Industriarbetarnas tidning

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

21 april, 2020

Skrivet av

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Besöksförbud råder. Inte ens kronprinsessparet fick komma in hit häromdagen. Därför träffar vi Charlotta Gebele vid företagets entré i stället. Hon, liksom huvudskyddsombudet Per-Olof Görtz samt teamledaren Liselott Hjerén.

De är alla tre operatörer till yrket och har mångårig erfarenhet av att tillverka sådant som i princip hela världen efterfrågar just nu: respiratorer.

Till skillnad från många andra är de alltså inte direkt oroliga för att förlora jobben, tvärtom. När coronaviruset bröt ut och Getinge fick sin första stororder – från Kina – insåg både företaget och fackklubben att det konjunkturanpassade avtal som man har sedan tidigare, inte alls skulle räcka till. De kom då överens om att teckna ett avtal om att gå upp till tvåskift vid behov, vilket man gjorde den 20 april.

Getinge räknar med att producera 26 000 respiratorer i år. Förra året tillverkade man drygt 10 000 stycken till cirka 130 länder världen över. För att klara den kapacitetsökningen har Getinge bland annat slutit ett avtal med Scania i Södertälje. Permitterade fordonsmontörer hoppar tillfälligt in i Getinges produktion.

Förutom personal behöver företaget också ha tillgång till mer materiel.

– Men frågan är om våra under­leverantörer har tillräckligt med det. Det här innebär ju även en jätteom­ställning för dem. Vi sköter ju bara slutmonteringen och provningen, säger Per-Olof Görtz.

På produktionsanläggningen i Solna arbetar cirka 375 anställda. De flesta är tjänstemän och de allra flesta av tjänstemännen arbetar numera hemifrån – till skillnad från Per-Olof, Charlotta, Liselott och de andra kollektivanställda.

Känslorna är blandade, säger de. ­Ömsom oro, ömsom hopp.

Per-Olof Görtz:

– När vi fick beskedet om skiftarbete var det ingen som protesterade direkt, utan arbetsmoralen här är väldigt hög. Däremot är folk förstås oroliga.

Oroliga för viruset, för sina anhöriga, hur man ska ta sig till jobbet och så. Samtidigt som man själv förstås är ­tacksam för att man har ett jobb att gå till.

– Ja, det känns som vi är lyckligt lottade, fortsätter Charlotta Gebele. Att jag är garanterad lön hela året. Jämfört med många andra, som i bästa fall får gå på a-kassa. Samtidigt som man också känner att man gör en bra insats. Då lägger man gärna manken till och arbetar övertid.

Hur har företaget varit med informationen?

– Bra. Det kommer alltid något nytt på intranätet. Ända sedan viruset började, i Kina. Vid minsta lilla förkylning – ”gå hem!”

– Vi har folk i produktionen som är i riskzonen, även om vi numera arbetar i en väldigt skyddad miljö och bara rör oss på våra ”egna” ytor. Med handspritsflaskor utplacerade överallt, säger Liselott Hjerén.

Trots de extra försiktighetsåtgärderna är risken att få in viruset på företaget det som oroar Charlotta ­Gebele mest just nu.

– Vad händer om vi får coronafall här på jobbet? Hur kommer vi då att klara att få ut apparaterna? Visst, vissa jobb här är enklare, men andra jobb kräver en hel del fingertoppskänsla och sånt tar tid att lära sig.

– Sedan kan man ju bara hoppas på att det finns tillräckligt med personal på sjukhusen som vet hur de här respiratorerna fungerar.

En kommentar till “Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

  • För en dryg månad sen så var varken regering eller Sveriges myndigheter intresserade av dessa varor ifrån Getinge! svänger snabbt kan man säga!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.

Kan önskeschemat bytas bort när ingen vill?

Har en arbetsgivare rätt att tvinga en arbetsgrupp att gå från önskeschema till rullande schema när hela arbetsgruppen är emot det?

Tomt i verkstan när gränsen stängde

Tomt i verkstan när gränsen stängde

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kunde ta sig över gränsen för att shoppa kom de inte heller till bilverkstan.

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.