Industriarbetarnas tidning

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

31 januari, 2020

Skrivet av

Sjukförsäkring Begreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

Efter att butiksanställda Ing-Britt Vikström blev sjukskriven tvingades hon driva sitt ärende hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen för att få rätt till sjukpenning.

Försäkringskassan menade att hon var frisk nog att ta ett arbete där hon inte behövde använda sina händer i någon större utsträckning. De ansåg att ett sådant arbete var normalt förekommande och att hon därför inte hade rätt till ytterligare sjukpenning efter 180 dagar.

Men Högsta förvaltningsdomstolen delade inte myndighetens bedömning. Ing-Britt Vikström hade rätt till sjukpenning, menade domstolen, eftersom de allra flesta arbeten ställer krav på att händerna kan användas.

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

Domen blev vägledande för hur begreppet normalt förekommande arbete ska förstås och användas. Ändå kvarstod många frågor. Mot vilket eller vilka arbeten är det egentligen arbetsförmågan prövas? Kritiker menar att Försäkringskassan bedömer sjukskrivna mot en fiktiv arbetsmarknad – inte mot arbeten som faktiskt finns.

Bland annat därför gav regeringen Claes Jansson uppdraget att utvärdera sjukförsäkringen för snart två år sedan. Och på fredagen presenterade han ett förslag på hur normalt förekommande arbete kan förtydligas.

– Vi föreslår en lagändring. Att bedömningarna efter dag 180 ska göras mot angivet normalt förekommande arbete. Med angivet menar vi en yrkesgrupp, sade han på en presskonferens.

– Den försäkrade förstår inte mot vilket arbete hen har fått sin arbetsförmåga bedömd. Det saknas också utredning: vilka arbeten bedöms den försäkrade kunna utföra med normal prestation utan anpassning eller endast ringa?

I dag är andelen avslag av sjukfall som är längre än 179 dagar över 25 procent. ”2018 handlar det här om nästan 19 000 personer”, sade Claes Jansson på presskonferensen.
Foto: Regeringskansliets webbsändning

Han påpekade att det handlar om att bedöma arbetsförmågan i relation till en yrkesgrupp, inte ett särskilt arbete eftersom detta skulle orsaka andra problem.

– Pekar man ut ett konkret arbete skulle andra faktorer än de medicinska behövas tas hänsyn till. Det skulle kunna vara, till exempel, utbildning eller om ett arbete finns tillgängligt.

Robert Sjunnebo, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd, har länge ifrågasatt Försäkringskassans tolkning av begreppet normalt förekommande arbete.

– Vi tycker att det är ett väldigt bra förslag. Det är något vi har riktat väldigt stark kritik mot under lång tid. Att man inte behöver berätta vad det är för typ av arbete man tänker på när man avslår sjukpenningen, säger han.

– Nu tvingas både domstolar och Försäkringskassan, om förslaget blir verklighet, att förhålla sig till en konkret och faktiskt arbetsmarknad.

Finns det ett jobb åt Ing-Britt?

En kommentar till “Utredare: Förtydliga normalt förekommande arbete

  • Ja där satt den! Vanligt förekommande på arbetsmarknaden, vilken mening. Men det finns fler sådana obehagliga maktmeningar och utövande av ordbajseri.

    Smaka på denna lydelse: Vi påstår att du kan jobba som innesäljare, men din faktiska lön/ersättningen hämtar vi från internet och tabellen visar att du har 100.000 kronor lägre årsinkomst och den använder vi för att du inte skall få den faktiska ersättningen som är för hög enligt myndigheten.

    Så kan det låta när man överklagar sjukpenningen eller vilken annan förmån som helst man betalat skatt för. Och det heter faktiskt försäkring och ingenting annat!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

”Försäkringskassan måste utgå från verkligheten”

”Försäkringskassan måste utgå ifrån en faktisk arbetsmarknad för att ge den försäkrade de verktyg som krävs. I denna fråga borde det inte finnas några politiska motsättningar. Dagens regler drabbar såväl rik som fattig”, skriver Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. 

Hon tar striden för din sjukpenning

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Lång kamp för ett erkännande

Lång kamp för ett erkännande

Företaget sa att det inte var deras fel att hon blev sjuk. Jaana Isaksson kämpade i tre år för att motbevisa dem.

Lång kamp för ett erkännande

Lång kamp för ett erkännande

Hon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

I dag kom domen som kan avgöra vem som får sjukpenning och inte. Ing-Britt Vikström fick rätt mot Försäkringskassan. ”Det är ofattbart nästan”, säger hon.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

”Det finns en risk för rättsosäkerhet”

Utbrända och stressade människor riskerar att gå miste om sjukpenning på grund av dåliga förutsättningar för läkare och otydliga regler, hävdar Riksrevisionen i en ny granskning.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.