Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns.

Den fackliga tankesmedjan Futurion har tagit fram en forskarrapport som undersöker fackföreningsrörelsens påverkan på samhälls- och privatekonomi. Resultatet är verkligen tankeväckande.

Tar man bort facket ur den svenska ekvationen så skulle löntagarna förlora 5 000 kronor varje månad. Lägg där till att inkomstklyftorna skulle öka dramatiskt.
En annan effekt skulle vara att det skulle växa fram nya låglönejobb som i dag inte bär sig på grund av kollektivavtalens minimilöner.

Den här forskarrapporten är intressant på grund av det omvända perspektivet, vad skulle hända om facket inte fanns? Vi inom fackföreningsrörelsen brukar prata om värdet av det fackliga medlemskapet och i det avseendet tycker jag att den här rapporten hjälper till att förtydliga värdet.

Det är klart att det också finns en glidande skala här. Att fackets inflytande skulle försvinna totalt är väl närmast en hypotetisk utgångspunkt. Det intressanta är snarare hur viktigt det är för att fackföreningsrörelsen upprätthåller hög legitimitet.

Om svensk fackföreningsrörelse fortsätter att tappa i organisationsgrad kommer också värdet av det fackliga medlemskapet att sjunka. Det blir helt enkelt svårare att teckna starka kollektivavtal.

Självklart måste alla fackförbund jobba hårt för att driva frågor som är relevanta för medlemmarna och leverera lösningar som stärker människor på arbetsmarknaden. Frågan är bara om vi behöver söka med ljus och lykta över nya landvinningar när det är så mycket grundläggande värden som står på spel?

Enkelt uttryckt, vi måste få fler löntagare att tycka att den fackliga medlemsavgiften är en rimlig försäkran för bra löneutveckling och andra villkor på arbetsplatsen. Det är därför jag tycker Futurions rapport är så viktig. Den visar svart på vitt vad du får för din medlemsavgift.

En av de vanligaste förklaringarna till att välja bort facket är att det är för dyrt. Det är en förklaring som inte håller måttet. Om alla skulle tycka att det är någon annans ansvar att hålla uppe fackets organisationsgrad så kostar det oss alla 5 000 i månaden. De tusenlapparna skulle i stället hamna hos kapital-ägarna. Det känns väl som en dålig prioritering?

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att förvalta det fackliga värdet. Därför måste vi lyfta denna diskussion på våra arbetsplatser. Det är för dyrt att hålla tyst om.

Läs mer: Krönikor | Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö

1Kommentarer

Tobias:

Om man vill få nya medlemmar eller behålla gammla, så borde man se över sin egen skuld i detta. I synnerhet när facken/fackliga rörelsen köpslår med arbetsskadeförsäkringen när man värvar medlemmar ute på golvet.
Man talar med kluven tunga! Många som skadats på jobbet litade på att villkor och försäkringar gällde när det väl kom till saken i försäkringarna. Detta har kanske föräldrar eller äldre kollegor påtalat till den yngre generationen som drar öronen åt sig när dem hör att man skriver på fackligt medlemskap in blanco och inte vet om försäkringarna gäller vid olycksfall, arbetslöshet eller annan konflikt på arbetsplatsen?

Stödet och hjälpen man så fint pratar om, det existerar ju inte när det väl kommer till kritan. Det är kanske dags att lyssna på medlemmarna nu! För det är dom som betalar förbundens löner men det har man glömt bort vem man företräder.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

”Klockan har tickat länge – det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktie­utdelningar”

DEBATTDet är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

Vi som fortfarande tror på demokratin

KRÖNIKAMahmoud från Marocko och Håkan från ­Vällingby. Tillsammans räddar de liv, skriver journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. 

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

KRÖNIKADet gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

KRÖNIKAJag hoppas innerligt att arbetsgivarnas tokiga semesterkrav beror på otur i tänkandet, för vad blir annars nästa steg? Tvingad julledighet i mars eller påskledigt i december, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

2

Pengarna både finns – och inte

GÄSTKRÖNIKAKlart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

1

Konserten var som ett väckelsemöte

KrönikaKrönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

1

Det här borde väl alla chefer fatta

KrönikaAtt ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

1

Vi måste få slut på otryggheten

KrönikaI praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

KRÖNIKADet är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Amazon är arbetslivets skräckexempel

KrönikaNär allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Replokalen är en magisk plats

KRÖNIKAHur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Det är en jävla tur att det finns händiga människor”

KRÖNIKATill alla er händiga, som jobbar så att vi andra har en fungerande maskin att köra eller en travers att åka i: I salute you, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Knarket i industrin

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

GÄSTKRÖNIKADet är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

KRÖNIKAI betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

När slutade jag vara svensk?

GÄSTKRÖNIKA | SVERIGEBILDENAtt det med tiden skulle bli vår lite mörkare hudfärg som skulle definiera oss fanns aldrig i våra vildaste fantasier, skriver IF Metallaren Emma Eriksson.

3

Den sanna berättelsen om en näthinne­avlossning

GästkrönikaEfter en akut ögonoperaration går det att dra några viktiga slutsatser om samhället vi lever i. Och om svenskans vackraste ord, skriver Dan Strängby.

2

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

KRÖNIKADet är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Häng med oss på avtalsäventyret!

KRÖNIKANågon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

1

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

KRÖNIKANågra håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Att bygga broar – inte murar

KRÖNIKAÄven om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

1

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Bekväma tider föder veka människor

KrönikaJag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Här är striderna vi måste utkämpa

KRÖNIKAVåra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

1

Jorden skadas och anställda skadas

KRÖNIKAGretas budskap gäller även i arbets­livet – det gäller att agera nu för att spara liv, skriver Peter Larsson.

Är det här verkligen liberal politik?

KRÖNIKAMan kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.