Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Skäms inte för att själen är trasig

31 mars, 2020

Skrivet av

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Ledare På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker.

Om man brutit benet eller skadat tummen så ser alla att man har ont. Men om man drabbas av hjärtesorg eller om depressionen tar strypgrepp om själen är det inte lika uppenbart för omvärlden att man behöver hjälp. Alltför ofta går det för långt i form av missbruk eller rent av självmord.

I Sverige är psykisk ohälsa av olika slag det vanligaste hälsoproblemet. Ändå pratar vi förvånansvärt lite om detta ute på våra arbetsplatser eller i vänkretsen.
Många gånger kan den psykiska ohälsan ta sig fysiska uttryck som ont i nacken eller i ryggen eller i annan fysisk smärta. Då kanske vi går och får hjälp med det som värker i kroppen men det som värker i själen förblir en hemlighet.

Så var det för industriarbetaren Tommy Jeansson på Volvo i Olofström. Alltför länge gick han och bar på sin inre trasighet och när livet plötsligt befann sig i ett dramatiskt skede med alltifrån finanskris till livskris var det som att allt bara blev svart och han började dricka okontrollerat. Alkohol är tyvärr ofta vårt sätt att självmedicinera.

Trots att han befann sig i djup kris pratade han inte om sitt inre mörker med någon. Mörkret blev djupare och han fick allt svårare att sköta ett normalt liv.

– Jag höll på att förlora allt. Vänner, familj, rubbet, säger han till Dagens Arbete.

Men det var då i det svartaste svarta som han tog mod till sig och ringde psykiatrin och fick tala med en psykolog. Till slut vågade han berätta om sin trasiga uppväxt och om sitt eget liv som varit en enda jakt på snabba kickar. Om hur han ena stunden kört i maxfart genom tillvaron för att i nästa stund bara vara tom, uppgiven och deprimerad.

Tommy Jeansson fick i mogen ålder diagnosen bipolär sjukdom typ 2 och adhd. Det var både ett smärtsamt besked och en lättnad. Nu kunde han äntligen ta kontrollen över tillvaron och lära sig att hantera sin psykiska ohälsa. Han fick stöd av familj och i arbetet.

Han bestämde sig också för att berätta öppet och skriva om sin sjukdom.

– Vi ska vara bra på alla möjliga sätt och vi ska lägga ut fina bilder på instagram. Jag gjorde tvärtom, berättar Jeansson.

Han skrev om sina diagnoser på facebook. Det blev sedan till en bok.

Tommy Jeanssons mod att berätta är föredömligt. Det är först när vi vågar blotta vår egen svaghet som vi kan finna styrkan gemensamt. Ingen ska behöva skämmas för sin psykiska ohälsa.

Ångesten tog över Tommys liv

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ångesten fäster när det blir tyst

Ångesten fäster när det blir tyst

Carl Linnaeus: Jag har lärt mig att godta mina regelbundna depressioner och parera dem genom att knarka musik.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

Vilka krav ska man ställa på den som inte orkar leva?

”Vi tog inte ansvar för Aref eller Ali, utan de dog, Morgan Johansson”, skriver Elisabet Rundqvist.

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.