Industriarbetarnas tidning

Skydds­ombuden kan få kontrollera fler arbetsplatser

20 februari, 2020

Skrivet av

(Uppdaterad) Regeringen föreslår att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser med kollektivavtal. Förslaget är ett försök att öka kontrollerna av arbetsplatser med många utstationerade arbetare.

Förslaget presenteras i en debattartikel på DN Debatt av Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister, Marie Nilsson, ordförande för IF Metall och Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

”Vi anser att de regionala skyddsombuden bör få möjlighet att besöka fler arbetsställen. Därför föreslår regeringen att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal.”

– Vi tycker att detta är jättebra. Nu kommer vi förhoppningsvis att kunna kontrollera säkerheten på ett större antal arbetsplatser, säger Lars-Olov Eriksson, regionalt skyddsombud på GS avdelning 11, Värmland-Dalsland.

De regionala skyddsombuden får i dag inte verka på arbetsplatser som saknar medlemmar i facket eller har en egen skyddskommitté.

”Kravet om minst en anställd har lett till att det finns företag som har kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får tillträde. Det här är särskilt vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare”, skriver artikelförfattarna.

– Det är en jätteviktig fråga och ännu ett steg i rätt riktning för att få stopp på döden på jobbet. Jag tycker att alla har rätt till en säker arbetsplats oavsett om man är med i facket eller inte, säger Linda Forså, regionalt skyddsombud och arbetsmiljöansvarig på IF Metall Sörmland.

Hon säger att förslaget kommer att underlätta de regionala skyddsombudens arbete framöver. Niklas Landstedt, regionalt skyddsombud på Byggnads Öst, är också starkt positiv till att regeringen nu agerar i frågan.

– Det här har vi efterfrågat länge, det blir bättre för den enskilde och för alla företag i förlängningen, säger han.

Som regionalt skyddsombud har han dagligen sett hur säkerheten åsidosätts på byggarbetsplatser, särskilt på dem som har utstationerad arbetskraft och låg organisationsgrad.

Läs också Ledare: Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

– Om vi kommer till en arbetsplats med tre olika entreprenörer, där två av dem har medlemmar hos oss, kan vi ställa krav på de två och rädda liv. Men om den tredje entreprenören saknar medlemmar kan vi inte agera mot dem, säger han och fortsätter:

– I slutändan är det ofta utstationerad arbetskraft som blir drabbad.

Nu ska lagrådet granska förslaget innan det kan bli aktuellt för regeringen att lämna en proposition till riksdagen.

– Det här handlar förstås ytterst om att undvika arbetsplatsolyckor och dödsfall i arbetslivet. Men det handlar också om att skapa lika spelregler för alla företag som har kollektivavtal, säger Eva Nordmark på en pressträff på torsdagen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Regeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

”Saboterar ett bra system”

”Saboterar ett bra system”

LO-utredaren Sten Gellerstedt hävdar att Svenskt Näringslivs förslag om att skilja facket från skyddsombuden saboterar ett väl fungerande system, och reducerar skyddsombuden till ”ordningsmän för arbetsgivarna”.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

Anklagelser om partiskhet upprör utredare

Anklagelser om partiskhet upprör utredare

Frågan om de regionala skyddsombuden har länge varit infekterad. Men när remissvaren på den senaste utredningen nu kommit in reagerar till och med utredarna på det hårda tonläget.

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.