Industriarbetarnas tidning

Kända skomärken döljer lädrets ursprung

18 februari, 2020 - 13:18

Skrivet av

Filippa K, Acne studios och Rizzo skor redovisar inte öppet från vilka fabriker lädret till deras skor kommer. Det framkommer i en rapport från Fair action.

– Jag är förvånad över Filippa K som annars har så hög svansföring på hållbarhetsområdet, säger Nina Wertholz, projektledare på Fair Action.

Fair action har granskat åtta företag som säljer skor och kommit fram till att hemlighetsmakeriet när det gäller lädertillverkningen är stor.

– Det är en av världens mest förorenande industrier. 90 procent av garvningen görs med krom som kan utvecklas till sexvärdigt krom som kan orsaka cancer, säger Nina Wertholz.

I garveriprocessen används stora mängder kemikalier som riskerar att förgifta grundvatten, jordbruksmark och luft. Garveriarbetarna som bearbetar skinnen saknar ofta skyddsutrustning, vilket kan leda till hälsoproblem som eksem, andningssvårigheter och cancer.

Enligt Fair actions rapport så redovisar inte Filippa K, Acne studios och Venue retail group (som äger Rizzo och NK skor) öppet i vilka fabriker lädertillverkningen av deras skor sker. Och de planerar heller inte att börja göra det under 2020.

– För att företagen ska vara trovärdiga med sina höga svansföring inom hållbarhet är det centralt att de är öppna med vilka leverantörer de har, säger Nina Wertholz. Företagen måste kunna granskas och hållas till svars för arbetsvillkoren och miljöpåverkan i produktionen.

Vagabond shoemakers och Skofabriken Kavat sticker ut i undersökningen. På sin hemsida redovisar de öppet företagsnamn och adress på garverier som de använder. Skofabriken Kavat valde att publicera läderfabrikerna i samband med publiceringen av granskningen.

Nilson group som äger koncept som DinSko, Skopunkten, Radical sports, Nilson shoes, Scorett och Eurosko publicerar viss information om fabrikerna, men adresser saknas.

– Vi hoppas att den här granskningen ska puffa branschen i rätt riktning. Fyra av de skoföretag vi granskat tidigare har tagit steg framåt, säger Nina Wertholz.

Miljökatastrofen som flyttade

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Miljökatastrofen som flyttade

Miljökatastrofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud. 

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Granskningen i korthet: Indiska Aditya Birla köpte svenska Domsjö. Men när massan som produceras där blir till viskos i Indien görs det med kemikalier som är farliga för både människa och miljö.

Livsfarligt arbete i viskosfabriken

Livsfarligt arbete i viskosfabriken

Mukesh Pant var bemanningsanställd i den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. En smutsig och hård arbetsmiljö. ”Jag har sett arbetskamrater svimma på jobbet”, säger han.

Miljökritiken mot fabriken – hot om nedstängning

Miljökritiken mot fabriken – hot om nedstängning

Lokala miljömyndigheten hotade att stänga den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. Boende säger att fabrikens vatten- och luftföroreningar gjort dem och deras barn sjuka.

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

”Fabriken förorenar inte floden”

”Fabriken förorenar inte floden”

Företaget har alltid följt lagar och föreskrifter, säger hållbarhets­chefen Surya Valluri.  

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.