När spänningen måste vara lagom
När spänningen måste vara lagom
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika När allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.
Det var alltid lika spännande när katalogen från Ellos damp ned i brevlådan i mitt barndomshem på 1960-talet. Än mer spännande var det att bläddra i kompisens katalog från Clas Ohlson. Sedan gå till brevlådan med beställningen och vänta på att prylarna skulle levereras inom några dagar. Rena julafton!
Jag drog mig till minnes känslan när jag i början av december lyssnade på nyheterna om strejken vid Amazons lager i Tyskland. Påpassligt nog i samband med Black Friday. Gott arbete existerar inte till lågpris, konstaterade företrädaren för facket Verdi.
Den tekniska skillnaden mellan mitt 60-tal och nu är att vi stoppat in ett ”e” före handel, som i e-handel. Digitaliseringen har satt sitt grepp även i denna näringsgren. För mig som konsument är skillnaden liten genom att kupongen postas digitalt i stället för i den gamla brevlådan.
Den stora skillnaden ligger i hur företagen kan lägga upp sitt arbete och sin logistik. Till det bättre för företaget. Eller till det sämre för de anställda som helt uppenbart var fallet med Amazon.
Digitalisering är inget annat än att vi i dag kan hantera extremt stora datamängder för många olika ändamål. Ungefär som elektricitet som kan ge ljus, driva motorer och så vidare.
Industrin har kommit långt i sin digitalisering, även om många även fortfarande larmar om att vi ligger efter. Snart kommer exempelvis självkörande fordon att göra gruvindustrin säkrare.
Inom kort ska jag lämna förslag till regeringen om hur så kallad välfärdsteknik ska kunna få en bredare användning inom äldreomsorgen. Hittills har det mest handlat om digital tillsyn på natten, elektroniska lås och gps-teknik.
I en inte alltför avlägsen framtid kommer ny teknik göra det möjligt att bryta ned våra konstlade gränser mellan sjukvården och omsorgen så att till exempel onödiga sjukhusbesök kan undvikas.
Vi kommer som äldre att få tillgång till en rad olika hjälpmedel för att stärka vår självständighet när många av de naturliga kroppsliga funktionerna sviktar. Och rätt upplagt kan hela äldreomsorgen få ett välbehövligt lyft inte minst som arbetsplats för alla som ingår. Allt självklart under förutsättningen att de som ska använda tekniken också är delaktiga i utvecklingen.
Om Amazon skulle bli vägvisare för hur digitaliseringen kan användas för att utmana fackliga rättigheter och miljö måste vi hitta andra lösningar som är demokratiskt förankrade och förståndigt använda.