SKF-facket befarar varsel
SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.
Industriarbetarnas tidning
6 april, 2020 - 12:48
Skrivet av Lotta Holmström
2 456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Hör gärna av dig – se efterlysningen längre ner!
Varslen inom tillverkning ökar tydligt, med 2 456 personer varslade i mars. De tre dagar i april som finns med i Arbetsförmedlingens statistik varslades ytterligare 628 personer. Men det är långt till varselnivåerna under finanskrisen 2008. Då kunde över 11 000 varslas en enda månad.
Men för andra branscher, som hotell och restaurang, ser det mörkare ut. Det gör att det totala antalet varslade i mars ligger över finanskrisens nivåer.
– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett uttalande i slutet på månaden.
– Det vi har nu är en hälsokris. Den kommer att ta slut. Då är det viktigt att det finns företag kvar. Vi skulle kunna komma tillbaka ganska snabbt när krisen är över om de anställda har kvar sina jobb. I industrin har vi en högre grad av kvalificerad arbetskraft, och det är viktigt att de har kvar sina jobb när krisen är över, sa Annika Sundén vid en pressträff.
I morgon, 7 april, öppnar Tillväxtverket för ansökningar om korttidsarbete. Arbetsförmedlingen hoppas att den möjligheten ska leda till att flera av varseln inte leder till uppsägningar.
– Många som varslar om uppsägning säger att de också ansöker om korttidspermitteringar. Det är något som ska beviljas av Tillväxtverket. Min slutsats är att man garderar sig lite grand, för att kunna säga upp om man inte får korttidspermittera, sa Annika Sundén.
Varslen inom tillverkning drabbar främst Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län, Skåne län samt Stockholms län.
Hör av dig och berätta om hur varslen drabbat dig. Mejla några rader till lh@da.se, och skicka gärna med ett telefonnummer vi kan nå dig på.