De vill ha makt över din tid – igen
Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT Vi spenderar i dag hundratals miljoner skattekronor på regionala skyddsombud, som skickas direkt till fackförbunden och vars effekter aldrig har utvärderats. Resurser som skulle kunna användas för att anställa fler oberoende arbetsmiljörådgivare, skriver Saila Quicklund (M).
Saila Quicklund är ansvarig för arbetsmiljöfrågor (M) i arbetsmarknadsutskottet.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har tillsammans med ordförandena för fackförbunden IF-Metall och Byggnads tydligt aviserat att de vill utöka antalet regionala skyddsombud och ge dem tillträdesrätt till arbetsplatser som har kollektivavtal men där det saknas arbetstagare som är medlem i facket.
Till att börja med så vill vi beklaga att regeringen inte lyfter den allvarliga frågan om arbetsplatsolyckor över partipolitiken utan istället valde att göra internpolitik av allt detta. Detta är en för viktig fråga för det.
Vi Moderater motsätter oss att system och verksamheter förblir detsamma endast för att de alltid har varit sådana. Vi bör alltid ompröva ifall nuvarande sätt är det bästa.
Frågan huruvida skyddsombud bör vara fackliga eller inte, bör inte avfärdas med att ”så har alltid varit fallet”. Inte heller bör skyddsombuden avskaffas endast på grund av att de har starka band till arbetarrörelsen. De bör kritiseras av den anledning att de inte är det bästa sättet att motverka dagens arbetsmiljöproblem.
Systemet för skyddsombuden föddes på industrigolvet. Det var revolutionerande att fackförbund blivit en så pass integrerad del av arbetsplatsen samt att skyddsombuden dessutom fick en laglig rätt att stoppa det industriarbete som kunde bli livsfarligt ifall inte rätt skyddsåtgärder efterföljdes. Än i dag brottas svensk arbetsmarknad med farliga arbetsplatser och till och med dödsolyckor, framförallt inom byggbranschen och transportsektorn. I arbetet att förhindra dessa är skyddsombudens arbete ovärderligt.
Vi spenderar i dag hundratals miljoner skattekronor på regionala skyddsombud, som skickas direkt till fackförbunden och vars effekter aldrig har utvärderats.
Arbetsmarknaden ser annorlunda ut idag än på 1900-talet. Sveriges arbetsmarknad har i dag ett omfattande problem med psykisk ohälsa, trakasserier och mobbning. Det är en trend som ökar och där samhället behöver tänka om för att möta baksidan av den moderna arbetsplatsen. En rapport från Arbetsmiljöverket visar att dödsfall kopplat till arbetsrelaterad stress är oroväckande många. Hela 770 personer uppskattas dö varje år, på grund av stress.
Skyddsombudens roll måste moderniseras. Vi spenderar i dag hundratals miljoner skattekronor på regionala skyddsombud, som skickas direkt till fackförbunden och vars effekter aldrig har utvärderats. Resurser som skulle kunna användas för att anställa fler oberoende arbetsmiljörådgivare.
Lägg därtill att de befintliga arbetsmiljöinspektörerna fortsätter sitt viktiga arbete. Anställda i hela Sverige bör dessutom enklare kunna tipsa om arbetsplatser som brister i sitt arbetsmiljöarbete, så att myndigheter enklare kan vidta åtgärder mot otrygga arbetsplatser.
Vi Moderater har inget emot att skyddsombud är fackligt anslutna, men det bör inte vara tvingande eller normerande. Genom att de anställda i stället väljer sitt eller sina skyddsombud, som i sitt uppdrag har reguljär kontakt med svenska myndigheter renodlar vi skyddsombudens arbete till att fokusera på arbetsmiljöarbetet.
Parallellt, genom att ge Arbetsmiljöverket bättre insyn, gör vi det enklare för myndigheten att arbeta med arbetsmiljöproblem som är svåra att adressera vid reguljära platsbesök.
De personer som i dag lider av allra sämst arbetsförhållanden är de som hamnar utanför fackförbundens intressesfär, då de oftast inte är fackligt anslutna. De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till.
Arbetsplatser där svenska lagar åsidosätts måste prioriteras i vårt arbetsmiljöarbete, och då behöver våra myndigheter få ett ökat ansvar. Genom att öka informationsinsatserna, sänka trösklarna till att rapportera missförhållanden och flytta ansvaret för skyddsombuden, som dessutom har ett tätt samarbete med Arbetsmiljöverket, är vi övertygande om att de arbetsplatserna med allra lägst anställningstrygghet kommer att gynnas.
Regeringens förslag om fler fackligt anslutna regionala skyddsombud är inte rätt väg att gå för att stärka arbetsmiljöförhållanden för landets arbetstagare. Tvärtom är det ett sätt att stärka politiska egenintressen. Den ordningen ställer vi moderater inte upp på.
Moderaternas förslag innebär en modernisering av skyddsombudens roll på svensk arbetsmarknad och detta är ett av åtgärderna för att motverka dagens arbetsmiljöproblem.
Saila Quicklund
Ansvarig arbetsmiljöfrågor (M), Arbetsmarknadsutskottet
Det skulle då vara det som återstår av det ”viktiga Arbetsmiljöverket” efter moderaternas nedskärningar 2006 som skribenten syftar på? Att införa en sorts ”visselblåsarfunktion” är dessutom en skenmanöver. Problemet är ju att Arbetsmiljöverket knappast hinner åka på alla larm, än mindre arbeta förebyggande. Att moderaterna även lade ner Arbetslivsinstitutet direkt de kom till makten 2006 förväntas vi ha glömt, och det har nog de flesta gjort. Att banta Arbetsmiljöverket så kraftigt och lägga ner Arbetslivsinstitutet – och sedan beskylla socialdemokraterna för att ”politisera” frågan, det är ju egentligen att lämna öppet mål. Men det brukar ju funka för högerpartier, som endast får små artiga frågor från media.
Jag har jobbat fackligt. Flera RSO har intygat att många mindre företag är tacksamma för hjälpen de får med arbetsmiljöarbetet. Varför många borgerliga vill urholka det arbetet kan man fråga sig!