”Gå aldrig på idén att SD skulle vara ett arbetarvänligt parti.”

DA:s chefredaktör Helle Klein i veckans ledare.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Juan Luis Jiménez Sánchez monterar en trampbil i VR. Scania har en avdelning som ägnar sig särskilt åt att ta fram nya tekniska lösningar.

Virtuell värld skyddar montörer

Säker teknik. VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet. Med datasimuleringar och tidiga mätningar kan brister i ergonomin upptäckas
flera år tidigare än förut.

Lars Hanson, ansvarig för Smart Factory Labs på Scania, står en bit bort med en mobiltelefon i handen. Om ingenjören Juan Luis Jiménez Sánchez lyfter på fel sätt eller håller armen i en skadlig vinkel lyser just den kroppsdelen gult eller rött på skärmen.
T-shirten som Juan Luis Jiménez Sánchez har på sig är utvecklad av forskare på bland annat universiteten KTH och KI i Stockholm. Med hjälp av tre sensorer – placerade i en ficka på vardera arm och i en ficka på bröstet – kan den beräkna vilken typ av belastning som han utsätts för och i vilken omfattning.

En app är kopplad till tröjan och visar resultatet direkt. Som en indikation på att han kan skada sig om han fortsätter att jobba på samma sätt.

Juan Luis Jiménez Sánchez sträcker sig efter stolen. Hans händer famlar. Först får han inte riktigt grepp om ryggstödet. När han lyckas lyfta stolen och montera den på trampbilen hör han någon ropa:

– Yellow!
– Red! Red!

Han fäster en skruv mitt på sätet och drar åt den ett par varv. Samma klumpiga rörelser, som om han inte riktigt var där.

– Yellow!

Så ser han en textremsa sväva i luften framför honom. ”Dra åt skruven tills den klickar”, står det på engelska. Han hämtar en skruvmejsel och drar åt den ordentligt.

Ett klick hörs.

– Let’s do it again.
– You are moving to fast.
– Really, try not to make it red.

På Scania i Södertälje används VR-glasögon tillsammans med smarta textilier för att testa nya konstruktioner och förbättra ergonomin för de anställda. Vad Juan Luis Jiménez Sánchez precis gjorde var bara ett test, en uppvisning av hur tekniken fungerar och vad den kan användas till.

”Red! Red!” betyder alltså att han gör något fel. Eller att konstruktionen inte är anpassad efter dem som ska arbeta med den. Kanske måste själva arbetsmomentet ses över?

– Det här är det nya som är på väg in. Man försöker testa alla aspekter. Många av de metoder vi använder i dag är ett resultat av forskningen, säger Lars Hanson.
verkstadsklubbens huvudskyddsombud Bo Luthin tror att den nya tekniken kan förbättra ergonomin för de anställda på Scania. Om den används på rätt sätt.

– Om man använder den för att utröna om en arbetsplats är ergonomisk eller inte och för att få syn på nya problem – absolut, säger han.

– Människan är gjord för att röra sig åt alla möjliga håll. Om jag bara ska röra mig rätt
utifrån en studie kan det blir fel i en annan ände.

Juan Luis Jiménez Sánchezgör ett nytt försök att montera stolen på trampbilen. Under tiden förklarar Lars Hansson varför den nya tekniken är så användbar.

– Tänk dig att VR-miljön finns tre år innan något fysiskt finns. Om ergonomer har klagat på att de inte får vara med tidigt nog, kan de nu vara med redan från början. Det kommer aldrig att bli exakt som verkligheten, men det är mycket bättre än att sitta på läktaren och vänta i fyra, fem år.

Forskare: Dags att införa gränsvärden

I dag saknas gränsvärden för ergonomisk belastning, trots att många sjukskrivs för just belastningsskador. Efter att ha mätt belastning under tre decennier kan ett par forskare föreslå nivåer för gränsvärden.

En tänkbar anledning till att det inte finns några lagstadgade gränsvärden är att det är svårt att fastställa några absolut gränser. Det menar Inger Arvidsson, docent i arbets- och miljömedicin på Arbets- och miljömedicin Syd.

– Den fysiska belastningen kan både vara för stor och för liten. Om man ser till gränsvärden för kemikalier eller buller, är det bästa att inte ha någon exponering alls, säger hon.

Tillsammans med andra forskare har hon kartlagt en rad yrken sedan 90-talet. Flera yrkesgrupper är i akut behov av minskad belastning, bland annat hotellstädare, byggarbetare och vissa industriarbetare. Lagstiftade gränsvärden skulle ge dem större möjligheter att påverka sin arbetssituation.

– I dag är det så mycket bedömningar och suddiga gränser när det gäller ergonomi. Så det går alltid att tråckla sig ur.

Läs mer: Arbetsmiljö | Arbetsskador | På golvet


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Skyddsombuden kan få kontrollera fler arbetsplatser

”Ännu ett steg i rätt riktning för att få stopp på döden på jobbet”, säger Linda Forså, regionalt skyddsombud på IF Metall Sörmland.

Avtal 2020

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

ArbetstidArbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

1

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Avtal 2020Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

4

Vem vinner matchen?

Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

2

Avtalsrörelsen från a till ö

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

DEBATTAnsvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för IF Metall.

1

Vi måste få slut på otryggheten

KrönikaI praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Kända skomärken döljer lädrets ursprung

Filippa K, Acne studios och Rizzo skor redovisar inte öppet från vilka fabriker lädret till deras skor kommer. Det framkommer i en rapport från Fair action.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Splittrad insats mot kriminella företagare

Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

1

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

PerspektivArbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

PerspektivKinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

ARBETSPLATSOLYCKALivsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Tommy kör som en borstbindare

ProfilenSkogsarbetaren Tommy Halvardsson är på fritiden en av landets få borstbindare. Han berättar vad som krävs för att göra en ­borste. Och hur han hamnade här.

Petter Lindström

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

Striden om arbetsrätten

De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

Hallå där, Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, som varit med och dragit en igång en budkavle till försvar för turordningsreglerna i Las.

2

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

SjukförsäkringBegreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

1

Långt från centrum

BildreportageJens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Pappersarbetare andades in livsfarlig gas

ArbetsplatsolyckaAspa bruk i Olshammar står still sedan gasläckan på söndagen. – Det är mycket som snurrar i huvudet på folk, säger Sonny Johansson, arbetsställets huvudskyddsombud.

Äntligen! Nu öppnar sågen på Seskarö igen

För tolv år sedan lades sågen ner. Men Seskaröborna gav aldrig upp. Tillsammans har de kämpat för att väcka den till liv igen.

Knarket i industrin

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.