Industriarbetarnas tidning

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

18 mars, 2020

Skrivet av

På kort tid har regeringen infört en rad nya regler för att minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Regeringen har på kort tid lanserat en rad åtgärder för att dämpa de ekonomiska effekterna av utbrottet av Coronaviruset. Många regler har ändrats eller satts på undantag. Men vad är det egentligen som gäller på jobbet och för den som tvingas till sjukfrånvaro på grund av covid-19?

För det första har du alltid rätt till lön om du står till arbetsgivarens förfogande för att utföra arbete. Detta gäller alltså även om produktionen står stilla på grund av materialbrist från Kina eller om du är på tjänsteresa och fastnar i karantän på grund av ett myndighetsbeslut. Är du beredd att jobba, då har du rätt till din lön.

Däremot har du inte rätt till lön om du stannar hemma utan att arbetsgivaren godkänt det. Du kan alltså inte stanna hemma från jobbet på grund av rädsla för att bli smittad. Men om det är möjligt och man är överens med sin arbetsgivare kan man självklart arbeta hemifrån.

Samma principer gäller för vård av barn, vab. Om ditt barn är sjukt eller smittbärare har du rätt att få ersättning om du måste vara hemma. Du kan däremot inte vabba om du håller ditt barn hemma för att du är rädd att hen ska bli smittad av andra.

I dagsläget kan du inte heller vabba om skolan eller förskolan stänger på grund av risk för smitta. Inte heller om regeringen beslutar om en allmän stängning av för- och grundskolorna. Regeringen har dock flaggat för att tillfällig föräldrapenning kan komma att betalas ut vid en allmän skolstängning. Men något beslut är ännu inte fattat.

Om du blir sjuk, oavsett om det är covid-19 eller någon annan sjukdom, har du numera (från och med den 11 mars) rätt till sjuklön från första dagen. Regeringen har slopat det så kallade karensavdraget. Känner man sig det minsta sjuk ska man stanna hemma utan att förlora på det ekonomiskt. Reglerna gäller för närvarande till och med den 11 maj.

Från och med den 13 mars behöver du inte lämna läkarintyg om du är sjuk längre än en vecka, vilket tidigare var fallet. Syftet är att minska trycket på vården. Om du är sjukskriven längre än två veckor kommer du även fortsättningsvis att behöva läkarintyg. Reglerna för ett giltigt läkarintyg lättas dock från och med den 19 mars. Du behöver du inte längre träffa en läkare fysiskt för att sjukintyget ska bli giltigt, bedömningen kan istället ske över telefon eller på annat sätt. Från samma datumet slopas även kravet helt på läkarintyg för vård av barn, vab.

Från och med den första april kommer din arbetsgivare inte att behöva betala sjuklön för dig de två första veckorna, vilket arbetsgivare gör i dag. Staten går in och betalar all sjuklön från och med det datumet och två månader framåt. Även för egenföretagare.

Regeringen har beslutat att klassa coronaviruset som allvarlig och samhällsfarlig enligt smittskyddslagen. Det innebär att inte bara den som är sjuk, utan också den som riskerar att bära på smittan, men fortfarande har arbetsförmåga, har rätt till ersättning, så kallad smittbärarpenning. För att ha rätt till ersättningen krävs ett läkarintyg. Ersättningen betalas ut av Försäkringskassan och ligger på knappt 80 procent av lönen, dock högst 804 kronor per dag.

För den som är arbetslös och får a-kassa eller aktivitetsersättning slopas nu kravet på att skicka in en aktivitetsrapport varje månad. Ersättningen kommer att betalas ut ändå. För närvarande gäller beslutet fram till den 14 juli 2020. Syftet är att minska antalet besökare på Arbetsförmedlingens kontor.

Texten är uppdaterad 19/3 2020.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Tomt i verkstan när gränsen stängde

Tomt i verkstan när gränsen stängde

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kunde ta sig över gränsen för att shoppa kom de inte heller till bilverkstan.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.