Vi växlar upp lönekraven
Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Varför förhandlar IF Metall med arbetsgivarna om trygghet och omställning – där lagen om anställningsskydd, LAS, ingår? Det är en fråga jag ofta får.
Svaret är enkelt. Vi måste få slut på otryggheten på våra arbetsplatser.
I praktiken omfattas många anställda inom industrin inte av turordningsreglerna. De som är inhyrda eller visstidsanställda ingår inte i turordningen även om de har varit på arbetsplatsen länge.
Även tillsvidareanställda som inte får kompetensutveckling saknar en verklig anställningstrygghet. De riskerar alltid att sägas upp vid arbetsbrist, oavsett anställningstid, om de saknar tillräckliga kvalifikationer för tjänsterna som blir kvar efter neddragningen.
Nästan 20 procent av de anställda i industrin är inhyrda eller visstidsanställda. Och nästan 7 av 10 av IF Metalls medlemmar har inte fått någon kompetensutveckling det senaste året.
Denna otrygghet måste vi komma till rätta med!
IF Metalls kongress har slagit fast att missbruk av visstidsanställningar, långa perioder av inhyrning och bristen på kompetensutveckling skapar otrygghet för medlemmarna på arbetsplatserna. Därför är det självklart för oss att delta konstruktivt i förhandlingarna mellan LO, PTK (tjänstemännens samverkansorganisation) och Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning.
Förhandlingar är alltid ett givande och tagande. Men vårt mål med förhandlingarna är att komma till rätta med osäkra anställningar och bristen på kompetensutveckling. Tryggheten ska helt enkelt öka för IF Metalls medlemmar.
I slutet av förra året enades LO, PTK och Svenskt Näringsliv om en avsiktsförklaring, alltså gemensamma utgångspunkter vi ska förhandla vidare om. Det är ett viktigt steg framåt. Avsiktsförklaringen innehåller tre viktiga saker:
Detta är självklart för oss som fackförening. I debatten har det ibland framställts som att vi skulle vara beredda att gå med på vad som helst. Det är givetvis fel.
Det är facken och arbetsgivarna, inte politikerna, som ska sätta spelreglerna
på arbetsmarknaden. I frågan om medlemmarnas trygghet i arbetslivet och på arbetsplatserna tänker IF Metall inte lämna walk over till politiken.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.