Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Höjda utdelningar – trots krisen

25 mars, 2020

Skrivet av

Perspektiv Den bistra krisvåren 2009 frös aktieutdelningarna inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir med pengar till investerarna. Återbäring eller inte?

Harald Gatu, reporter.

Allt var dukat för fest. Efter ännu ett år av febrig högkonjunktur skulle de som satsat kapital i näringslivet belönas med mera pengar. Men det är oklart hur uppsluppna utdelningskalasen blir. Minnesgoda investerare kommer säkert ihåg domedagsstämningen vid stämmorna i samband med finanskrisen. Då gjorde utdelningarna halt.

I morgon torsdag samlas SKF:s aktieägare för bolagsstämma i Göteborg. Trots att resultatet i fjol sjönk med nästan två miljarder kronor tänkte sig styrelsen ändå höja utdelningen med en 25-öring per aktie och därmed låta aktieägarna dela på över 2,8 miljarder kronor.

Nu lär det inte bli någon feststämning uppe på Kristinedal. Inga snittar, ingen förtäring. Inget fabriksbesök. I den reviderade kallelsen påminns delägarna om hur viruskrisen pressar SKF med ”stängning av fabriker, kostnadsbesparingar, personalneddragningar samt ökad arbetskraftsflexibilitet”. Man varnar också för en ”betydande risk för en materiell finansiell påverkan på SKF från slutet av mars”. I dag blev det också klart att SKF i Göteborg permitterar 1 500 tjänstemän i åtta veckor från och med 30 mars.

I likhet med SKF har de flesta större börsnoterade industriföretagen planerat för höjda utdelningar i år. AB Volvos extrautdelning har hamnat i fokus eftersom företaget cashar in en hel del statliga pengar till permittering av 20 000 anställda i de svenska fabrikerna. Nu har styrelsen visserligen dragit tillbaka förslaget om extra utdelning. Men ägarna blir inte särskilt lottlösa för det. Utdelningen per aktie höjs med tio procent och ger ägarna 12 miljarder kronor att dela på.

För konkurrenten Scania, som också korttidspermitterar i stor skala, ser det lite annorlunda ut. Scania ingår numera i Volkswagens dotterbolag för tunga lastbilar och bussar, Traton. Ägarna i Traton föreslås i år dela på över 5 miljarder kronor – om nu inte bolagsstämman i maj säger något annat.

Skogsindustrierna Holmen och SCA och verkstadsföretagen Sandvik och ABB planerar också höjda utdelningar. Däremot drog Electrolux tillbaka sin utdelning som annars skulle ha blivit rekordhög, 2,4 miljarder kronor. Electrolux har liksom många andra företag på senare år höjt sina utdelningar samtidigt som man har monterat ner fabrikerna i Västeuropa och flyttat tillverkningen till låglöneländer. I Sverige återstår bara tillverkning i Ljungby.

Att det är just Electrolux som drar in utdelningen är kanske också ett tecken i tiden. Inte bara det att krisen, enligt företagets egna ord, ”medfört en skarp nedgång i efterfrågan och i möjligheten att tillverka varor”. Electrolux tävlar på en utpräglad konsumentmarknad. Snikenhet och girighet är inget som går hem hos vitvarukunderna. Kanske är det den insikten som får bolagsstyrelsen att backa. Precis som hos klädjätten H&M.

För är det något som har hänt sedan finanskrisen är den ökade insikten i näringslivet att snikenhet och girighet i längden hotar företagens legitimitet. Att enbart se till aktieägarna uttrycker en kortsiktighet som i förlängningen riskerar att leda till katastrof för själva marknadsekonomin, lyder varningen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Coronakrisen är ett test inte minst för alla de bolag som i spåren av missnöjet efter finanskrisen snyggat till sina företagskoder och i högtidstalen bedyrat att verksamheten har högre mål än att berika aktieägarna. ”Den ansvarskännande kapitalismen, som har ambitionen att ta företagskulturen bortom aktieägarnas företräde, står nu inför sitt svåraste prov” sa häromdagen förre Unilever-chefen Paul Polman, en av de företagsledare som efterlyst mer ansvarskännande och långsiktiga företag.

Ska ägarna verkligen berika sig själva när staten undsätter deras företag med skattepengar? I USA har exempelvis flygplanstillverkaren Boeing begärt 60 miljarder dollar av den amerikanska staten. Det råkar vara exakt den summa som företaget under senare år delat ut till aktieägarna.

I morgon samlas SKF till bolagsstämma med en betydligt snävare tidsram än det ursprungligen var planerat. Men de hinner ändå ta ställning till om de ska ge sig själva 2,8 miljarder kronor trots ovissheten i tid av ”stängning av fabriker, kostnadsbesparingar, personalneddragningar och ökad arbetstidsflexibilitet”.

2 kommentarer till “Höjda utdelningar – trots krisen

  • Den som har mycket vill ha mer!
    Om nu staten skall stå för kalaset så får staten se till att alla bolag som delar ut höga summor inte får något stöd oavsett hur dom uttrycker att man vill göra. Samma med alla dessa bolag som skjuter upp sin bolagsstämma för att den vägen sno till sig bidrag och stöd utan att stoppa utbetalningen vid bolagsstämmorna.

    Sverige är fantastiskt.

  • Riktig vidrig girighet.
    .
    Vi skattebetalare pumpar ut pengar till empatilösa företag. Staten dvs vi, om privata företag vill ha del av våra skattemedel skall vi ta del av profitörernas vinster. Något annat är helt otänkbart.
    Investerar du privat kapital i ett aktiebolag förväntar du dig vinst. Detsamma skall utan några tvivel också gälla våra gemensamma skattepengar.
    Vidare skall företagen åläggas med att göra slut på de kapitalresurser dom har innan ett skatteanslag blir tänkbart.
    Det är dags för förändring.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Klokt och moget av Volvo”

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Stora aktieutdelningar ger indraget kris­stöd

Stora aktieutdelningar ger indraget kris­stöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

”Inga vinstutdelningar under krisen. Ok?”

Ta nu chansen och visa på ett krisledarskap där ni kommer bli ihågkomna som hjältar – inte som giriga direktörer som sätter vinsten först, skriver industriarbetaren Kennet Bergkvist.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

När industrin körde i gång efter ledigheten möttes de anställda av ännu en omgång restriktioner. Dagens Arbete har pratat med representanter från fyra arbetsplatser som ställer om – igen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.