En arbetskamrat, minns att han kallade oss andra för arbetsbekanta, var mer än tydlig med att du jobbar när arbetsgivaren säger det. Det där med att vara livegen passade inte mig men jag jobbade när det stod att F-skift skulle jobba.
De som nu anställs på bruken och de som anställs i framtiden ser det på ett annat sätt. I stället för att livet ständigt ska anpassas ser de att arbetet ska anpassas till livet. De tar inte arbetet mindre seriöst utan kanske till och med på ett större allvar än tidigare generationer. En skillnad är att föräldraledighet och deltagande i barnens fritidsaktiviteter i mycket större utsträckning är en självklarhet.
Inflytande över arbetstid och ledigheter blir allt viktigare. Det är mycket vanligare med personliga byten i dag och ATK (arbetstidskontot) tas ut i ledig tid av det stora flertalet. Det pratas mer och mer om inflytande över semesterns förläggning och individens inflytande över när ledighet kan tas ut. Allt det här förutsätter trygga anställningar.
Den 20 december ska vi byta avtalskrav med arbetsgivarna. Utan att vi i dag vet vad arbetsgivarna vill kan vi ändå lita på att de vill att du ska vara mer flexibel. Att de vill styra ännu mer över när du ska jobba och när du ska vara ledig, det är säkert. För inte länge sedan hörde jag en arbetsgivare som tyckte att du som skiftarbetare ska vara tillgänglig på dina friveckor, inte kan det vara tillåtet att åka till fjällen för att åka skidor eller till Spanien för att sola och bada bara så där.
Kollisionen är nära, det nya möter det gamla. Det utvecklande arbetet ställs mot synen på arbetaren som en tegelsten eller maskin. De livsbejakande möter de bakåtsträvande.
För att vi i kommande förhandlingar ska kunna åstadkomma förbättringar i kollektivavtalet behöver chefer, arbetsledare och HR-direktörer veta vad ni vill och tycker. Berätta för dem att din fritid är viktig och att ditt liv består av mer än arbete. Gå på de möten som Pappers anordnar, berätta också för dina representanter där, stå upp för din åsikt.
Ju fler det kommer på medlemsmöten desto tydligare blir det vad vi vill. Den fackliga styrkan byggs just så.
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.