Industriarbetarnas tidning

Sekab ställer om till handsprit

20 april, 2020

Omställning Domsjö fabriker skänkte 65 000 liter etanol till grann­fabriken Sekab, som snabbt ställde om till att producera handsprit och desinfektionsmedel.

Med hjälp av en truck lyfts ett kärl med 1 000 liter 70-procentig handsprit upp på en avsats. Med några snabba rörelser kopplar Christoffer Holmgren på slangen och sedan får tyngdlagen göra resten. Nedanför står Charlie Grundström och börjar fylla på 25-litersdunkar. 24 stycken får plats på varje lastpall.

Industri­arbetare och tjänstemän hjälps åt att fylla dunkarna. Foto: Lina Larsson

Företaget Sekab i Örnsköldsvik, som normalt förädlar etanol till bland annat biodrivmedel och spolarvätska, har rekordsnabbt satt i gång med handsprittillverkning. Normalt tar processen att bli godkänd som leverantör över ett år och kan kosta stora summor. En dispens gjorde att Sekab kunde sätta i gång i princip omgående.

”Jag ska ner och volontär­jobba med tappningen”, berättar Paul Nyström, styrelseledamot i IF Metall-klubben. Foto: Lina Larsson

– Samtidigt är jag förvånad över bristen på samordning i Sverige. Vi får samtal från enskilda äldreboenden, kommuner, företag och sjukhus som vill beställa. Känslan är att vi skulle kunna framställa hur mycket som helst, säger Tomas Nilsson, vd på Sekab.

Företaget har egentligen varken organisation, resurser eller möjligheter att tappa upp handsprit till så små enheter som 25-liters dunkar. Normalt säljer de stora volymer i form av kubikmeter. Nu kan de få förfrågan om att leverera en dunk eller två. För att hantera tappningen så hjälps distributionsoperatörer och tjänstemän från kontoret åt sida vid sida.

– Det känns roligt att få ställa upp och göra något viktigt för samhället. Jag ska ner och volontärjobba med tappningen, säger Paul Nyström, styrelseledamot
i IF Metall-klubben.

Sekab gör inga stora pengar på handspritstillverkningen, det handlar mer om goodwill och möjligheten att ställa upp för Sverige i en svår tid.

Hittills har mycket av produktionen gått ut till närområdet. Men nu har ett samarbete inletts med ett företag i södra Sverige som kan tappa upp handsprit och desinfektionsvätska i mindre behållare. Sekab kan då skicka ut tankar på 1 000 liter och slipper därmed den resurskrävande tappningen.

Hur länge framställningen kommer att pågå beror på hur länge det finns behov. Ett bekymmer är att det blir allt svårare att få tag på denaturerings­medel, i folkmun kallat kräkmedel, som gör att den som till äventyrs vill dricka handsprit inte får ner vätskan utan att den kommer upp igen.

– Det är mest tråkiga nyheter nuför­tiden. Det är kul att bidra till något bra, säger Charlie Grundström och böjer sig över en nytappad dunk och drar åt locket.

Marcus Derland


Fler nya produkter: Munskydd, visir och förkläden

Många svenska företag har ställt om delar av sin produktion för att tillverka handsprit, visir och annan skyddsutrustning till vården.

Marcus Ericsson, produktionschef, Tjeders. Foto: privat

Motalabaserade plasttryckeriet ­Inplastor startade tillverkning av skyddsvisir. Detta sedan region Östergötland gick ut med ett nödrop om att det saknades tillräckligt med skyddsutrustning till vården.

Även Ikea har börjat tillverka skyddsutrustning för att skydda sjukhuspersonal från coronasmitta – som till exempel ansiktsskydd och förkläden.

Hygienjätten Essity, som bland annat tillverkar toapapper i Lilla Edet, börjar leverera tre miljoner skyddsmasker i månaden till sjukvården. Från augusti kan de öka produktionen till 30 miljoner i månaden.

5000 skyddsvisir – minst – ska Tjeders i Malmköping göra. I normala fall utvecklar och tillverkar företaget elektroniska signalsystem.

Kvarnsvedens pappersbruk levererar hundratals liter handsprit varje vecka till Borlänge kommun.

Orkla. Foto: privat

Företaget Orkla i Falun, som till vardags producerar tvål, tandkräm och tvättmedel, har ställt om produktionen för att även kunna tillverka alcogel. Nattarbete och extra skift har satts in för att hinna med den stora efterfrågan på både alcogel och tvål.

Sprittillverkaren Absolut har delvis ställt om produktionen. Förutom vodka tillverkas nu även handsprit. ”Vi kommer aldrig att sälja ’Absolut vodka handsprit’, men vi är glada att kunna hjälpa till”, säger kommunikations­chefen Paula Eriksson till SVT Nyheter.

Ökad tillverkning av handsprit har också lett till ökat tryck på förpackningsindustrin. Det har bland annat förpackningsföretaget Emballator Mellerud Plast erfarit, som nu infört extra skift.

Pontus Ohlin

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tomt i verkstan när gränsen stängde

Tomt i verkstan när gränsen stängde

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kunde ta sig över gränsen för att shoppa kom de inte heller till bilverkstan.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.