Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen
Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Permittering Får man arbeta på annat företag under permittering? Jag vet att man måste stå till ordinarie arbetsgivares förfogande med kort varsel, men om man kan det, får man då jobba på annat ställe?
Svar: Arbetsgivaren förfogar över hur arbetstiden vid korttidsarbete förläggs, men förfogar inte över den tid som du inte ska arbeta. Du är alltså inte skyldig att stå till arbetsgivarens förfogande och bestämmer själv vad du gör under denna tid. Det kan dock vara svårt att ta andra arbeten eftersom arbetstiden hos den ordinarie arbetsgivaren kan komma att variera.
Jag vet inte hur det ser ut för dig med annat arbete, men du måste ta hänsyn till den lojalitetsplikt som du har emot din arbetsgivare. Med detta menas att du ska sätta arbetsgivarens intressen före dina egna och att du inte får skada din arbetsgivare. Du får till exempel inte bedriva konkurrerande verksamhet, det kan även finnas kollektivavtalsregler om bisyssla. Kolla med din arbetsgivare så att arbetena inte konkurrerar med varandra.
Min bedömning är även att inkomster som du har tjänat eller kommer att tjäna under tiden hos annan arbetsgivare, inte ska avräknas den lön du får från din ordinarie arbetsgivare.
Smittorisk Många är oroliga och vill att arbetsplatser ska stängas för att inte bli smittade av coronaviruset. Har vi arbetsmiljölagens stöd att stänga arbetsplatser för att det finns en smittorisk?
Svar: Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att bedriva ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete och bedöma om någon riskerar att drabbas av ohälsa eller smitta i arbetet.
Eventuella brister måste åtgärdas och arbetstagarna ska ha tillgång till rätt skyddsutrustning. Om inte arbetsgivaren tar sitt ansvar finns andra möjligheter. Skyddsombudet har rätt att påtala brister i arbetsmiljön och begära olika åtgärder. Om arbetsgivaren trots det inte gör tillräckligt kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket. Om ett visst arbete innebär omedelbar eller allvarlig fara för arbetstagarnas liv och hälsa kan skyddsombudet även stoppa arbetet, ett så kallat skyddsombudsstopp. Skyddsombudet tar då över arbetsledningsrätten från arbetsgivaren.
Faran behöver inte vara livshotande. Det krävs inte heller att faran är ny eller plötslig. Avgörande är om det är förenat med alltför stor risk att låta arbetet fortsätta till dess att arbetsgivaren eller Arbetsmiljöverket stoppar det. En arbetstagare kan själv avbryta sitt arbete om hen finner att arbetet innebär fara, men måste då omedelbart kontakta arbetsledningen och skyddsombudet.
En uppkommen farosituation kan även leda till en tvist om arbetsskyldighet där facket har möjlighet att utöva ett så kallat tolkningsföreträde enligt medbestämmandelagen, vilket innebär att fackets mening om arbetsskyldigheten gäller tills vidare. Tolkningsföreträdet utövas under skadeståndsansvar.
Arbetsrätt Kan man korttidspermittera en anställd med 60 procent, men ha kvar en annan anställd på 100 procent, när personerna har liknande uppgifter och kompetens?
Svar: Finns det ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete ska tillämpningen och vilka arbetstagare som omfattas av detta överenskommas i ett lokalt kollektivavtal. I vilken grad arbetstiden och lönen minskas regleras i det lokala kollektivavtalet. Och beroende på vad som överenskommits kan arbetstagarna med andra ord drabbas olika av korttidsarbetet. Om det inte finns ett kollektivavtal om korttidsarbete, måste minst 70 procent av arbetstagarna inom driftsenheten skriftligen avtala och godkänna deltagandet i korttidsarbete. Den arbetstids- och löneminskning som det då avtalas om ska vara densamma för samtliga deltagande arbetstagare inom driftsenheten.
Henric Ask
jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.