Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Syna SD i sömmarna

19 februari, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Ledare SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknadsområdet. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sverigedemokraterna har skjuts i opinionen. Det beror på många olika saker där missnöjet med rådande regeringspolitik förstås är en förklaring. Men större betydelse har nog det faktum att M och KD öppnade famnen för SD och släppte in dem i den politiska värmen. Därmed överskreds den anständighetens gräns som tidigare har upprätthållits av även borgerliga politiker.

Det är ett politiskt haveri av stora mått för framför allt Moderaternas Ulf Kristersson som i valrörelsen 2018 bedyrade att hans parti aldrig någonsin skulle samarbeta med högerextrema SD.

Tyvärr påminner mönstret om hur konservativa partier har gjort både historiskt och i nutid runtom i Europa, där de antingen i tron att de skulle kunna domptera högerextremisterna eller i panik över väljarflykten börjat samarbeta med dem. Det leder bara till att extremisterna normaliseras och får ökat stöd. Människor röstar på originalet, inte på kopian.

Sverigedemokraterna är inga politiska duvungar – de har skolats parlamentariskt i decennier genom allt från kyrkofullmäktigeförsamlingar till kommunala nämnder. Nu har partiet dessutom suttit i riksdagen i över åtta år. Partiledaren Jimmie Åkesson har i särklass längst bakgrund som partiledare av alla de nuvarande partiledarna.

SD måste därför tas på allvar och synas politiskt inte bara i sina hjärtefrågor som ”stoppa invandringen” utan på alla politikområden. Deras nationalkonservativa politik får nu genomslag lokalt.

I de kommuner i Skåne där SD styr uppvisas en skrämmande inskränkt politik som på många sätt hotar yttrandefriheten och konstnärliga friheten. Från Hörby kommer larm om att skolrektorer hotas av kommunledningen till tystnad. Samtliga förvaltningschefer har sagt upp sig eller fått sparken sedan SD kom till makten 2018. I Sölvesborg fick bibliotekschefen nog och sade upp sig.

På riksplanet är det budgetmotionen som talar sitt tydliga språk. I Ekots lördagsintervju nyligen fick SD-ledaren Jimmie Åkesson frågan om hur de som står längst från arbetsmarknaden ska bli hjälpta när anslagen till Arbetsförmedlingen tas bort. Åkesson hävdade med emfas att radioreportern hade fel trots att hon citerade direkt ur SD:s budget. Faktum är att SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknadsområdet.

Etableringsersättningen ska helt försvinna och den aktiva arbetsmarknadspolitiken pressas ned till ett minimum. De regionala skyddsombuden ska tas bort. Fackens inflytande minska. A-kassan ska förstatligas.

Gå aldrig på idén att SD skulle vara ett arbetarvänligt parti.

2 kommentarer till “Syna SD i sömmarna

  • Bortsett från Åkessons okunnighet om sakfrågorna är detta en total attack mot arbetsmarknadsområdet. SD är liksom övriga högerpartier arbetarfientligt. Där vinst är moroten är arbetaren förlorare.

  • Är inte sverigedemokraterna skapat av en arbetarfientlig och felaktig politik under många år, som håller på att bryta sönder landet (…) Blir det inte lite motsägelsefullt att angripa det man själv skapat !?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.