”Vår bransch tål fyra procent”
Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.
Industriarbetarnas tidning
Avtal 2020.Isen är nyspolad och alla är taggade. Här är de stora frågorna som fack och arbetsgivare kämpar om.
Pappers kräver ett lönelyft på 4 procent, plus en låglönesatsning. Övriga förbund inom LO kräver 3 procent och låglönesatsning. Verklighetsfrånvänt och alldeles för högt, anser arbetsgivarna som helst inte vill se några kostnadsökningar alls.
Arbetsgivarna vill se lägre ingångslöner, medan facken kräver att de höjs lika mycket som alla andra löner.
Facken kräver individgarantier så att alla får en höjning. Det vill arbetsgivarna slippa.
IF Metalls största motpart Teknikföretagen, kräver att löneökningarna ska kunna avtalas bort lokalt.
Samtliga arbetsgivare i industrin kräver bättre möjligheter att variera arbetstiden efter produktionens behov. Några vill även höja övertidstaket i avtalen.
De möts av motsatta krav från facken, som vill öka medlemmarnas inflytande över sin arbetstid. Olika förbund har olika krav, bland annat sänkt övertidstak från IF Metall och förlängd varseltid vid ändrad arbetstid från GS.
Facken kräver mer pengar till deltidspensionen så att äldre medlemmar har råd att gå ner i tid.
Som ensamt förbund kräver Pappers både högre avsättning till deltidspension och utökad arbetstidsförkortning (ATK). Pappers vill också att övertidskomp läggs till ATK-banken. Likaså kräver man att den så kallade femårsregeln tas bort, eftersom den missgynnar nyanställda då de bara har pension att välja på de första fem åren.
Inom GS kan i dag många välja mellan att ta ut sin ATK som ledig tid, pensionspremier eller pengar. Arbetsgivarna vill begränsa valet, och skulle helst se att timmarna omvandlas till pensionspremier.
Facken kräver bättre arbetsanpassning och rehabilitering av sjukskrivna. I dag riskerar sjuka eller skadade medlemmar att sägas upp, enligt facken.
Därutöver vill Pappers införa en partsgemensam arbetsmiljöutbildning.
Frågorna om pension och försäkringar är viktiga för facket. Men kraven är inte gratis. Kostnader för förslag som går igenom tas från löneutrymmet, och löneökningarna blir antagligen lägre.
Föräldralediga ska inte missgynnas i yrkes-, löne- och karriärutveckling, anser facken och kräver till exempel kartläggning av utbildningsbehov efter ledighet.
De kräver också bättre kontroll av att premierna för avtalspensionen betalas in samt stärkt skydd mot sexuella trakasserier på jobbet.
Om du har kollektivavtal betalar arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension, men bara om du har fyllt 25 år. LO vill ta bort eller sänka 25-årsgränsen. De vill också att premierna ska betalas in varje månad, och inte som nu en gång om året.
Har du kollektivavtal har du också en rad försäkringar om du blir skadad, sjuk eller arbetslös. I årets avtalsrörelse vill LO förbättr-a villkoren i flera av dem. Bland annat så att det ska bli lättare att få ersättning för en arbets-sjukdom, och att fler som skadats av asbest ska få ersättning.
Jag hoppas att man lyssnar på medlemmarna och ser till att detta syns och hörs.
Sedan vill man ju att arbetsskadeförsäkringen blir så mycket bättre än vad den är nu, idag. För detta kommer aldrig med i förhandlingar eller i andra sammanhang heller för den delen.
Jag vill ha ett sammanhang och en helhetssyn på avtalsförhandlingarna där ingenting skall läggas åt sidan.
Helheten är viktigast.
Läs gärna om budkavlen om LAS längre ner på sidan.