På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. Framöver kan anställda gå ner i arbetstid, men ändå få ut över 90 procent av lönen.
I början av veckan presenterade regeringen ett krispaket med anledning av Coronaviruset. Ett tillfälligt system om korttidsarbete infördes omedelbart och gäller året ut. Systemet innebär att företagen kan korta arbetstiden och slippa halva lönekostnaden, medan den anställde får behålla över 90 procent av lönen. Staten tar tre fjärdedelar av lönekostnaden, resten delar arbetsgivaren och den anställde på.
Men innan korttidsarbete kan införas på arbetsplatserna, krävs att parterna enas om ett centralt avtal. GS tecknade ett sådant med motparterna inom industrin under onsdagen.
– Vi har inte samma fruktansvärda situation som, till exempel, besöksnäringen. Men vi får många frågor både från företag och medlemmar om hur de ska hantera situationen. Vi tyckte att det var viktigt att koppla ihop krispaketet som regeringen lanserade i måndags med ett centralt avtal som möjliggör korttidsarbete, säger Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande.
– Kan man undvika varsel om uppsägning och tillämpa det här i stället, är det mycket bättre.
Också arbetsgivarorganisationerna hoppas att avtalet om korttidsarbete ska förhindra varsel. David Johnsson, VD på Trä- och möbelföretagen, säger att de har fått många samtal om korttidsarbete de senaste dagarna.
– Det är väldigt bra att vi gemensamt har kunnat genomföra detta så snabbt. Bland våra medlemmar finns det en stor efterfrågan på den här typen av avtal, säger han.
– Vi hoppas att man ska använda detta istället för att varsla medarbetare. Företagen tappar kompetens och konkurrenskraft om de varslar, det vill ingen.
Eva Glückman, förhandlingschef på Grafiska Företagen, säger att flera av deras medlemsföretag redan har kallat till lokala förhandlingar om korttidsarbete.
– Sedan i måndags när regeringen kom med krispaketet, har vi haft ett jättetryck från våra företag. De ser en möjlighet att kanske rädda företaget. Många har tappat ordrar från en dag till en annan, säger hon.
– Jag tror att det är många som kommer att försöka använda sig av det här. Såklart tittar man på andra möjligheter, men många är desperata.
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. Foto: Madeleine Andersson
Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd. Hela åtgärdspaketet är tänkt att gälla till årsskiftet
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS-facket.
Det centrala avtalet om korttidsarbete gäller tills vidare med en uppsägningstid på tre månader. Först och främst har det kommit till för att möta utmaningarna det kommande året. Hur det blir på längre sikt återstår att se.
– Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd. Hela åtgärdspaketet är tänkt att gälla till årsskiftet. När det sedan kommer ett mer permanent system för korttidsarbete vill vi ha ett mer långsiktigt avtal, säger Per-Olof Sjöö.
Att det nu finns ett centralt avtal, betyder att företag och fackklubbar kan sluta lokala avtal om korttidsarbete.
– Man ska inte själv ingå i en omreglering av arbetstiden, eller skriva på ett förändrat anställningsavtal. I stället ska man vända sig till klubben på arbetsplatsen eller till en lokalavdelning. Det är jätteviktigt, säger Per-Olof Sjöö.