Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Juan Luis Jiménez Sánchez monterar en trampbil i VR. Scania har en avdelning som ägnar sig särskilt åt att ta fram nya tekniska lösningar.

Virtuell värld skyddar montörer

Säker teknik. VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet. Med datasimuleringar och tidiga mätningar kan brister i ergonomin upptäckas
flera år tidigare än förut.

Lars Hanson, ansvarig för Smart Factory Labs på Scania, står en bit bort med en mobiltelefon i handen. Om ingenjören Juan Luis Jiménez Sánchez lyfter på fel sätt eller håller armen i en skadlig vinkel lyser just den kroppsdelen gult eller rött på skärmen.
T-shirten som Juan Luis Jiménez Sánchez har på sig är utvecklad av forskare på bland annat universiteten KTH och KI i Stockholm. Med hjälp av tre sensorer – placerade i en ficka på vardera arm och i en ficka på bröstet – kan den beräkna vilken typ av belastning som han utsätts för och i vilken omfattning.

En app är kopplad till tröjan och visar resultatet direkt. Som en indikation på att han kan skada sig om han fortsätter att jobba på samma sätt.

Juan Luis Jiménez Sánchez sträcker sig efter stolen. Hans händer famlar. Först får han inte riktigt grepp om ryggstödet. När han lyckas lyfta stolen och montera den på trampbilen hör han någon ropa:

– Yellow!
– Red! Red!

Han fäster en skruv mitt på sätet och drar åt den ett par varv. Samma klumpiga rörelser, som om han inte riktigt var där.

– Yellow!

Så ser han en textremsa sväva i luften framför honom. ”Dra åt skruven tills den klickar”, står det på engelska. Han hämtar en skruvmejsel och drar åt den ordentligt.

Ett klick hörs.

– Let’s do it again.
– You are moving to fast.
– Really, try not to make it red.

På Scania i Södertälje används VR-glasögon tillsammans med smarta textilier för att testa nya konstruktioner och förbättra ergonomin för de anställda. Vad Juan Luis Jiménez Sánchez precis gjorde var bara ett test, en uppvisning av hur tekniken fungerar och vad den kan användas till.

”Red! Red!” betyder alltså att han gör något fel. Eller att konstruktionen inte är anpassad efter dem som ska arbeta med den. Kanske måste själva arbetsmomentet ses över?

– Det här är det nya som är på väg in. Man försöker testa alla aspekter. Många av de metoder vi använder i dag är ett resultat av forskningen, säger Lars Hanson.
verkstadsklubbens huvudskyddsombud Bo Luthin tror att den nya tekniken kan förbättra ergonomin för de anställda på Scania. Om den används på rätt sätt.

– Om man använder den för att utröna om en arbetsplats är ergonomisk eller inte och för att få syn på nya problem – absolut, säger han.

– Människan är gjord för att röra sig åt alla möjliga håll. Om jag bara ska röra mig rätt
utifrån en studie kan det blir fel i en annan ände.

Juan Luis Jiménez Sánchezgör ett nytt försök att montera stolen på trampbilen. Under tiden förklarar Lars Hansson varför den nya tekniken är så användbar.

– Tänk dig att VR-miljön finns tre år innan något fysiskt finns. Om ergonomer har klagat på att de inte får vara med tidigt nog, kan de nu vara med redan från början. Det kommer aldrig att bli exakt som verkligheten, men det är mycket bättre än att sitta på läktaren och vänta i fyra, fem år.

Forskare: Dags att införa gränsvärden

I dag saknas gränsvärden för ergonomisk belastning, trots att många sjukskrivs för just belastningsskador. Efter att ha mätt belastning under tre decennier kan ett par forskare föreslå nivåer för gränsvärden.

En tänkbar anledning till att det inte finns några lagstadgade gränsvärden är att det är svårt att fastställa några absolut gränser. Det menar Inger Arvidsson, docent i arbets- och miljömedicin på Arbets- och miljömedicin Syd.

– Den fysiska belastningen kan både vara för stor och för liten. Om man ser till gränsvärden för kemikalier eller buller, är det bästa att inte ha någon exponering alls, säger hon.

Tillsammans med andra forskare har hon kartlagt en rad yrken sedan 90-talet. Flera yrkesgrupper är i akut behov av minskad belastning, bland annat hotellstädare, byggarbetare och vissa industriarbetare. Lagstiftade gränsvärden skulle ge dem större möjligheter att påverka sin arbetssituation.

– I dag är det så mycket bedömningar och suddiga gränser när det gäller ergonomi. Så det går alltid att tråckla sig ur.

Läs mer: Arbetsmiljö | Arbetsskador | På golvet


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

3

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Efter coronan: fler robotar och mera närproducerat

PERSPEKTIVBortom coronan skymtar en återuppväckt industri med fler robotar och ökad automation. Kanske till och med de första stegen mot en ny och mindre riskfylld globalisering.

1

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

I dag kommer en stor del av Scanias permitterade personal tillbaka till jobbet. Luigi Garrapa är en av dem, och han har dubbla känslor. DA mötte honom redan när fabriksportarna slog igen den 24 mars.

Sekab ställer om till handsprit

OMSTÄLLNINGDomsjö fabriker skänkte 65 000 liter etanol till grann­fabriken Sekab, som snabbt ställde om till att producera handsprit och desinfektionsmedel. Och fler fabriker har ställt om sin verksamhet.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

1

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

En livsviktig dag

ArbetsmiljödagenVarje år, den 28 april, uppmärksammas hälsa och säkerhet på arbetsplatsen runt om i världen. Arbetsmiljöfrågor är också bland det som mest engagerar på da.se. Här har vi samlat era frågor om arbetsmiljö, och våra experters svar. Vad vill du veta? Skicka in en fråga du också!

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

Vi ska klara krisen – tillsammans

KRÖNIKANu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Vad är prislappen för folkhälsa?

KRÖNIKAMarknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.