Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Juan Luis Jiménez Sánchez monterar en trampbil i VR. Scania har en avdelning som ägnar sig särskilt åt att ta fram nya tekniska lösningar.

Virtuell värld skyddar montörer

Säker teknik. VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet. Med datasimuleringar och tidiga mätningar kan brister i ergonomin upptäckas
flera år tidigare än förut.

Lars Hanson, ansvarig för Smart Factory Labs på Scania, står en bit bort med en mobiltelefon i handen. Om ingenjören Juan Luis Jiménez Sánchez lyfter på fel sätt eller håller armen i en skadlig vinkel lyser just den kroppsdelen gult eller rött på skärmen.
T-shirten som Juan Luis Jiménez Sánchez har på sig är utvecklad av forskare på bland annat universiteten KTH och KI i Stockholm. Med hjälp av tre sensorer – placerade i en ficka på vardera arm och i en ficka på bröstet – kan den beräkna vilken typ av belastning som han utsätts för och i vilken omfattning.

En app är kopplad till tröjan och visar resultatet direkt. Som en indikation på att han kan skada sig om han fortsätter att jobba på samma sätt.

Juan Luis Jiménez Sánchez sträcker sig efter stolen. Hans händer famlar. Först får han inte riktigt grepp om ryggstödet. När han lyckas lyfta stolen och montera den på trampbilen hör han någon ropa:

– Yellow!
– Red! Red!

Han fäster en skruv mitt på sätet och drar åt den ett par varv. Samma klumpiga rörelser, som om han inte riktigt var där.

– Yellow!

Så ser han en textremsa sväva i luften framför honom. ”Dra åt skruven tills den klickar”, står det på engelska. Han hämtar en skruvmejsel och drar åt den ordentligt.

Ett klick hörs.

– Let’s do it again.
– You are moving to fast.
– Really, try not to make it red.

På Scania i Södertälje används VR-glasögon tillsammans med smarta textilier för att testa nya konstruktioner och förbättra ergonomin för de anställda. Vad Juan Luis Jiménez Sánchez precis gjorde var bara ett test, en uppvisning av hur tekniken fungerar och vad den kan användas till.

”Red! Red!” betyder alltså att han gör något fel. Eller att konstruktionen inte är anpassad efter dem som ska arbeta med den. Kanske måste själva arbetsmomentet ses över?

– Det här är det nya som är på väg in. Man försöker testa alla aspekter. Många av de metoder vi använder i dag är ett resultat av forskningen, säger Lars Hanson.
verkstadsklubbens huvudskyddsombud Bo Luthin tror att den nya tekniken kan förbättra ergonomin för de anställda på Scania. Om den används på rätt sätt.

– Om man använder den för att utröna om en arbetsplats är ergonomisk eller inte och för att få syn på nya problem – absolut, säger han.

– Människan är gjord för att röra sig åt alla möjliga håll. Om jag bara ska röra mig rätt
utifrån en studie kan det blir fel i en annan ände.

Juan Luis Jiménez Sánchezgör ett nytt försök att montera stolen på trampbilen. Under tiden förklarar Lars Hansson varför den nya tekniken är så användbar.

– Tänk dig att VR-miljön finns tre år innan något fysiskt finns. Om ergonomer har klagat på att de inte får vara med tidigt nog, kan de nu vara med redan från början. Det kommer aldrig att bli exakt som verkligheten, men det är mycket bättre än att sitta på läktaren och vänta i fyra, fem år.

Forskare: Dags att införa gränsvärden

I dag saknas gränsvärden för ergonomisk belastning, trots att många sjukskrivs för just belastningsskador. Efter att ha mätt belastning under tre decennier kan ett par forskare föreslå nivåer för gränsvärden.

En tänkbar anledning till att det inte finns några lagstadgade gränsvärden är att det är svårt att fastställa några absolut gränser. Det menar Inger Arvidsson, docent i arbets- och miljömedicin på Arbets- och miljömedicin Syd.

– Den fysiska belastningen kan både vara för stor och för liten. Om man ser till gränsvärden för kemikalier eller buller, är det bästa att inte ha någon exponering alls, säger hon.

Tillsammans med andra forskare har hon kartlagt en rad yrken sedan 90-talet. Flera yrkesgrupper är i akut behov av minskad belastning, bland annat hotellstädare, byggarbetare och vissa industriarbetare. Lagstiftade gränsvärden skulle ge dem större möjligheter att påverka sin arbetssituation.

– I dag är det så mycket bedömningar och suddiga gränser när det gäller ergonomi. Så det går alltid att tråckla sig ur.

Läs mer: Arbetsmiljö | Arbetsskador | På golvet


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Rusning till att gå med i IF Metall

De två första dagarna i april fick IF Metall fler ansökningar om medlemskap än under hela januari.

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

MÖTE MED”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Coronakrisen

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

2

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

1

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

2

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktie­utdelningar”

DEBATTDet är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Foto: David Lundmark

Ett småskaligt hantverk

ÖgonblicketKlockan är 09.47 på Karlskrona lampfabrik.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

IF Metalls kongress skjuts fram

IF Metall skjuter upp sin kongress till sent i höst, beslutade förbundsstyrelsen på onsdagen.

Avtal 2020

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.