Är det okej att åka till bilbesiktningen?
En läsare undrar om hen har rätt att ta ledigt från jobbet föra att åka till bilprovningen. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
kompledigt. Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare eftersom jag får tunnelseende vid mörkerkörning när jag är trött. Har 13 mil hem. Men en tisdag nyligen sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick en muntlig varning.
Följande torsdag höll jag ut till klockan 21:30, sedan var jag tvungen att köra hem på grund av trötthet. Påföljande måndag fick jag en skriftlig varning. Har varit anställd i 32 år och vill jobba kvar. Vad kan jag göra?
Svar. Eftersom du tidigare under lång tid har kunnat vara kompledig borde du be om en förklaring till varför du inte längre får vara det.
Rätten till kompledighet kan vara reglerad i kollektivavtal eller i ditt anställningsavtal och då måste arbetsgivaren följa vad som avtalats om. Är det inte reglerat så har du ingen rätt till kompledigheten.
Det framgår inte vilken din ordinarie arbetstid är men din arbetsgivare ska enligt arbetstidslagen lämna besked om förändringar av den ordinarie arbetstiden minst två veckor i förväg. Det är i och för sig möjligt att lämna sådant besked kortare tid i förväg, om verksamhetens art ger anledning till det eller om det hänt något som inte kunnat förutses, till exempel att någon blivit sjuk.
Om arbetsgivaren har lämnat besked i rätt tid och du trots det har avvikit kan det ses som olovlig frånvaro. I sådant fall är det inte så konstigt att du har varnats.
Henric Ask
jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.