Industriarbetarnas tidning

Litterär pandemi för karantänsoffan

4 april, 2020

Skrivet av

Böcker.Från Homeros till Hanne-Vibeke Holst. I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro.

När digerdöden drar fram genom staden Florens under medeltiden tar tio ungdomar sin tillflykt i en villa på landsbygden. Där fördriver de tiden med att berätta historier för varandra; erotiska och burleska skämthistorier, underfundiga sagor och gripande kärlekshistorier. I kontrast till den död och förintelse som omger dem bli berättelserna tillsammans en sorts hyllning till livet – även de sidor som på den tiden framstod som låga eller triviala.

Giovanni Boccaccios Decamerone från 1353 är kanske det mest klassiska, och mest upplyftande, verket för den som vill fördjupa sig i farsoterna och epidemiernas litteraturhistoria. Men här finns det ett rikt bibliotek som sträcker sig ända från inledningen av Homeros Iliaden (ca 700 f.Kr.), där guden Apollo beskjuter den grekiska hären med pestsmittade pilar, till Torgny Lindgren och våra tiders deckardrottningar.

 

Decameron, Illiaden, Pesten.
Decameron, Iliaden, Pesten.

 

Ett av de mer centrala verken är självklart nobelpristagaren Albert Camus roman Pesten från 1947. När staden Oran i Algeriet drabbas ställs människors moral på sin spets. Vissa väljer att fly, andra att bekämpa utbrottet, vissa profiterar på nöden andra agerar uppoffrande. Romanen, som brukar beskrivas som en av existentialismens främsta verk, har ibland lästs som en allegori över det franska samhället under nazisternas ockupation.

En annan klassiker, där en epidemi agerar fond åt berättelsen, är Gabriel García Márquez Kärlek i kolerans tid från 1985. Samtidigt som kolera härjar i den colombianska kuststaden Cartagena vid sekelskiftet 1900, förälskar sig en fattig pojke och en medelklassflicka. Pappan gifter dock bort sin dotter till stadens erkänt duktiga kolera-läkare. Decennierna går, men trots epidemins grymhet, lever kärleken vidare. För att slutligen, på ålderns höst när läkaren dör, åter blossa upp.

Kärleken i koleranstid, Ljuset, Som pesten
Kärleken i kolerans tid, Ljuset, Främmande fågel

Från våra breddgrader är Torgny Lindgrens Ljuset från 1987 en lite skruvad variant på temat. I en liten norrländsk by har bara nio av byns sextio invånare överlevt en farsot liknande pesten. Åkrarna ligger i träda och vägarna har växt igen. Men även människornas rättskänsla och moraluppfattning har grott igen. En dag kommer en främling till byn för att driva in skatt, vilket utlöser en händelsekedja av det mer absurda slaget. Bland annat kommer en gris ställas inför rätta efter ett nedrigt illdåd.

Ännu närmare vår tid har vi deckarförfattaren Anna Janssons Främmande fågel från 2006. Här drabbas Gotland av fågelinfluensan och öns gränser stängs. Frågan är om det är rätt att offra några för att rädda den stora massan? Och hur hanterar man den allt mer våldsamma jakten på syndabockar?

I nutid har vi också den danska författaren Hanne-Vibeke Holst vältajmade roman Som pesten från 2018. En pandemi, inte olik den vi nu upplever, sprider sig som en löpeld över världen. Största delen av handlingen utspelar sig på Världshälsoorganisationen, WHO:s, högkvarter i Genève där beslut fattas som avgör ödet för miljontals människor. Det blir gastkramande spänning i plenisalar och konferensrum från författaren bakom de hyllade Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret.

Och om du nu tröttnar på romanerna, plocka upp en biografi över en av vår tids största tänkare istället. Även här spelar epidemin en huvudroll. Pesten slår till mot London år 1665, skolorna stänger och eleverna hemförvisas. För den unge universitetsstudenten Isaac Newton innebar det familjegården Woolsthorpe Manor på den engelska landsbygden. Tiden i isolering brukar kallas för Newtons magiska år, annus mirabilis. Han löser matematiska problem, studerar ljuset och formulerar sin teori om optiken. Och utanför hans fönster i trädgården står ett äppelträd. Just det, det äppelträdet!

Utifrån sina upptäckter skriver Newton sedan vår tids kanske viktigaste bok, Principia, som revolutionerade naturvetenskaperna – och möjliggjorde den värld vi lever i.
Även om tiderna är mörka vet man aldrig vad framtiden bär. Så låt oss göra som Boccaccios ungdomar, ta hand om varandra och bejaka livet så som det är.

För dig som vill grotta ner dig

Spela

Pandemic
Bordsspel där spelarna tillsammans kämpar mot dödliga epidemiska sjukdomar.

Plague inc
Datorspel som där du är en pandemi som ska smitta ner hela världen få den att avlida.

Lyssna

Historiepodden
Två av sveriges bästa historielärare lär oss, i avsnitt 194 och 195, allt om digerdöden.

P3 dystopia
En podd om vad som händer om det värsta inträffar. Två veckor innan Covid-19 kom hit gjorde de ett avsnitt om pandemier.

Titta

Contagion Drama/thriller 2011
Ett dödligt virus sprids som en löpeld och forskarna kämpar för att hitta en lösning innan paniken blir dödligare än sjukdomen. (Viaplay)

Outbreak – i farozonen Sci-Fi/thriller 1995
Ett muterat virus sprids i raketfart. Sam Daniels smittskyddsläkaren i armén överste kämpar mot klockan och sina överordnade för att få fram ett botemedel i tid.

Pandemi Dokumentärserie 2020
Här möter vi hjältarna som leder kampen mot influensan och lär oss om arbetet med att stoppa nästa globala utbrott. (Netflix)

Coronaviruset Dokumentär 2020
Corona sprids över världen. Men hur startade utbrottet och varför reagerade de kinesiska myndigheterna så sent? (Svtplay)

 

För dig som fått nog av farsot

Drömde du om en massa konserter i vår? Eller att strosa runt bland Paris museer? Lugn, det där kan du göra hemifrån. Här är ett axplock av kultur du kan uppleva på nätet.

Konsert.

Bring it home 2020 har samlat artister som livestreamar nu när många konserter blivit inställda. De som tittar kan swisha.

Artisten Lina Hedlund har tillsammans med ett reklambolag skapat Karantänsessions, livesända spelningar varje tisdag med gäster som Anis Don Demina, Robin Bengtsson och Dotter.

P3 Sessions sänder fler avsnitt med kortspelningar.

Klassisk musik kan du strema från till exempel Berwaldhallen och Göteborssymfonikerna.

Teater.

Varje torsdag klockan 20 svensk tid har National Theatre i London liveteater på Youtube.

Vill du se Broadwaymusikaler finns ett abonnemang för det.

I Sverige går det att se onlineteater på till exempel Dramaten, Unga klara och stadsteatrarna i Uppsala och Stockholm. Många småteatrar livestreamar också.

Museer.

Visst går det att gå på museum hemifrån! Moderna museet har till exempel soffvisningar. Men varför stanna i Sverige, när du kan få VR-upplevelser från Louvren, eller gå en onlinekurs på MoMa i New York?

Google arts & culture är ett bra ställe att börja för att hitta visningar från hela världen, från Sydneys operahus till världens största klockmuseum i Pennsylvania, USA.

Böcker och tidningar.

Svårt att komma iväg till bibblan? Låna en e-bok i stället. På många biblioteks webbsidor kommer du också också åt Pressreader – där du kan läsa både dagstidningar och magasin.

Film.

Filmer som skulle gått upp på bio släpps i stället för streaming på SF anytime.  Just nu visas filmer som Birds of Prey, The invisible man, The Hunt och Till min dotter.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.