Vi är skyddsombuden som inte duger
Så här ser våra dagar ut när vi ser till att arbetsplatserna är säkra. Vi räddar liv, skriver regionala skyddsombudet Linda Forså.
Industriarbetarnas tidning
23 april, 2020
Skrivet av Elinor Torp
Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?
– Det var väl inte oväntat, men jag förstår inte varför de här partierna vill ta bort en så viktig kompetens. Ja en så viktig del av den svenska modellen. Det handlar ju bara om att alla ska få ha en schyst arbetsmiljö, säger Linda Forså, regionalt skyddsombud för IF Metall i Sörmland.
Oavsett vilket parti du röstar eller inte röstar på så drabbas du, resonerar hon. Även förtroendevalda som själva jobbar i slimmade organisationer och hårt pressade branscher.
– Konsekvensen blir att det kommer finnas företag som kan fortsätta fuska med arbetsmiljön och utsätta människor för risker och ohälsa. Även om Arbetsmiljöverket har tillträde så kan inte myndigheten ta sig ut till alla platser. Det här är första steget. Vad blir nästa steg? frågar sig Linda Forså.
Som regionalt skyddsombud undrar hon också vad som kommer att hända med Arbetsmiljöverket, som kraftigt skars ner från 2006.
– Som det är nu hinner inte Arbetsmiljöverket ut. Inspektörerna har inte en chans. Det kan ta oss tre månader att få ut dem. Och då pratar vi allvarliga tillbud. Tre månader! Innan de ens kommer till arbetsplatsen.
– Vi har många arbetsgivare som uppskattar att vi kommer ut och hjälper till med arbetsmiljöarbetet. Många arbetsgivare bollar problem med oss. Framför allt mindre företag, säger Linda Forså.
Även GS-fackets regionala skyddsombud oroas:
– Det är en tråkig utveckling. Att man ska kunna välja och vraka bland anställda som blir helt utan kontroll, säger Maina Bejefalk som är facklig för skogs-, trä- och grafisk bransch i Mälardalen.
En majoritet av de arbetsgivare hon möter tycker att det är bra att regionala skyddsombud kommer ut.
– De tycker att vi är en hjälp för dem. Vi har många mindre företag i våra branscher där det ofta saknas skyddsombud.
Maina Bejefalk jämför med större företag som har HR-avdelningar och fungerande fackligt skyddsarbete.
– Dit får vi inte komma, där finns ju redan skyddskommittéer. Det är de små arbetsplatserna som behöver oss, säger hon.
Och det är där säkerheten är som sämst och anställda inte har någon att vända sig till med risker och oro, påminner det regionala skyddsombudet Maina Bejefalk.