”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”
En sympatistrejk är som salt – den bidrar till helhet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika.Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar.
De som jobbar inom massa- och pappersindustrin har alltid varit lojala mot ”sitt bruk”, oavsett vilket företagsnamn som stått på sodahusväggen. Så i de här tiderna, precis som i alla andra tider, är mitt råd till arbetsgivarna att börja i rätt ände: Prata med oss! Fundera på hur ni ska fortsätta att ha lojala medarbetare, det kommer att vara avgörande för om pengarna ska rulla in även i fortsättningen.
Det finns företag som tar tillfället i akt och trycker tillbaka den fackliga organisationen. Tyvärr är det väntat.Mycket energi och stort fokus läggs på hur inkomsten för bruksarbetarna ska kunna sänkas och hur mycket arbetsgivarna ska kunna ändra i schemat utan att fråga de anställda eller förhandla med deras företrädare i Pappers.
Semestrar flyttas och särskilda skäl för undantag åberopas utan att någon kris ens har uppstått. Finns det en chans att få bestämma lite mer så känns det helt naturligt för en del arbetsgivare att ta den, oftast utan en tanke på framtiden.
Girigheten blir osmaklig. Samtidigt som man får stöd från staten tar företag beslut om att göra aktieutdelningar. Anständiga företag gör inte så.
Ut ur det här kommer inga vinnare, var så säkra. Varför väljer ni den vägen?
Att ha en självrisk i sjukförsäkringen är horribelt och slår hårt mot de lägst betalda. Ingen ska tveka inför att stanna hemma när det är nödvändigt
Sedan Pappers skrev på avtal om korttidspermittering har det på ett antal arbetsplatser skrivits lokala överenskommelser. Förhandlarna på Pappers tillsammans med de förtroendevalda ute på bruken har samarbetat för att få till avtal som räddar medlemmars jobb och kanske också räddar arbetsplatser. Bra!
På flera håll har parterna haft ödmjukhet inför situationen, de har behandlat varandra med respekt och avtal har tecknats. Båda sidor har tagit ansvar och visat medvetenhet om allvaret i krisen.
Krismedvetenhet är att hålla ihop och ställa upp för varandra. Det är också att ta beslut. Pappers förbundsstyrelse tog den 12 mars beslut om inkomstförsäkring.
Regeringen har agerat med handlingskraft och klokhet. Karensavdraget har tagits bort, om än tillfälligt. Att ha en självrisk i sjukförsäkringen är horribelt och slår hårt mot de lägst betalda. Ingen ska tveka inför att stanna hemma när det är nödvändigt. Det borde självklart vara ett permanent borttagande. Att sjukskrivningarna skulle öka dramatiskt tror jag är trams.
De allra flesta människor är plikttrogna och lojala, de vill vara en del av ett lag på jobbet. Att sjukskrivningarna ökar nu beror på en speciell situation som inte kan vara en referenspunkt framåt. Att tro på människan är kanske viktigare än någon gång vi tidigare har upplevt.
Helt rätt Pontus.
Men om du frågar alla som har sjukersättning/sjukpension och som inte har fått någonting för sitt slit och plikttrogenhet så fiskar man i grunt vatten för dessa sjuka eller skadade av arbetet har man lämnat vind för våg i en ekonomisk och psykisk misär.
Gott och väl att man vill ge coronasmittade hjälp men det vore på sin plats om man gav samma hjälp till alla 150 000 sjukpensionärer som lever på avgrundens brant. Alla vi var också plikttrogna och lojala både mot arbetsgivaren och sitt fack. Vi lever i en marginaliserad situation utan livränta eller andra medel trots den försäkring vi betalade och trodde på!