Nu stänger stora delar av industri-Sverige
När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet.
Industriarbetarnas tidning
24 april, 2020
Skrivet av Marcus Derland
Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.
– Jag är inte rädd för smitta, men frugan är det, säger Niklas Elg Lamminen, innan han går in och byter om för kvällsskiftet.
Jättarna i svensk fordonsindustri, AB Volvo, Volvo cars och Scania, har kallat in sin personal och dragit igång produktionen igen efter fyra veckors uppehåll. Många anställda, som omfattas av statens paket om korttidsarbete, återvänder till sina arbetsplatser.
På parkeringen utanför Volvo Powertrain i Köping droppar folk in nästan en timme innan kvällsskiftet startar klockan 16. Niklas Elg Lamminen är inte rädd för egen del men hans fru som jobbar som undersköterska har gett honom förhållningsorder.
– Jag kommer hit tidigare för slippa trängsel i omklädningsrummet.
Han har också med sig smörgåsar som inte behöver värmas och därmed behöver han inte vara nära andra vid mikrovågsugnarna på rasten.
Den ofrivilliga ledigheten har han försökt spendera på bästa sätt. Han har huggit ved, bytt däck på bilen och promenerat med hunden i sex kilometer varje dag.
– Jag har boostat hälsan, säger han.
IF Metalls klubbordförande Leif Eriksson representerar 1 100 medlemmar här på Köpings största privata arbetsgivare, som tillverkar växellådor för AB Volvos lastbilar. Han var med om finanskrisen 2008-2009 när efterfrågan för svensk exportindustri störtdök. Ändå går det inte att jämföra med coronakrisen.
– Den krisen kom snabbt men var ändå inte i närheten av det här. Den största skillnaden är att då kunde vi svara på frågor, nu är det många frågor som vi inte kan svara på. Eller de flesta egentligen, säger han.
Huvudskyddsombudet på Volvo Powertrain, Boris Andersson, har varit igång sedan förra veckan och förberett uppstarten. Tillsammans med företaget har han och övriga i skyddsorganisationen riskbedömt arbetsplatsen, för första gången med fokus på ett osynligt virus.
Åtgärder har vidtagits för att minimera smittspridningen. I stort innebär det att man följer råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Anställda som känner sig sjuka ska stanna hemma. Man har också använt varningstejp för att märka upp att personal ska hålla avstånd. Handsprit finns tillgänglig för att torka av tangentbord och annan utrustning. På toaletter och vid tvättfat finns instruktioner om hur händer ska tvättas. I lunchrummen har man tagit bort varannan stol och flyttat isär mikrovågsugnar. Städning kommer att utföras med tätare intervaller än tidigare.
– Vi har också tryckt upp en inplastad bricka med uppmaningen ”håll avstånd”. Den är valfri att bära men den kan vara till nytta för de som tillhör riskgrupper, att de slipper påminna arbetskamrater, säger Boris Andersson.
– Samtidigt har vi aldrig var med om det här tidigare, vi är öppna för att vi behöver anpassa oss för situationer som uppkommer och förändra våra riskbedömningar och åtgärder, säger han.
Nicklas West har monterat växellådor på Volvo sedan 1989. Han har varit med om både finanskrisen för drygt tio år sedan och krisen i början på 90-talet. Han rycker på axlarna och säger att inte är särskilt rädd för Covid-19.
– När tiden är kommen att dö så är den. Så tänker jag. Jag har använt permitteringen till att lägga om kosten och träna hårt. Jag har gått ner tre kilo och har aldrig känt mig så bra i kroppen som nu, säger han.
Montören Ninos Anna sluter upp bredvid. Han är inte ett dugg sugen på att börja jobba igen.
– Min fru har en släkting som hamnade på sjukhus med corona och här inne är det alltid någon som nyser. Jag vill inte bli smittad. Nu ska vi jobba idag och två dagar nästa vecka. Jag tycker vi borde kört igång 100 procent eller inte alls, säger han.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.