Industriarbetarnas tidning

Det här behöver du ha koll på om pensionen

5 december, 2019

Skrivet av

Satsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker Kristina Kamp på Min Pension. Det är också bra att hålla koll på vad du har för tjänstepension.

Så fungerar tjänstepensionen för privatanställda arbetare

För årsinkomster upp till 483 000 kronor om året (2019) betalar arbetsgivaren in motsvarande 4,5 procent av lönen. För högre inkomster betalas det in 30 procent, för att kompensera för att man inte får någon allmän pension för de beloppen. Pengarna betalas in från att du fyller 25 tills att du fyller 65.

3 viktiga saker att tänka på enligt Kristina Kamp

*Du bör veta om du har tjänstepension och vad den heter.

*Tänk på att alla år räknas, det är bra med många arbetsår.

*Du kan gå in och kolla din egen pension och räkna. Det ser väldigt olika ut vilken ekonomi du har och vilket liv du har. Du bör anpassa pensionen efter ditt liv, vad behöver just du?

När unga börjar jobba har de långt till pension – är de ens intresserade av att tänka på det?

– Jag pratar med mycket ungdomar. Det är mycket snack om pensioner även bland dem. De har kanske hört att de måste jobba till 75, det är klart de reagerar.

Vad ska den som är ung och ny i arbetslivet tänka på?

– Det viktigaste är att tjäna mer än cirka 20 000 kronor på ett år. Det kan ju en sommarjobbare komma upp i om man har tur. Då får du nämligen betala skatt. Det kanske inte verkar så kul, men det betyder att du får inbetalningar till den allmänna pensionen. Upp till ungefär en årslön på 100 000 kronor får du faktiskt mer inbetalt till pensionen än vad du betalar skatt.

– En annan sak är att våga fråga om tjänstepension. Det spelar roll vilket jobb du har. Är du anställd av kommunen får du till exempel inbetalningar innan redan du fyller 25.

– Vill man göra överkurs tar man reda på vad tjänstepensionen heter. Då kan du googla och få reda på mer. Det är bra att känna till att om du byter jobb kan du också byta tjänstepension.

– Vill du bli youtuber får du däremot ingen pension. I dag finns det många som har så kallad ofrivillig F-skattsedel – man vill ha en anställning men får i stället driva sitt eget företag. Då är det ingen som betalar in pension åt dig.

Många jämställer pension och sparande, men det är inte samma sak. Sparande tar slut. Pension ska räcka livet ut.

Hur viktig är tjänstepensionen?

– Om du har inkomster runt 30 000 kronor kommer den att utgöra 25-30 procent av den totala pensionen. Om du tjänar mer, över 40-45 000 i månaden, utgör den betydligt större andel, kanske hälften, eftersom du får mer inbetalningar för högre inkomster.

Privatanställda under 25 år får inga inbetalningar till tjänstepensionen, bör de kompensera för det på något sätt?

– Jag tycker inte det. Tjänstepensionen är trots allt bara 4,5 procent av inkomsten. Det kanske är någon tusenlapp i månaden som arbetsgivaren betalar in. Din pension står inte och faller med de pengarna. Men det är ju surt ändå. Man tycker att det är på tiden att ta bort gränsen även för privatanställda.

– Det finns ju egentligen inte längre något pensionssparande. Däremot är det alltid bra att spara – spara till en lägenhet eller något annat. Men till pensionen, nej, den tiden kommer.

Vad är det vanligaste missförståndet om pensioner?

– Att alla tror att de måste spara så mycket själv. Och att spareffekten är så stor. Du får faktiskt väldigt mycket inbetalat till pensionen genom den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Därför är det viktigare att jobba många år.

– Många jämställer pension och sparande, men det är inte samma sak. Sparande tar slut. Pension ska räcka livet ut. Man kan ta ut tjänstepensionen så den räcker hela livet.

– Viktigare än att spara är att ha en lön, jobba länge och ha en tjänstepension.

Om man har en årsinkomst över 7,5 inkomstbasbelopp betalar arbetsgivaren in mer i tjänstepension. Det innebär en månadslön på drygt 40 000, något som få industriarbetare har. Däremot kan det hända att man kommer upp i det enstaka månader, på grund av skifttillägg, övertid osv. Betyder det att de får högre tjänstepension den månaden?

– Nej, eftersom man räknar på årslönen. Det här är en orättvisa mellan arbetare och tjänstemän. För tjänstemän räknas tjänstepensionen månadsvis, medan för arbetare räknar man årslönen. Därför får arbetare, till skillnad från tjänstemän, inte mer inbetalningar om de har hög lön en enstaka månad, om årslönen totalt inte är så hög.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Pension är en ungdomsfråga”

Alla ska omfattas av SAF/LO-pension. Det menar Pontus Georgsson, avtalsansvarig på Pappers. Pensionsfrågan kommer att vara het under vårens avtalsrörelse.

Så snuvas unga på pension

Så snuvas unga på pension

Tvåtusen kronor i månaden. Så mycket förlorar du på att arbetsgivarna betalar in pensionspremien först från det år du fyller 25. Det visar siffror som DA tagit fram.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skattesmäll för 65-åringar – ”Man får leva på nudlar”

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år. ”Pengarna räcker inte, jag går back varje månad”, säger han.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.