SKF-facket befarar varsel
SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.
Industriarbetarnas tidning
20 mars, 2020
Skrivet av Harald Gatu
Nu stänger stora delar av industri-Sverige. När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet.
Nästa vecka sänker sig tystnaden över fabriksgolven som tillhör det svenska fordonsklustret. Från Volvos slutmontering av personbilar på Torslanda ner till komponenttillverkarna i Skillingaryd och Svenljunga.
9 000 anställda berörs på Scania, 25 000 på Volvo Cars, 20 000 inom AB Volvos svenska produktion. Bland de 350 underleverantörerna inom Fordonskomponentgruppen berörs ännu fler, de företagen har cirka 95 000 personer på lönelistorna.
Beskedet om permitteringarna vid AB Volvo kom inte som någon överraskning, med tanke på beskedet tidigare i veckan att slutmonteringen i Tuve stänger.
Dagens besked från Volvo Cars var också väntat. Torslandafabriken är en av de sista som fortfarande är igång i Europa. På bara en vecka har så gott som alla andra monteringslinor stannat.
Från det att först lilla Ferrari i lördags avblåste all produktion och sedan jätten Ford stoppade fabrikerna i tyska Köln och rumänska Craiova har den ena biltillverkaren efter den andra följt efter. Oftast på grund av brist på insatsvaror.
De stora komponentfabrikerna i Wuhan stängde strax efter det kinesiska nyåret i slutet av januari och de sista containrarna som lämnade hamnarna har efter halvannan månad på båt nått Europa och tömt sin last. Nu är det tomt i hyllorna.
Men det är inte enbart komponentbrist som har stängt bilindustrin. Fords motorfabrik i spanska Valencia slog igen när tre anställda upptäcktes vara smittade av covid-19. Även amerikanska bilfabriker har stängts – ofta efter påtryckningar från bilarbetarförbundet UAW – sedan anställda funnits smittade.
Ett annat företag som påverkas av fordonsindustrins tvärnit är SKF som nu stoppar produktionen vid tre fabriker i Europa. Än så länge fortsätter verksamheten i den svenska delen av SKF som inte är lika exponerad mot fordonsindustrin som de stängda systerfabrikerna.
I samband med finanskrisen 2008-2009 rasade folk ur fordonsindustrin med tusentals som varslades om uppsägning varje vecka. Då fanns inget system för korttidsarbete, nu är det på plats. Anställda kan permitteras och få drygt 90 procent av sin inkomst via mestadels statliga pengar. Politikerna har lagstiftat, fackförbund och arbetsgivare är överens, nu ligger bollen hos det lokala facket och den enskilde arbetsgivaren att göra upp om den företagsvisa tillämpningen.
På Volvo Cars har facket gjort upp om korttidspermittering för alla anställda på fabrikerna i Göteborg, Skövde och Olofström som nu får gå hem. Avtalet sträcker sig ett halvår framåt. I april, maj, juni görs ett bruttolöneavdrag för alla på 6 procent. Därefter ska facket och arbetsgivarna sätta sig ner igen och utvärdera hur uppgörelsen har fungerat inför de följande tre avtalsmånaderna.
– Vi har ett helt fantastiskt verktyg i våra händer, säger Glenn Bergström, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb vid Volvo Cars i Göteborg.
– Förr hade vi ingenting, nu har vi ett av Europas bästa system för korttidsarbete. Kanske det allra bästa, fullt i klass med det tyska. Tänk dig att kunna gå hem, få behålla jobbet och samtidigt få ut 94 procent av lönen, helt makalöst.
Han minns hur det var förra gången, vid finanskrisen.
– Varsel och uppsägningar. Vi skickade hem tusentals människor då, till en dålig a-kassa som inte gav mycket i kompensation. Och sedan, när det vände fick vi inte tag på människorna. Det gjorde att vi kom igång onödigt sent när allt drog igång igen.
Utöver de svenska fabrikerna stänger Volvo Cars sin amerikanska anläggning i South Carolina. Fabriken i belgiska Gent slog igen häromdagen. Däremot är tillverkningen av Volvobilar i Kina igång igen.
Under tiden som Europas och Nordamerikas bilindustri stänger fabriksgrindarna har den kinesiska nämligen visat tecken på att kvickna till igen. Samma dag, i måndags, som Toyota aviserade att man stänger sina fabriker i Frankrike, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet och Polen gick man åter upp i tvåskift i kinesiska Guangzhou. Mycket därför att nätet av underleverantörer så smått börjat fungera igen.
Enligt Automotive News China har nio av tio återförsäljare öppnat sina bilsalonger igen efter att ha varit stängda i över en månad. Men bland försäljarna råder ändå, enligt tidningen, en utbredd pessimism. Vem ska köpa bilarna? Det måste finnas efterfrågan också, inte bara utbud.