På kort tid har regeringen infört en rad nya regler för att minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.
Regeringen har på kort tid lanserat en rad åtgärder för att dämpa de ekonomiska effekterna av utbrottet av Coronaviruset. Många regler har ändrats eller satts på undantag. Men vad är det egentligen som gäller på jobbet och för den som tvingas till sjukfrånvaro på grund av covid-19?
För det första har du alltid rätt till lön om du står till arbetsgivarens förfogande för att utföra arbete. Detta gäller alltså även om produktionen står stilla på grund av materialbrist från Kina eller om du är på tjänsteresa och fastnar i karantän på grund av ett myndighetsbeslut. Är du beredd att jobba, då har du rätt till din lön.
Däremot har du inte rätt till lön om du stannar hemma utan att arbetsgivaren godkänt det. Du kan alltså inte stanna hemma från jobbet på grund av rädsla för att bli smittad. Men om det är möjligt och man är överens med sin arbetsgivare kan man självklart arbeta hemifrån.
Samma principer gäller för vård av barn, vab. Om ditt barn är sjukt eller smittbärare har du rätt att få ersättning om du måste vara hemma. Du kan däremot inte vabba om du håller ditt barn hemma för att du är rädd att hen ska bli smittad av andra.
I dagsläget kan du inte heller vabba om skolan eller förskolan stänger på grund av risk för smitta. Inte heller om regeringen beslutar om en allmän stängning av för- och grundskolorna. Regeringen har dock flaggat för att tillfällig föräldrapenning kan komma att betalas ut vid en allmän skolstängning. Men något beslut är ännu inte fattat.
Om du blir sjuk, oavsett om det är covid-19 eller någon annan sjukdom, har du numera (från och med den 11 mars) rätt till sjuklön från första dagen. Regeringen har slopat det så kallade karensavdraget. Känner man sig det minsta sjuk ska man stanna hemma utan att förlora på det ekonomiskt. Reglerna gäller för närvarande till och med den 11 maj.
Från och med den 13 mars behöver du inte lämna läkarintyg om du är sjuk längre än en vecka, vilket tidigare var fallet. Syftet är att minska trycket på vården. Om du är sjukskriven längre än två veckor kommer du även fortsättningsvis att behöva läkarintyg. Reglerna för ett giltigt läkarintyg lättas dock från och med den 19 mars. Du behöver du inte längre träffa en läkare fysiskt för att sjukintyget ska bli giltigt, bedömningen kan istället ske över telefon eller på annat sätt. Från samma datumet slopas även kravet helt på läkarintyg för vård av barn, vab.
Från och med den första april kommer din arbetsgivare inte att behöva betala sjuklön för dig de två första veckorna, vilket arbetsgivare gör i dag. Staten går in och betalar all sjuklön från och med det datumet och två månader framåt. Även för egenföretagare.
Regeringen har beslutat att klassa coronaviruset som allvarlig och samhällsfarlig enligt smittskyddslagen. Det innebär att inte bara den som är sjuk, utan också den som riskerar att bära på smittan, men fortfarande har arbetsförmåga, har rätt till ersättning, så kallad smittbärarpenning. För att ha rätt till ersättningen krävs ett läkarintyg. Ersättningen betalas ut av Försäkringskassan och ligger på knappt 80 procent av lönen, dock högst 804 kronor per dag.
För den som är arbetslös och får a-kassa eller aktivitetsersättning slopas nu kravet på att skicka in en aktivitetsrapport varje månad. Ersättningen kommer att betalas ut ändå. För närvarande gäller beslutet fram till den 14 juli 2020. Syftet är att minska antalet besökare på Arbetsförmedlingens kontor.
Texten är uppdaterad 19/3 2020.