Industriarbetarnas tidning

Allt fler varsel inom industrin

6 april, 2020 - 12:48

Skrivet av

2 456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Hör gärna av dig – se efterlysningen längre ner!

Varslen inom tillverkning ökar tydligt, med 2 456 personer varslade i mars. De tre dagar i april som finns med i Arbetsförmedlingens statistik varslades ytterligare 628 personer. Men det är långt till varselnivåerna under finanskrisen 2008. Då kunde över 11 000 varslas en enda månad.

Men för andra branscher, som hotell och restaurang, ser det mörkare ut. Det gör att det totala antalet varslade i mars ligger över finanskrisens nivåer.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett uttalande i slutet på månaden.

– Det vi har nu är en hälsokris. Den kommer att ta slut. Då är det viktigt att det finns företag kvar. Vi skulle kunna komma tillbaka ganska snabbt när krisen är över om de anställda har kvar sina jobb. I industrin har vi en högre grad av kvalificerad arbetskraft, och det är viktigt att de har kvar sina jobb när krisen är över, sa Annika Sundén vid en pressträff.

I morgon, 7 april, öppnar Tillväxtverket för ansökningar om korttidsarbete. Arbetsförmedlingen hoppas att den möjligheten ska leda till att flera av varseln inte leder till uppsägningar.

– Många som varslar om uppsägning säger att de också ansöker om korttidspermitteringar. Det är något som ska beviljas av Tillväxtverket. Min slutsats är att man garderar sig lite grand, för att kunna säga upp om man inte får korttidspermittera, sa Annika Sundén.

Varslen inom tillverkning drabbar främst Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län, Skåne län samt Stockholms län.

Vi söker dig som varslats om uppsägning inom industrin

Hör av dig och berätta om hur varslen drabbat dig. Mejla några rader till lh@da.se, och skicka gärna med ett telefonnummer vi kan nå dig på.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

GS sluter avtal om korttidsarbete

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemannings­anställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.