Detta gäller vid korttidsarbete
Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.
Industriarbetarnas tidning
21 april, 2020
Skrivet av Pontus Ohlin
Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.
Besöksförbud råder. Inte ens kronprinsessparet fick komma in hit häromdagen. Därför träffar vi Charlotta Gebele vid företagets entré i stället. Hon, liksom huvudskyddsombudet Per-Olof Görtz samt teamledaren Liselott Hjerén.
De är alla tre operatörer till yrket och har mångårig erfarenhet av att tillverka sådant som i princip hela världen efterfrågar just nu: respiratorer.
Till skillnad från många andra är de alltså inte direkt oroliga för att förlora jobben, tvärtom. När coronaviruset bröt ut och Getinge fick sin första stororder – från Kina – insåg både företaget och fackklubben att det konjunkturanpassade avtal som man har sedan tidigare, inte alls skulle räcka till. De kom då överens om att teckna ett avtal om att gå upp till tvåskift vid behov, vilket man gjorde den 20 april.
Getinge räknar med att producera 26 000 respiratorer i år. Förra året tillverkade man drygt 10 000 stycken till cirka 130 länder världen över. För att klara den kapacitetsökningen har Getinge bland annat slutit ett avtal med Scania i Södertälje. Permitterade fordonsmontörer hoppar tillfälligt in i Getinges produktion.
Förutom personal behöver företaget också ha tillgång till mer materiel.
– Men frågan är om våra underleverantörer har tillräckligt med det. Det här innebär ju även en jätteomställning för dem. Vi sköter ju bara slutmonteringen och provningen, säger Per-Olof Görtz.
På produktionsanläggningen i Solna arbetar cirka 375 anställda. De flesta är tjänstemän och de allra flesta av tjänstemännen arbetar numera hemifrån – till skillnad från Per-Olof, Charlotta, Liselott och de andra kollektivanställda.
Känslorna är blandade, säger de. Ömsom oro, ömsom hopp.
Per-Olof Görtz:
– När vi fick beskedet om skiftarbete var det ingen som protesterade direkt, utan arbetsmoralen här är väldigt hög. Däremot är folk förstås oroliga.
Oroliga för viruset, för sina anhöriga, hur man ska ta sig till jobbet och så. Samtidigt som man själv förstås är tacksam för att man har ett jobb att gå till.
– Ja, det känns som vi är lyckligt lottade, fortsätter Charlotta Gebele. Att jag är garanterad lön hela året. Jämfört med många andra, som i bästa fall får gå på a-kassa. Samtidigt som man också känner att man gör en bra insats. Då lägger man gärna manken till och arbetar övertid.
Hur har företaget varit med informationen?
– Bra. Det kommer alltid något nytt på intranätet. Ända sedan viruset började, i Kina. Vid minsta lilla förkylning – ”gå hem!”
– Vi har folk i produktionen som är i riskzonen, även om vi numera arbetar i en väldigt skyddad miljö och bara rör oss på våra ”egna” ytor. Med handspritsflaskor utplacerade överallt, säger Liselott Hjerén.
Trots de extra försiktighetsåtgärderna är risken att få in viruset på företaget det som oroar Charlotta Gebele mest just nu.
– Vad händer om vi får coronafall här på jobbet? Hur kommer vi då att klara att få ut apparaterna? Visst, vissa jobb här är enklare, men andra jobb kräver en hel del fingertoppskänsla och sånt tar tid att lära sig.
– Sedan kan man ju bara hoppas på att det finns tillräckligt med personal på sjukhusen som vet hur de här respiratorerna fungerar.
För en dryg månad sen så var varken regering eller Sveriges myndigheter intresserade av dessa varor ifrån Getinge! svänger snabbt kan man säga!