Industriarbetarnas tidning

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

24 april, 2020

Skrivet av

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

– Jag är inte rädd för smitta, men frugan är det, säger Niklas Elg Lamminen, innan han går in och byter om för kvällsskiftet.

Jättarna i svensk fordonsindustri, AB Volvo, Volvo cars och Scania, har kallat in sin personal och dragit igång produktionen igen efter fyra veckors uppehåll. Många anställda, som omfattas av statens paket om korttidsarbete, återvänder till sina arbetsplatser.

På parkeringen utanför Volvo Powertrain i Köping droppar folk in nästan en timme innan kvällsskiftet startar klockan 16. Niklas Elg Lamminen är inte rädd för egen del men hans fru som jobbar som undersköterska har gett honom förhållningsorder.

– Jag kommer hit tidigare för slippa trängsel i omklädningsrummet.

Han har också med sig smörgåsar som inte behöver värmas och därmed behöver han inte vara nära andra vid mikrovågsugnarna på rasten.

Den ofrivilliga ledigheten har han försökt spendera på bästa sätt. Han har huggit ved, bytt däck på bilen och promenerat med hunden i sex kilometer varje dag.

– Jag har boostat hälsan, säger han.

Huvudskyddsombudet Boris Andersson har tillsammans med företaget och övriga i skyddsorganisationen riskbedömt arbetsplatsen. En av åtgärderna de vidtagit är att erbjuda de anställda att bära brickor med texten ”Håll avståndet”. Foto: Åke Ericson

IF Metalls klubbordförande Leif Eriksson representerar 1 100 medlemmar här på Köpings största privata arbetsgivare, som tillverkar växellådor för AB Volvos lastbilar. Han var med om finanskrisen 2008-2009 när efterfrågan för svensk exportindustri störtdök. Ändå går det inte att jämföra med coronakrisen.

– Den krisen kom snabbt men var ändå inte i närheten av det här. Den största skillnaden är att då kunde vi svara på frågor, nu är det många frågor som vi inte kan svara på. Eller de flesta egentligen, säger han.

Huvudskyddsombudet på Volvo Powertrain, Boris Andersson, har varit igång sedan förra veckan och förberett uppstarten. Tillsammans med företaget har han och övriga i skyddsorganisationen riskbedömt arbetsplatsen, för första gången med fokus på ett osynligt virus.

Åtgärder har vidtagits för att minimera smittspridningen. I stort innebär det att man följer råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Anställda som känner sig sjuka ska stanna hemma. Man har också använt varningstejp för att märka upp att personal ska hålla avstånd. Handsprit finns tillgänglig för att torka av tangentbord och annan utrustning. På toaletter och vid tvättfat finns instruktioner om hur händer ska tvättas. I lunchrummen har man tagit bort varannan stol och flyttat isär mikrovågsugnar. Städning kommer att utföras med tätare intervaller än tidigare.

– Vi har också tryckt upp en inplastad bricka med uppmaningen ”håll avstånd”. Den är valfri att bära men den kan vara till nytta för de som tillhör riskgrupper, att de slipper påminna arbetskamrater, säger Boris Andersson.

– Samtidigt har vi aldrig var med om det här tidigare, vi är öppna för att vi behöver anpassa oss för situationer som uppkommer och förändra våra riskbedömningar och åtgärder, säger han.

Ninos Anna och Nicklas West återvänder till arbetet på Volvo. Foto: Åke Ericson

Nicklas West har monterat växellådor på Volvo sedan 1989. Han har varit med om både finanskrisen för drygt tio år sedan och krisen i början på 90-talet. Han rycker på axlarna och säger att inte är särskilt rädd för Covid-19.

– När tiden är kommen att dö så är den. Så tänker jag. Jag har använt permitteringen till att lägga om kosten och träna hårt. Jag har gått ner tre kilo och har aldrig känt mig så bra i kroppen som nu, säger han.

Montören Ninos Anna sluter upp bredvid. Han är inte ett dugg sugen på att börja jobba igen.

– Min fru har en släkting som hamnade på sjukhus med corona och här inne är det alltid någon som nyser. Jag vill inte bli smittad. Nu ska vi jobba idag och två dagar nästa vecka. Jag tycker vi borde kört igång 100 procent eller inte alls, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Är det okej att ta ett annat jobb?

Är det okej att ta ett annat jobb?

Är det okej att ta ett annat jobb när man är permitterad, Om man har likvärdig kompetens, vem  får stanna vid korttidspermittering, och kan arbetsplatsen stänga om alla är rädda för att bli smittade? Coronakrisen väcker många nya frågor kring jobbet. Juristen Henrik Ask reder ut.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Inför coronan är vi alla lika – men industri­arbetare kan inte jobba hemifrån

Inför coronan är vi alla lika – men industri­arbetare kan inte jobba hemifrån

DA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

Ännu inget större tapp i produktionen

Ännu inget större tapp i produktionen

Än så länge märks inga eller få störningar på de största svenska industriföretagen. Men läget kan förändras snabbt. ”Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade”, säger Glenn Bergström.