Han räddade sin arbetskamrat undan gasen
Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”
Industriarbetarnas tidning
10 februari, 2020
Skrivet av Elinor Torp
Tre av fyra som skadades i gasolyckan på Aspa bruk började i dag att jobba igen. Det var under ett reparationsarbete som den livsfarliga gasen läckte ut på massafabriken i Olshammar.
Utredningar genomförs nu av Arbetsmiljöverket, företaget och polisen. En åklagare är inkopplad på fallet för att se om det är ett arbetsmiljöbrott.
Sonny Johansson som är arbetsställets huvudskyddsombud har fått samtal från hela Sverige om vad som egentligen hände. Han får inte avslöja några detaljer, men säger att det var vid ett reparationsarbete som personalen andades in svavelväte.
– Det blockerar andningsorganen i höga doser. Vi har larmsystem som tjöt men de hann inte undan. När man tillverkar pappersmassa så blir det de här kemiska ämnena. På ett pappersbruk där massan har legat länge i en hörna så kan det lukta gammalt ruttet ägg. Därifrån bildas svavelföreningar, förklarar Sonny Johansson.
Som huvudskyddsombud på bruket är han med på ett hörn i utredningen. Utifrån vad företaget kommer fram till så ska åtgärder sättas in för att förhindra att olyckan är framme igen.
På måndagen återgick tre av de skadade till arbetet igen. Den fjärde som hölls nedsövd den första tiden med allvarliga skador är nu på benen, men kommer inte kunna jobba än på några veckor.