Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

12 december, 2019

Skrivet av

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Att ge individen inflytande och makt över sin arbetstid och ledighet är framtiden. Det ska ske genom bra kollektivavtal mellan parterna, inte i lösa överenskommelser mellan dig och din närmaste chef.
Första åren på bruket fick jag lära mig att står det i schemat att du ska jobba så jobbar du. Arbetstidskontot var ännu inte uppfunnet och den första bilen rullade på Norrköpings gator. Nästan.

Det var i alla fall svårt att ta ledigt, framför allt för de som inte jobbade övertid och kunde ta ut komp. Semestern var och är schemalagd för nästan alla skiftarbetare. För de som jobbar dagtid är det ofta utpekat om det är dags för tidig eller sen semester även om det är lite lättare att påverka.

En arbetskamrat, minns att han kallade oss andra för arbetsbekanta, var mer än tydlig med att du jobbar när arbetsgivaren säger det. Det där med att vara livegen passade inte mig men jag jobbade när det stod att F-skift skulle jobba.

De som nu anställs på bruken och de som anställs i framtiden ser det på ett annat sätt. I stället för att livet ständigt ska anpassas ser de att arbetet ska anpassas till livet. De tar inte arbetet mindre seriöst utan kanske till och med på ett större allvar än tidigare generationer. En skillnad är att föräldraledighet och deltagande i barnens fritidsaktiviteter i mycket större utsträckning är en självklarhet.

Inflytande över arbetstid och ledigheter blir allt viktigare. Det är mycket vanligare med personliga byten i dag och ATK (arbetstidskontot) tas ut i ledig tid av det stora flertalet. Det pratas mer och mer om inflytande över semesterns förläggning och individens inflytande över när ledighet kan tas ut. Allt det här förutsätter trygga anställningar.

Den 20 december ska vi byta avtalskrav med arbetsgivarna. Utan att vi i dag vet vad arbetsgivarna vill kan vi ändå lita på att de vill att du ska vara mer flexibel. Att de vill styra ännu mer över när du ska jobba och när du ska vara ledig, det är säkert. För inte länge sedan hörde jag en arbetsgivare som tyckte att du som skiftarbetare ska vara tillgänglig på dina friveckor, inte kan det vara tillåtet att åka till fjällen för att åka skidor eller till Spanien för att sola och bada bara så där.

Kollisionen är nära, det nya möter det gamla. Det utvecklande arbetet ställs mot synen på arbetaren som en tegelsten eller maskin. De livsbejakande möter de bakåtsträvande.

För att vi i kommande förhandlingar ska kunna åstadkomma förbättringar i kollektivavtalet behöver chefer, arbetsledare och HR-direktörer veta vad ni vill och tycker. Berätta för dem att din fritid är viktig och att ditt liv består av mer än arbete. Gå på de möten som Pappers anordnar, berätta också för dina representanter där, stå upp för din åsikt.

Ju fler det kommer på medlemsmöten desto tydligare blir det vad vi vill. Den fackliga styrkan byggs just så.

Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Märket är en urvuxen tvångströja

Vi har länge varit kritiska mot att vårt inflytande är för litet i processen inför avtalsrörelsen. LO måste enas om en bredare modell för lönenivåerna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

Det är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Då och då blixtrar sorgen till

Saknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Ta hand om de nya på jobbet”

Jag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Nytt år – och en ny tvär högergir

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.