”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns.

Den fackliga tankesmedjan Futurion har tagit fram en forskarrapport som undersöker fackföreningsrörelsens påverkan på samhälls- och privatekonomi. Resultatet är verkligen tankeväckande.

Tar man bort facket ur den svenska ekvationen så skulle löntagarna förlora 5 000 kronor varje månad. Lägg där till att inkomstklyftorna skulle öka dramatiskt.
En annan effekt skulle vara att det skulle växa fram nya låglönejobb som i dag inte bär sig på grund av kollektivavtalens minimilöner.

Den här forskarrapporten är intressant på grund av det omvända perspektivet, vad skulle hända om facket inte fanns? Vi inom fackföreningsrörelsen brukar prata om värdet av det fackliga medlemskapet och i det avseendet tycker jag att den här rapporten hjälper till att förtydliga värdet.

Det är klart att det också finns en glidande skala här. Att fackets inflytande skulle försvinna totalt är väl närmast en hypotetisk utgångspunkt. Det intressanta är snarare hur viktigt det är för att fackföreningsrörelsen upprätthåller hög legitimitet.

Om svensk fackföreningsrörelse fortsätter att tappa i organisationsgrad kommer också värdet av det fackliga medlemskapet att sjunka. Det blir helt enkelt svårare att teckna starka kollektivavtal.

Självklart måste alla fackförbund jobba hårt för att driva frågor som är relevanta för medlemmarna och leverera lösningar som stärker människor på arbetsmarknaden. Frågan är bara om vi behöver söka med ljus och lykta över nya landvinningar när det är så mycket grundläggande värden som står på spel?

Enkelt uttryckt, vi måste få fler löntagare att tycka att den fackliga medlemsavgiften är en rimlig försäkran för bra löneutveckling och andra villkor på arbetsplatsen. Det är därför jag tycker Futurions rapport är så viktig. Den visar svart på vitt vad du får för din medlemsavgift.

En av de vanligaste förklaringarna till att välja bort facket är att det är för dyrt. Det är en förklaring som inte håller måttet. Om alla skulle tycka att det är någon annans ansvar att hålla uppe fackets organisationsgrad så kostar det oss alla 5 000 i månaden. De tusenlapparna skulle i stället hamna hos kapital-ägarna. Det känns väl som en dålig prioritering?

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att förvalta det fackliga värdet. Därför måste vi lyfta denna diskussion på våra arbetsplatser. Det är för dyrt att hålla tyst om.

Läs mer: Krönikor | Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö

1Kommentarer

Tobias:

Om man vill få nya medlemmar eller behålla gammla, så borde man se över sin egen skuld i detta. I synnerhet när facken/fackliga rörelsen köpslår med arbetsskadeförsäkringen när man värvar medlemmar ute på golvet.
Man talar med kluven tunga! Många som skadats på jobbet litade på att villkor och försäkringar gällde när det väl kom till saken i försäkringarna. Detta har kanske föräldrar eller äldre kollegor påtalat till den yngre generationen som drar öronen åt sig när dem hör att man skriver på fackligt medlemskap in blanco och inte vet om försäkringarna gäller vid olycksfall, arbetslöshet eller annan konflikt på arbetsplatsen?

Stödet och hjälpen man så fint pratar om, det existerar ju inte när det väl kommer till kritan. Det är kanske dags att lyssna på medlemmarna nu! För det är dom som betalar förbundens löner men det har man glömt bort vem man företräder.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Vi måste lära oss att hoppas på framtiden igen”

KrönikaUtan att förminska döden kan vi lära oss något viktigt av 1900-talets sjukdomshistoria: Att optimism – som politisk ideologi – är viktigt för att bygga framtiden, skriver historikern Henrik Arnstad.

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Gamla dängor ger oss trygghet

KRÖNIKAMat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

KrönikaEftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Arbetsrätten

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

KRÖNIKAI överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

5

Låt parterna ta hand om las

KRÖNIKAEn av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi måste få slut på otryggheten

KrönikaI praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

KRÖNIKAVarje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Krisstöd

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

KRÖNIKADigitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.

Är det Tom Cruise som räddar oss?

KrönikaDet finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

Vad är prislappen för folkhälsa?

KRÖNIKAMarknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Coronakrisen

Ensamheten är inte jämlik 

KRÖNIKACoronakrisen fungerar som ett förstoringsglas över känslor vi redan bär på. Ensamhet är inget naturtillstånd – vi kan organisera ett samhälle som inte splittrar oss, skriver Daniel Mathisen.

Dagarna då livet förändrades

KRÖNIKA”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktie­utdelningar”

DEBATTDet är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

När radion slutar funka

KRÖNIKADom som dräper oss har en sedelbunt där hjärtat borde sitta, skriver sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Vi som fortfarande tror på demokratin

KRÖNIKAMahmoud från Marocko och Håkan från ­Vällingby. Tillsammans räddar de liv, skriver journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. 

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

KRÖNIKADet gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

KRÖNIKAJag hoppas innerligt att arbetsgivarnas tokiga semesterkrav beror på otur i tänkandet, för vad blir annars nästa steg? Tvingad julledighet i mars eller påskledigt i december, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

2

Pengarna både finns – och inte

GÄSTKRÖNIKAKlart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

1

Konserten var som ett väckelsemöte

KrönikaKrönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

1

Det här borde väl alla chefer fatta

KrönikaAtt ha lite kul på jobbet gynnar inte bara tjänstemän, skriver Anneli Jordahl.

1

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

KRÖNIKADet är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Amazon är arbetslivets skräckexempel

KrönikaNär allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Replokalen är en magisk plats

KRÖNIKAHur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.