Industriarbetarnas tidning

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

23 mars, 2020

Skrivet av

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

I fredags beslutade Pappers och Industriarbetsgivna att göra gemensam sak med de övriga parterna inom svensk industri – att skjuta upp avtalsförhandlingarna till oktober. Fram till dess fortsätter det nuvarande avtalet att gälla.

Nu har förbundet dessutom skrivit på ett avtal om kortidspermittering.

 Det innebär helt enkelt att avdelningarna och arbetsgivarna nu ska kunna ingå avtal om att gå ner i arbetstid och lön. Om man blir tvungen att dra ner på produktionen, vill säga, säger Pontus Georgsson.

Ett sådant avtal trodde Georgsson aldrig att han och de övriga i förbundets förhandlingsdelegation skulle säga ja till.

– Nej, vi har aldrig varit pigga på det. Arbetsgivarsidan har tidigare i avtalsrörelsen haft som krav på oss att skriva någon typ av centralt avtal om korttidsarbete, men vi har alltid sagt att det inte finns någon anledning till det.

Med tanke på den rådande situationen är dock detta avtal nödvändigt, fortsätter han.

 Ja. Vi vill ju att medlemmarna ska ha kvar sitt arbete, och det skulle ju till och med kunna vara så att vi nu räddar någon arbetsplats genom krisen.

Men, tillägger han:

– Om man kan använda korttidspermittering i vår bransch så är det ju också rimligt att bolagen inte delar ut några aktieutdelningar, varken i år eller nästa år.

Varför då?

– Om man har gjort sådana enorma miljardvinster som bolagen har gjort, och sedan ber staten om pengar – då funderar man ju på vad de har gjort med alla sina miljarder.

– Om sedan ett dotterbolag går dåligt i en koncern som annars går mycket bra, då tycker jag att det är rimligt att pengarna flyttas över inom koncernen innan man ber om pengar från staten.

Har ni framfört det till Industriarbetsgivarna?

– Ja, det har vi. Men de kunde såklart inte lova någonting.

Under måndagen kommer förbundet att informera landets alla avdelningar om vad korttidspermitteringen i detalj innebär, samt ge råd och riktlinjer.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.