”Är du under 35 – vi behöver dig!”
Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika. Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten.
Så har vi lämnat helger och ledighet bakom oss. Framför oss ligger ett nytt decennium som ett oskrivet blad. Det är inte lätt att spana ett helt decennium men det närmaste året kan vara värt ett försök.
För svensk fackföreningsrörelse ligger två riktigt stora utmaningar nära i tiden. Först ska det förhandlas nya kollektivavtal för närmare tre miljoner löntagare. Det är ett kraftprov för såväl arbetsgivar- som fackförbund, men framförallt är det en ordentlig värdemätare på den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Strax före jul växlades det avtalskrav med våra motparter. Förutom frågan om löneökningar så kommer matchen att stå om makten på arbetsplatsen. Arbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet lyser igenom på alla våra avtalsområden.
För industrin (och de allra flesta av GS medlemmar) vet vi runt månadsskiftet mars/april hur kraftmätningen faller ut.
Därefter väntar de nu pausade förhandlingarna om trygghet och omställning. Före jul var det mycket uppståndelse kring den avsiktsförklaring som lade grund för de frågor som ska diskuteras när förhandlingarna återupptas efter avtalsrörelsen. För den som är intresserad av hur GS ställt sig i processen hittills rekommenderar jag vår hemsida.
På bordet ligger bland annat frågan om hur ett nytt anställningsskydd ska se ut. Det är sprängstoff i sig. Lägg därtill att en statlig utredning arbetar med frågan parallellt. I förhandlingarna ska också frågan om bättre omställning, kompetensutveckling och A-kassa diskuteras.
Hur dessa förhandlingar ska sluta är väldigt svårt att förutse. Det är komplicerade frågor fyllda med intressemotsättningar. En förhandlingsuppgörelse är dessutom beroende av att staten möter upp med lagstiftning som matchar vad parterna kommit överens om.
Klart är ändå att vi är i skriande behov av att lösa dessa frågor. Ibland framställs det som om det är facket som pressats in i förhandlingarna av glupska arbetsgivare eller att regeringen tvingat oss till förhandlingsbordet via januariöverenskommelsen.
Det är helt enkelt inte sant. Det är vi som begärt förhandlingarna. Analysen grundar sig på att nuvarande lagstiftning inte klarar av att hantera dagens arbetsmarknad, vilket drabbar alltför många löntagare. Vår utgångspunkt är helt enkelt att stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden.
Detta är två utmaningar som kommer att uppta mycket av den fackliga agendan under kommande år. Om vi ska kunna leverera detta krävs det två saker. Vi måste hålla hög organisationsgrad i facket och vi måste hålla ihop. Klarar vi bara det så kommer det att ordna sig.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.