Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

12 februari, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

LEDARE Det är bra att arbetslivskriminaliteten hamnat på den politiska dagordningen. Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg. Men också att skyddsombuden får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

De växande problemen med arbetslivskriminalitet och en arbetsmarknad som påminner om Vilda Västern har äntligen kommit högt upp på politikernas dagordning. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark skriver på debattplats i Dagens Arbete om att samarbetet mellan myndigheterna måste bli bättre.

Redan 2018 fick åtta myndigheter – däribland Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten – i uppdrag att stävja den osunda konkurrensen och bekämpa kriminella företag. Myndigheterna skulle göra direkta kontroller och utfärda sanktioner. Det har visat sig ganska effektivt. Och nu vill arbetsmarknadsministern utreda hur detta myndighetsgemensamma arbete kan bli ännu bättre och framförallt fortsätta.

Det är utmärkt. Allt för länge har regeringens politik på detta område haft för mycket av ”stuprörstänk”, där de olika departementen och dess myndigheter inte har samverkat och ingen har tagit helhetsgreppet.

I den nystartade podden Jobbet, som görs gemensamt av Aftonbladet och Dagens Arbete, erkände arbetsmarknadsministerns statssekreterare Roger Mörtvik att det har rått en bristande helhetssyn på denna komplicerade fråga om arbetslivskriminaliteten.

I Norge har man arbetat på ett helt annat sätt och kommit längre än i Sverige, något som vår reporter Elinor Torp skrivit om tidigare. Men desto bättre nu att den svenska regeringen – och dess samarbetspartier Liberalerna och Centern verkar inse att det måste bli ordning och reda på arbetsmarknaden med alltifrån bättre regelverk för arbetskraftsinvandring till hårdare kontroller mot fuskande och kriminella företag. Det framväxande Skuggsamhället är en grogrund för både gängkriminaliteten och den växande rasismen, som Januaripartierna vill bekämpa.

En viktig del i att komma tillrätta med ”Skuggsamhället” är att skyddsombuden kan slå larm mot de usla arbetsmiljöerna. Här är frågan om de regionala skyddsombudens möjligheter att komma in på arbetsplatser där det inte finns fackliga medlemmar oerhört viktig. För det är ofta på sådana arbetsplatser som utnyttjandet av migrantarbetare och annan arbetskraft är som störst. Här var statssekreterare Mörtvik mer svävande när han pressades i podden Jobbet. Han kunde inte säga när det utlovade förslaget om att ge RSO:na tillträdesrätt kommer att läggas från regeringens sida.

Det är oroväckande. Redan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson utlovade att ett sådant förslag skulle komma. Sen har det politiska landskapet förändrats och Sverigedemokraterna som helt vill avskaffa denna skyddsombudsmodell har flyttat fram sina positioner. Nu måste Centern och Liberalerna inse att det är avgörande att värna de regionala skyddsombudens möjligheter att komma in på arbetsplatser för att arbetet mot usla arbetsmiljöer och dödsolyckorna ska kunna fungera.

Januaripakten är i grunden ett försvar för det öppna samhället där arbetskraftsinvandringen är en del – just därför bör de partier som vill värna detta samhälle mot nationalistiska och protektionistiska krafter ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten som i sig hotar både människovärdet och marknadsekonomin. Januaripartierna gör klokt i att gå i bräschen för ordning och reda på arbetsmarknaden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.